mag. Aleksandra Šiftar, dne 2. 10. 2023

Na podjetju mi ostaja višek denarja (mesečno cca 1000 eur) in bi si rad ustvaril rezervo za hude čase.

Kakšne možnosti kot podjetnik imam?

Zanima me tudi zaščita za primer bolniške odsotnosti preko podjetja.

Kaj mi svetujete?

 

Logika vsakega podjetnika je, da presežke denarja, ki ga ustvarja s poslovanjem podjetja reinvestira oz. vlaga v rast podjetja. Kar je popolnoma prav, to je na nek način tudi smisel podjetništva in gonilo razvoja.

Pomembno pa je, da se vsak podjetnik tudi zaveda, da prihodnost ni v celoti predvidljiva. Iz tega razloga je zelo pomembno, da zmeraj del presežkov nalaga tudi nekam, kjer bo svoj denar plemenitil nevezano na uspešnost poslovanja podjetja. S tem namreč poskrbi tudi za nepredvidljive situacije, ko bo morda vsakršna »finančna injekcija« prišla še kako prav. Krize leta 2008, takrat sem bila zaposlena v banki, ne bom pozabila nikoli. Tudi iz razloga, da so se nekatera, še pred kratkim zelo uspešna podjetja, znašla v finančnih težavah in jim banka zaradi finančnih kazalnikov, ki niso ustrezali kriterijem banke, ni želela priskočiti na pomoč. Tisti podjetniki, ki so imeli dovolj lastnih sredstev za pokrivanje tekočih izgub so preživeli. Nekateri pa niso.

Pomembno je torej, da vsak podjetnik disciplinirano ustvarja finančno rezervo, iz katere bo lahko črpal sredstva tudi v neki bolj oddaljeni prihodnosti. Za tak namen so najbolj primerna postopna vlaganja v naložbene produkte, ki na dolgi rok zagotavljajo neke donose (višje ali nižje, odvisno od izbire skladov) nad inflacijo. V primeru izbire renomiranih svetovnih upravljalcev premoženja kot so Black Rock, Fidelity in JP Morgan, lahko ti donosi dosegajo tudi več kot 10% odstotne letne donose na 10 in 15, v krajših časovnih presekih tudi bistveno višje in to ob relativno zelo visoki stopnji varnosti. In če podjetnik teh sredstev nikoli ne bo porabil za zgoraj navedeni namen, mu bodo lahko ostala za lepšo jesen življenja. Toliko boljše. Premije teh produktov podjetju sicer ne gredo v strošek, se pa z njihovo rastjo povečuje kapital podjetja, na dolgi rok tudi kapitalska ustreznost pri morebitni bančni presoji kreditne sposobnosti podjetja.

Podjetnik lahko prihrani kar 76% denarja, če varčuje iz podjetja: PREBERITE….

IZPAD DOHODKA

Želela bi pa opozoriti še na en drug vidik nepredvidljivih situacij o katerih načeloma ne želimo razmišljati in prav je tako. Prav pa je tudi, da poskrbimo za svojo finančno varnost, če do katere od njih pride. To je pomembno za vsakega posameznika, še toliko bolj pa za podjetnike, saj je od njih v veliki meri odvisna uspešnost poslovanja podjetja. Vsak podjetnik mora imeti urejeno zavarovanje za primer katere od hudih bolezni in za primer hude nezgode. Ti dve kritji je nujno urediti preko zavarovalne police, kritja pa morajo biti tudi primerno visoka. Tako naj bi zavarovalna vsota posameznika za primer nezgode s trajno posledico v izhodišču znašala vsaj 100.000 eur s faktorjem progresije od 200 do 400% za višje odstotke invalidnosti. Če gre za odgovorne osebe v večjih zasebnih podjetjih lahko tudi več. Podobna logika velja tudi za finančno zaščito v primeru katere od kritičnih bolezni. Seveda je možno dodati še druge rizike, pa tudi izbira polic je pestra, zato je vsekakor priporočljiv posvet s primerno izobraženim svetovalcem, ki vam lahko koristno pomaga pri odločitvi. Premija za tovrstno zavarovanje podjetju lahko gre v strošek.

Aleksandra Siftar

Poskrbite za svojo finančno varnost v prihodnosti. Včasih slišim izjave kot so »jaz želim živeti in uživati danes, kdo ve kaj bo jutri«. Poleg tega, da je tak način razmišljanja morda malček neodgovoren, ni nobene potrebe, da bi se to dvoje moralo izključevati. Samo ravnovesje je potrebno najti. Vsak ga lahko, s pomočjo izkušenega svetovalca še toliko lažje.

 

NaložbePodjetnikiZavarovanje
eIZRAČUN

Izpad dohodka

Izračunaj

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.