Prebivalstvo dobi za depozite, za vezavo nad enim letom, v povprečju borih 0,3% obresti na leto. Podjetniki na poslovnem bančnem računu dobijo 0% obresti, na depozitih prav tako. Realni donosi bančnih depozitov so letos negativni. Obrestna mera na depozite znaša 0,3% letno, inflacija pa znaša 1,1% letno. Torej denar na bankah izgublja vrednost vsako leto za 0,8%. Realne bresti na bankah tako znašajo -0,8% letno.

 

Ker se vsi že spogledujejo z alternativami in iščejo kje bi za svoj denar lahko dobili kaj več eurov, smo pogledali koliko so posamezniki in podjetja zaslužila s svojim denarjem v domačih vzajemnih skladih v zadnjem letu.

Če želite varno, s primernim prevzemanjem naložbenega tveganja, doseči potencialno višje donose, so vzajemni skladi primerni za vas. Del prihrankov naložite v ustrezno razpršeni naložbeni portfelj.

V zadnjih petih letih se je najbolj izplačalo vlagati v Ameriko in Evropo, pa v tehnologijo in farmacijo.

Iz tečajnice vzajemnih skladov je razvidno, da so  v zadnjem letu največ donosa prinesl vzajemci, ki vlagajo v tehnološka podjetja: Infond Technology +25,35% letno.

Če želite, da vaš denar ostane razpršen v Evropi je vzajemni sklad INFOND EUROPA pravi naslov za vas in ste lahko v enem letu zaslužili +16,35% ali pa investicijski sklad ALTA EUROPE z +16,88% letnega donosa. Globalni sklad Infond Delniški je ustvaril +14,87% letno in ALTA SENIOR +16,61%.

Če ste naložili 10.000 EUR v te vzajemne sklade pred letom dni, imate danes na dan 12.10.2017:

Infond Technology 12.535 EUR

ALTA EUROPE 11.688 EUR

Infond Europa 11.635 EUR

Infond Delniški 11.487 EUR

Ker pa se vztrajnost pri plemenitenju denarja najbolj pozna in se izplača, so vsi, ki so v te vzajemce vložili pred petimi leti, dosegli naslednji 5 letni donos:

Celotno tečajnico si lahko ogledate tukaj: TEČAJNICA skladov.

Kaj se dogaja s tujimi skladi? Preberite tukaj: Več…

 

Kako oplemenititi svoje prihranke in kaj narediti z denarjem v prihodnjih petih letih?

Najslabša odločitev bodo bančni depoziti, saj ni pričakovanja drastičnih zvišanj obresti na depozite.

Bolj zanimiva naložba bodo nepremičnine in investiranje denarja v delniške sklade.

Marsikdo se bo opogumil za naložbe v kriptovalute. A pri kriptovalutah bo potrebno upoštevati nekaj dejstev, ki jih razkrivamo tukaj...Več…

Kdor se bo spogledoval z ICO projekti, velja prebrati nekaj osnovnih nasvetov kako se tega lotiti pametno. Več…

 

Avtorica: mag. Karmen Darvaš Šega

 

 

 


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Omenjeni članek je zgolj informativne narave in ne predstavlja podlage za nakupne odločitve potencialnih investitorjev. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. Zgodovinski podatki o donosih ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
Naložbe