Zadnjih nekaj let smo dali skozi ogromno pretresov. Od COVIDA-19 do vojne v Ukrajini ter od izjemnih skokov rizičnih naložb do zelo visoke inflacije. Po vsem tem se vprašamo kaj se sploh še lahko zgodi in kaj nas lahko ponovno preseneti. Bo to končno upad cen v trgovinah ali pa padec nepremičninskega trga ter borznih indeksov ali bomo priča ponovnemu zagonu gospodarske rasti? Poglejmo kje se skrivajo največje priložnosti in na kaj moramo biti pozorni.

 

PRILOŽNOSTI NA TRGIH V LETU 2024

 

Največja priložnost letošnjega leta prihaja v obliki pričakovanih nižanj obrestnih mer. Trgu pričakujejo, da bo ameriška centralna banka letos spomladi prvič letos nižala obrestne mere, sledila pa ji bo Evropska centralna banka v drugi polovici leta. Kar to pomeni je nižja obremenitev podjetij, saj bodo lahko namenila manjši delež prometa, ki ga ustvarijo za poplačilo obresti svojih dolgov. Prav, tako bodo manj obremenjeni potroškini, ki bodo lahko večji delež svojih prilivov porabili za potrošnjo.

 

Za piko na i je tudi svetovno gospodarstvo, z nekaj izjemami, v dobri kondiciji. Podjetja so krizo pričakovala in so se zato tudi ustrezno pripravila. Do zdaj je bilo videti, da kriza, ki smo jo vsi tako pričakovali ni tako hudo kot smo mislili, podjetja pa imajo posledično povečano finančno disciplino. To se bo odražalo v potencialno višjih podočih dobičkih.

 

NEVARNOSTI, NA KATERE MORAMO BITI POZORNI

 

Glavna nevarnost letošnjega leta so geopolitična trenja oz. vojne in volitve. Trenutno smo priča številnim lokalnim vojnam, ki so nevarne (seveda poleg najbolj očitne izgube človeških življenj) zaradi motenj, ki jih povzročajo v mednarodnem transportu ter povečanjem nestrpnosti med ljudmi kar je skozi zgodovino velikokrat vodilo v izvolitev predsednikov, ki so ta trenja le še povečali. Vse to vodi v slabšo kvaliteto življenje, ki se odraža v višjih cenah in izgubi delovne sile ter najbolj produktivnih let posameznika.

 

Nevarnost na katero moramo biti tudi pozorni in je povezana s prejšnjo je vztrajanje inflacije na nižji, ampak še vedno visoki ravni. V tem primeru, lahko pričakujemo, da se obrestne mere letos ne bodo bistveno znižale, kar se lahko odrazi v padcu borznih indeksov ter nepremičnin.

 

PREDLOG PORTFELJA ZA LETO 2024

 

Letošnje leto predstavlja obilico priložnosti. Predno si pogledamo portfelje, se spomnimo, da je najboljša strategija vedno potrpežljivost in disciplina.

 

Potrfelj A (realizacija scenarija priložnosti)

 

Triglav Tehnologije prihodnosti 20%

Infond Megatrendi 20%

Infond Tehnologija 30%

Triglav Severna Amerika 30%

 

Portfelj je sestavljen predvsem iz sektorjev gospodarstva, kateri hitro rastejo, imajo večje finančne obveznosti in so ponavadi višje vrednoteni kadar so obrestne mere nižje.

 

Portfelj B (realizacija scenarija nevarnosti)

 

Triglav Evropa 30%

Triglav Top Brands 40%

Infond Razviti trgi 30%

 

Vstop v portfelj B bi bil idealen v drugi polovici leta v kolikor se obrestne mere ne znižajo in trgi občutijo večje padce. Je pa seveda tudi opcija B za vlagatelje, ki želijo biti previdnejši kot pri portfelju A.

Poleg srednjeročnih portfeljev je vedno pametno imeti dolgoročno naložbo, ki je davčno ugodna, vlaga v stabilna podjetja z visokim tržnim deležem in je avtomatizirana (redna mesečna ali letna vplačila), saj se tako lahko oplemenitijo sredstev najdlje časa.

NaložbeNaložbeni trgi
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči