mag. Karmen Darvaš, dne 9. 8. 2018

V zadnjem letu so varčevalci največ zaslužili v tehnoloških delnicah. Ena izmed takih naložb je razpršen, likviden in donosen delniški vzajemni sklad INFOND TECHNOLOGY, ki je prinesel varčevalcem v zadnjih 12 mesecih 32,09% letnega donosa in delniški sklad KD TEHNOLOGIJA z 20,33% letnega donosa. 

Celotna tečajnica: VEČ…

Tudi tisti, ki so stavili, da jim bosta nafta in energija prinesla višje donose, se niso zmotili. Delniški vzajemni sklad Infond Energy je dosegel v zadnjih 12 mesecih 21,44% donosa.

Najbolj donosni skladi v zadnjih 12 mesecih, ki so regijsko omejeni na določeno državo oz. na določeno gospodarstvo, so bili skladi, ki so usmerjeni na ZDA.. Če ste vlagali v ameriško gospodarstvo, ste za svoj denar pobrali lepe donose. V delniškem vzajemnem skladu  ALTA USA  ste v zadnjem letu zaslužili 14,06%, v Infondovem ameriškem skladu INFOND USA pa 17,20%.

Zakaj so delniški vzajemni skladi boljši od delnic?

Recimo, če se odločite, da bi radi s svojimi prihranki zaslužili in bi radi vložili denarne presežke v tehnološka podjetja, je bolje, da se odločite za delniški vzajemni sklad, ki vlaga v to panogo, kakor pa za nakup delnic enega ali dveh podjetij.

Sklad je zelo razpršen, saj boste naenkrat boste kupili na desetine delnic.  Če boste želeli vložiti 1.000 EUR v tehnološka podjetja, boste v tehnološkem delniškem skladu za svojega tisočaka takoj kupili delnice FACEBOOKA v višini 8,68%, ALPHABET 8,49%, APPLE 8,38%, MICROSOFT 6,27%, AMAZON 4,35%, SALESFORCE.COM 3,51%, ALIBABA 3,32%, idr.

Vzajemni sklad je likviden enako kot delnice, kjer se ne vežete na obdobje, saj lahko kadarkoli svoj denar tudi dvignete in v roku 5 dni je denar na vašem bančnem računu. Vzajemni skladi so cenejši kakor nakup delnic.

Vzajemni sklad je nadziran s strani državnih nadzornih organov. Ta trg je zelo reguliran in je poskrbljeno za varnost prihrankov. Vaš denar ne more v stečajno maso, saj se sklad lahko le likvidira in denar izplača ali pa prenese na nov delniški sklad.

Vzajemnih skladov nikakor ne zamenjujete s pokojninskimi stebri. Ne gre za nikakršno vzajemnost med varčevalci. Vsak varčevalec ima svoj osebni, oštevilčen račun, kamor nalaga poljubne zneske, lahko občasno, lahko enkratno, lahko mesečno. Ne potrebujete znanja in časa za spremljanje trgov, saj so vzajemci oz. vzajemni skladi strokovno upravljani. Tukaj si lahko ogledate video- Kaj so skladi: VIDEO.

Če spadate med bolj konzervativne varčevalce in vas je strah delniških trgov, bi pa radi vseeno radi nekaj dobili za svoj denar, imate na voljo mešane vzajemne sklade, ki so razpršeni med varnimi obveznicami in donosnimi delnicami. Najbolj tvegani skladi so panožno usmerjeni, recimo farmacija, tehnologija, nafta in drugi in so bolj nihajni, je pa zato možnost zaslužkov seveda večja. Tudi regijsko ozko usmerjeni skladi, sploh usmerjeni na kakšne razvijajoče se trge (Rusija, Kitajska,..), spadajo med bolj tvegane oblike naložb.

NAMIG: Predlagam, da si naredite varen portfelj skladov, kjer bo 90% vašega denarja razpršenega med dve razviti stari celini: ZDA in EVROPO, 10% svojega denarja pa vložite v panogo ali regijo za katero sami verjamete, da vam lahko prinese lepe zaslužke.

Na pooblaščenih vpisnih mestih vam bodo svetovalci znali svetovati kateri skladi so najbolj primerni za vas. FINANČNA HIŠA je pooblaščeno vpisno mesto za vzajemne sklade (KBM INFOND, ALTA, KD skladi, Primorski skladi).

 

NAMIG za najbolj drzne: ne spreglejte naložbe v TURČIJO, kjer obstajajo možnosti za visoke potencialne donose: ALTA TURKEY.

Lahko se malo poigrate in si naredite simulacijo svojih zamišljenih naložb: BREZPLAČNI ePORTFELJ . Tako boste opazovali svojo naložbo ali raste in koliko % vam prinaša…

DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Omenjeni članek je zgolj informativne narave in ne predstavlja podlage za nakupne odločitve potencialnih investitorjev. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. Zgodovinski podatki o donosih ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
  • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.