Karmen Darvaš Fister, dne 1. 1. 2024

“Nič se ne izplača, nikoli ne dobim izplačano kot je obljubljeno, zavarovalnice vedno vse poberejo, skladi bodo itak propadli.. “ Bla bla..

Ste se našli med temi izgovori? Po navadi imajo te slabe izkušnje tisti, ki so naredili nek napačen korak ali pa so nekje nekaj od nekoga slišali.

No, da bo naslednja vaša izkušnja pozitivna in donosna, smo finančni svetovalci FINANČNE HIŠE zbrali nekaj največjih napak.

Vsak se je spomnil nekaj.

Če se boste tem napakam izogibali na daleč, vam obljubimo, da boste z naložbami dejansko lahko zaslužili.

Saj veste, kako pravijo, če se učiš na napakah drugih, manj boli.

Direktorica FINANČNE HIŠE, mag. Karmen Darvaš,

opozarja, da nikar predčasno ne prekinjajte naložbenih polic, ki ste jih sklenili pri zavarovalnicah. Če so sklenjene na 20 let, vztrajajte. Nikar ne prekinjajte po treh ali štirih letih. Vztrajajte vsaj deset let. Vam vsaj država ne bo pobrala še davkov.

Kot drugo predlaga, da ne sklepajte naložbenih polic s slovenskimi skladi. Ta odločitev je ena najdražjih.

In kot tretje, uporabljajte trezno glavo in ne pobirajte tračev v gostilnah, ko vam sosed soli pamet, kaj se izplača in kaj se ne izplača.

Barbara Rakovec Tuliak, višja finančna svetovalka vas opozarja na naslednje napake:

  1. Če se še tako trudite in ste prepričani v svoj prav, nikoli ne boste ulovili najnižje vrednosti za polog ali najvišje vrednosti za izplačilo. Zato ne iščite in ne čakajte primernih trenutkov.
  2. Nikoli ne vlagajte, ko to počnejo že vsi drugi, ker to pomeni, da ste ugoden trenutek za nakup že zdavnaj zamudili.
  3. Nenadni padci naj vas ne prestrašijo. Bodite vztrajni. Padci so bili in vedno bodo. V kolikor imate denar pravilno vložen in določen realen časovni interval, razloga za strah in predčasna izplačila ni. S predčasnim izplačilom si boste samo »zabetonirali« izgubo.

Za konec pa še: Če nimate dobrih živcev, znanja ali dobrega svetovalca, raje varčujte na banki 🙂

David Fister, uni.dipl.prav., izvršni direktor, navaja 3 najhujše napake, ki jih lahko storite:

David Fister, tržni direktor FINANČNA HIŠA
Finančno svetovanje z FINANČNO HIŠO

1. napaka: Vlagajte potem, ko je že prišlo do velikih rasti na trgu.

Vlagatelji pogosto pridejo do nas z idejo “Kolikor sem videl, se ta in ta naložba trenutno zelo splača”.

Resnica je takšna, da je takrat večinoma že pozno za vstop v naložbo. Boljša je metoda, da vstopamo na trge potem, ko so le-ti močno padli.

2. napaka: Špekulirajte

Večina špekulantov na dolgi rok utrpi velike izgube sredstev. Zgodovinsko gledano se veliko bolj obrestuje naložba, kjer v določenem obdobju redosledno nalagamo  (recimo vsak mesec), kot pa čakanje na pravi moment za vstop na trg, ki ga v resnici nihče natančno ne pozna. Tudi v finančnem svetu pride do izraza nasvet, da se vztrajnost splača in poplača.

3. napaka: Naložbe menjajte ob vsakem premiku na trgu

V dobi interneta je velik problem, da vlagatelji prepogosto spremljajo nihanja na trgih in posledično preveč menjajo svojo naložbeno strategijo. Posledično večkrat naredijo spremembo, ki je prepozna in napačna, kar vodi v manjši donos, ali celo izgubo.

Pred naložbo določite cilje, čas, ki vam je na voljo. Skupaj s svetovalcem ocenita nagnjenost k tveganju (kakšen donos pričakujete, kakšno nihanje lahko prenesete).

Na podlagi tega je potrebno izdelati naložbeno strategijo in sredstva ustrezno razpršiti.

Postavljene strategije se nato držite. Morebitne spremembe je potrebno delati v luči večjih sprememb na trgu, ne pa ob vsakem manjšem premiku.

Če se boste zavedali edinega dejstva, ki velja za borzo, vam bo veliko lažje: “Za borzo velja, da bo vedno nihala. Gor in dol. Dol in gor.”

mag. Aleksandra Šiftar, finančna svetovalka:

Napaka: Iščite najcenejše naložbe

Sama se v življenju raje držim starega reka: »Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval«. Po navadi se najbolj poceni produkti izkažejo za najdražje. In to velja na vseh področjih. Tudi na naložbenem. Recimo, če izbirate po principu najnižjih vstopnih stroškov, se lahko zgodi, da ta naložba ne bo prinesla konkurenčnih visokih donosov.

Napaka: Bodite pohlepni in panični!

Pohlep in panika sta zanesljiv recept, da boste izgubili. Možnost realizacije izgube pri produktih, ki obljubljajo (in nekateri v nekem obdobju tudi realizirajo) trištevilčne mesečne donose, je bistveno večja – nemalokrat končajo v minusu, ki lahko doseže tudi ekstrem popolne izgube našega denarnega vložka.

Naj vas pri odločanju o vaših naložbah nikoli ne vodi pohlep.

Kajti drug ekstrem je panika in ti dve čustvi sta gotov recept za realizacijo izgube.

Napaka: Z zlatom se služi

Nobena naložba na dolgi rok ni najboljša naložba, je pa res, da lahko zlato v določenih obdobjih (krize) prinaša lepe donose, tako kot lahko lepe donose v določenih obdobjih realiziramo tudi z vlaganjem v nepremičnine in na kapitalske trge.

Zlato je res najboljši ohranjevalec vrednosti, ni pa najboljši način za dolgoročno konkretno plemenitenje našega premoženja.

Blaž Cilenšek, unid.dipl.ekon. navaja te tri napake:

Prva napaka: Izberite prvo ponudbo, ki vam pride naproti!

Velikokrat ko se ljudje odločijo za naložbena varčevanja, izberejo prvo izbiro, ki jim je ponujena. Ta ne dela vedno v korist stranke. V primeru, da se sami odločite za vstop v naložbe, Vam prvo svetujemo posvet s strokovnjakom iz FINANČNE HIŠE kjer delujemo kot neodvisni posredniki in vam bomo nevtralno svetovali katera priložnost je za vas najprimernejša.

Druga napaka: Predčasna prekinitev računa

Dolgoročne naložbe potrebujejo ključno sestavino, potrpežljivost. Zavedati se moramo, da kapitalski trgi nihajo in naložbo sklenemo kot dolgoročno z razlogom. Pri FINANČNI HIŠI izberemo upravljalce, ki imajo stabilne donose od samega začetka.

In s predčasno prekinitvijo si povzročimo stroške v obliki davka, ki ga moramo plačati državi in izstopnih stroškov, pri policah so odkupne vrednosti v prvih letih slabe.

Tretja napaka: Iščite tisti pravi moment za otvoritev računa

Veliko strank, s katerimi se srečam, pravijo da je to prehitro, da bi o tem razmišljali ali pa so mišljenja, da je za njih že prepozno.

Zavdedati se moramo, da nikoli ni prehitro ali prepozno.

Za mlade in za starejše so naložbe primeren naslov kjer si lahko zagotovite varnost v prihodnosti. Dejstvo pa je, da je čas za to danes. Ne 10 let nazaj, ne čez 10 let, ampak danes.

Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.