Karmen Darvaš Fister, dne 1. 9. 2022

Biti podjetnik se sliši prav nobel, vendar velikokrat za seboj potegne ogromno dela in neprespanih noči ter skrbi. Podjetniki ogromno svojega življenja tako preživimo med 4 stenami zakopani v gore dela, vendar ne smemo pozabiti na tretje življensko obdobje, ko se bomo upokojili in uživali v trdo prigaranih sadovih.

Moramo priznati, da smo v zadnjem času opazili povečano število podjetnikov, ki želijo poskrbeti za to obdobje v življenju, vendar se jih veliko ne zaveda možnih ugodnosti.

Podjetniki, ki imamo v lasti podjetje, d.o.o. ali s.p., si lahko odpremo na svojem podjetju donosne rentne ali naložbene police.

Pri tem smo deležni finančnih in davčnih ugodnosti. Finančne ugodnosti se poznajo takoj, davčne pa na daljšo obdobje.

Polica se sklene na podjetje, zavarovanec je direktor, lastnik podjetja, lahko tudi žena oz. partner, če je zaposlen na podjetju.

Finančne ugodnosti

Zakaj se izplača varčevati za svojo pokojnino iz svojega podjetja?

Velika korist, ki jo imamo podjetniki je to, da nam ni potrebno dodatno obremenjevati svojih plačilnih list. Plačilne liste so mesečno že obremenjene z rednimi mesečnimi gospodinjskimi stroški, trajniki in krediti.

Velikokrat je podjetniku lažje varčevati za svojo dodatno rento iz podjetniškega računa. Iz podjetja si lahko privoščimo, da vplačujemo letne zneske, zato se ti zneski takoj obrestujejo in na koncu prejmemo 3% višje izplačilo.

Davčne ugodnosti

Če želimo varčevati iz svoje plače 100 EUR, to pomeni, da podjetnika stane teh 100 EUR neto plače dejansko 220 EUR bruto, saj je potrebno plačati državi še 120 EUR za teh 100 EUR neto izplačila (masa za plačo).

Če pa se podjetnik odloči, da si bo plačeval teh 100 EUR direktno iz podjetja, nakazuje direktno teh 100 EUR na to polico in je neto enak bruto znesku.

Podjetnik lahko profitira 74% denarja.

Letni znesek se knjiži med dolgoročne finančne naložbe in ni davčno priznan odhodek. Zato prištejmo k temu znesku na koncu leta v bilanci 19% davka na dobiček. To pomeni, da na teh 100 EUR odvedemo 19 EUR davka (če ni bilančne poslovne izgube).

Na koncu, ko si podjetnik želi privarčevani znesek nakazati nazaj na podjetje, se tile privarčevani zneski ne vštevajo v prihodke, zgolj obresti.

V primeru nakazila teh prihrankov na svoj osebni račun, se odvede še 25% davek na izplačilo dobička pravne osebe fizični osebi.

Torej podjetnik, ki varčuje zase, za svoje zasebne namene iz podjetja, plača 44% davkov na znesek, ki ga odvaja v varčevalne namene. Kot smo ugotovili zgoraj, če pa bi varčeval iz neto plače, ga to stane 120%.

Druge koristi

Ta denar, ki se varčuje na tak način, se lahko porabi tudi za druge poslovne namene. Ni nujno, da zgolj za dodatno mesečno rento, kot je to obvezno pri drugem pokojninskem stebru. Ta denar se lahko v enkratnem znesku nameni za investicije, razvoj podjetja, za likvidno rezervo v primeru krize ali pomanjkanja sredstev, za štipendiranje svojih otrok. Lahko pa tudi za zasebne namene.

NaložbePodjetnikiVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

   Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

   Dobili boste odgovore:

   • Kako se pripraviti na prihodnost
   • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
   • Največje napake pri načrtovanju rente

   Prenesite si svojo eKNJIGO.

   Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

   da bodo vaše finance v koraku s časom.   Uspešno ste se prijavili na novice.