FINANČNA HIŠA, dne 10. 12. 2020

 Bojan sprašuje kam naj naloži 25.000 EUR.

 “Na banki bom pustil nekaj denarja, 25.000 EUR pa bi rad naložil, saj ga ne potrebujem, želim pa višje donose. A je sploh zdaj pravi čas za naložbo? Ali naj raje počakam? Kako bi vi razporedili naložbe? Kaj mi svetujete? Kako pa bo z obdavčitvijo, ko prihranke dvignem?”

Vesna iz FINANČNE HIŠE odgovarja:

Trenutno so idealni časi za vstop v vzajemne sklade. Čas letošnje epidemije se zelo dobro kaže v nadpovprečno dobrih donosih delniških globalnih skladov ali sektorskih skladih tehnologije in farmacije.

Preden pa vam razkrijem svoj nasvet, pa je zelo pomembno, da si odgovorite na vprašanje, kako dolgo tega denarja ne boste potrebovali.

Ali je to do 5 let?

Ali pa ste ga pripravljeni investirati na daljše obdobje vsaj 10ih letih in ste zaradi svoje potrpežljivosti nagrajeni z neobdavčitvijo.

Pa gremo po vrsti:

Za obdobje vsaj 3-5 let vam za znesek 25.000 EUR predlagam:


7.500 EUR vam predlagam, da izhajava iz trenutne situacije. Covid cepivo bo ugodno vplivalo na sektor tehnologije in farmacije:

4.000 EUR Triglav Tehnologija, ki je samo v zadnjih dveh mesecih prinesel 2,06% zaslužka.

3.500 EUR Triglav Zdravje in farmacija, je v zadnjih petih letih skupaj vlagatelje razveselil s 23,37 zaslužka.

——
10.000 EUR EUR vložite v Triglav Aktivni, ker vam je pomembna dinamika, hkrati pa tudi uravnoteženost.


5.000 EUR vložite v Triglav Steber Global, ki predstavlja naš največji slovenski delniški sklad za globalne naložbe.

Vesna Podbreznik

V kolikor pa imava časa še vsaj 10 let , pa vam predlagam naložbeno rešitev Hybrid, ki je vaša osebna vstopnica v največje upravljavce premoženja na svetu.

To so vzajemci, ki so vsaj 1.500 krat večji od naših slovenskih skladov.

Najboljši del je ta, da po 10-ih letih odprtja računa ne boste plačali nobenega davka na kapitalski dobiček. Vaš zaslužek oz. donos ne bo predmet dohodnine.

Tukaj pa predlagam 4 vzajemne sklade, predlog portfelja pa vam podajam v odstotkih:


50% Delniški globalni sklad Fidelity ki se ponaša s kar vsemi 5imi zvezdicami stabilnosti donosa.

20% Delniški sklad Fidelity Funds Greater China. Pravijo da je Kitajska novodobna vzhajajoča gospodarska velesila.

30% Delniški globalni farmacevtski sklad; Schoellerbank.

Predlagan portfelj je vlagateljem v zadnjem letu prinesel skupaj 15,59 % donosa.

Pa če sem še bolj natančna, ob vložku 10.000 EUR bi danes po dvanajstih mesecih imeli 11.559 EUR.

BARBARA iz FINANČNE HIŠE svetuje:

Barbara Rakovec Tuliak

Gospod Bojan, vedno je pravi čas za naložbo saj v prihodnost na žalost ali pa tudi na srečo, ne vidimo.

Iz izkušnje vam lahko povem, da so stranke čakale na pravi čas za naložbo in pri tem izgubile tudi 20 – 30% donosa v zelo kratkem obdobju (letu ali dveh!).

Obdobje v katerem v tem trenutku živimo je res izredno nepredvidljivo, a nas je ta izkušnja naučila tudi, da kadar je za nekoga slabo, je to priložnost za koga drugega. To se je lepo pokazalo tudi pri naložbah na delniške trge v »koronskem« 2020 letu. Po marčevskem globokem padcu je namreč danes večina vrednotenj v zelenih številkah in celo veliko nad pričakovanji.

Torej, ja, za naložbo je pravi čas in priporočam, da izkoristite trenutne popuste, ki vam jih izbrani slovenski DZU-ji ponujajo na vstopne stroške.

Raje vložite v vzajemne delniške sklade, saj trgovanje z malimi zneski nepoučenim vlagateljem toplo odsvetujem. V najboljšem primeru boste z veliko vloženega truda, zgubljenih živcev in časa prišli do istih povprečnih letnih donosov.

Celotno tečajnico skladov si lahko ogledate tukaj: TEČAJNICA.

Kam naložiti: mutinacijonalke , Azija (Kitajska, Koreja, Tajvan), tehnologija, majhna- hitrorastoča podjetja v  ZDA…

Zaradi obdavčitve in zmanjševanja tveganja vložite le sredstva, ki jih lahko pogrešate najmanj 5 let.

Aleksandra iz FINANČNE HIŠE predlaga:

10.000 EUR v produkt HYBRID INVEST, znotraj katerega lahko izbira med paleto najuspešnejših skladov največjih družb za upravljaje v svetovnem merilu, brezplačno prehaja med posameznimi skladi ne glede na DZU, hkrati pa lahko kadarkoli del svojih sredstev prenese tudi v varni notranji sklad VAG, ki ni izpostavljen nihanjem na kapitalskih trgih. Predlagana ročnost te naložbe bi bila 15-20 let, odvisno od Bojanove starosti, sredstva pa so mu popolnoma neobdavčena na voljo že po 10-ih letih.

mag. Aleksandra Šiftar

Ostalih 15.000 EUR bi, glede na dejstvo, da zgoraj navedeni naložbi z lahkoto poljubno znižujemo stopnjo tveganja, razporedila v tri različne delniške sklade.

Ena od dobrih opcij bi po mojem današnjem izboru lahko bila:

5000 EUR v Triglav Top Brands,

5000 EUR v Triglav Severna Amerika in

 5000 EUR v Triglav Rastoči trgi.

Kadarkoli se lahko odločite zamenjati sklad znotraj Triglava, saj je davčno ugodno. Namreč pri prehajanju med podskladi istega upravljavca ne boste plačali nobenega davka.

Pri dvigu prihrankov smo k plačilu davka na kapitalski dobiček (op. samo na donos) zavezani prvih 20 let, pri čemer se davčna stopnja vsakih pet let zniža za 5%. Če boste prihranke dvignili prvih pet let, boste plačali 25% davka na zaslužek. Denar vam je na razpolago kadarkoli, časovno nismo vezani. Izplačilo se vrši v roku 5 delovnih dni.


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA: Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.