FINANČNA HIŠA, dne 6. 2. 2018

V današnjem času se je praktično nemogoče izogniti najemu kredita. Želimo si novih in boljših, večjih stvari. Razlogi za kredit so seveda različni. Vsem pa je skupno to, da si vsak posameznik želi svoj kredit poplačati brez večjih težav in v dogovorjenem času.

Obstaja pa ena past in sicer zavarovanje kredita. V kolikor le-ta ni primerno zavarovan, so posledice lahko obremenjujojoče, ne samo za naše otroke, ki po Zakonu o dedovanju dedujejo naše dolgove, ampak tudi za nas. V kolikor pride do situacije, ko je odplačevanje kredita oteženo, je ključnega pomena, da smo ustrezno zaščitili sebe in svoj dom.

Torej kako primerno pokrijemo naš kredit pred dežjem?

  • Da naši otroci ne bi dedovali naših obveznosti, moramo kredit zaščititi v primeru smrti kreditojemalca. Nemalo primerov priča, kako so otroci ostali brez staršev, kar je že samo po sebi zelo boleče, obenem pa so ostali tudi na cesti brez strehe nad glavo, ker kredit ni bil zavarovan za primer smrti kreditojemalca. Otroci in partnerji ne bi smeli postati žrtve nezaščitenih kreditov.  Vedno več ljudi se zaveda, da je kreditna zaščita lahko zelo cenovno ugodna.
  • Kredit pa moramo zaščititi tudi zase. V primeru, da pride do daljšega bolezenskega stanja, se nam v primeru boliške odsotnosti z dela dohodki znižajo, višina kreditnega dolga pa ostaja ista.  Kredit je dolgoročna finančna obveznost, zato je treba predvideti tudi morebitne neljube trenutke, ki nam lahko otežijo odplačevanje obveznosti, kot je recimo tudi začasna izguba zdravja. Želja vseh nas je, da smo v primeru bolezni brez finančnih skrbi.  V času bolezni je edino pomembno, da se lahko fokusiramo na ozdravitev in nimamo nobenih drugih stresorjev.
  • Tudi hujša poškodba, nezgoda  lahko pusti neugodne posledice na odplačevanje naših kreditnih obveznosti. Za takšne primere obstajajo kritja tudi za primer izpada dohodka zaradi poškodb.

Torej ni dovolj, da kredit zavarujete zgolj za primer smrti, ampak, da mislite tudi nase in na neugodne situacije, ki prežijo na nas, ko se mesečni dohodek zniža. Na znižanje dohodka pa vplivajo lahko daljše bolniške odsotnosti in poškodbe, nezgode.

  OSEBNA ZGODBA DRUŽINE

Družina Šušteršič je kot vsaka običajna slovenska mlada družina najela stanovanjski kredit v višini 150.000 EUR za nakup hiše. Pri banki so jim ob najetju kredita vsilili tudi zavarovanje kredita. Mesečno sta za kredit odplačevala 1.000 EUR. Seveda sta kredit zavarovala. V dobri veri, da imajo dobro zavarovan kredit, je družina  lepo živela 5 let. Otroka sta pravkar nastopila v prvi in drugi razred osnovne šole.

NEPRIČAKOVAN PREOBRAT

Niti približno niso slutili kaj bo sledilo… In nekega dne se je zgodilo… Mož se je na službeni poti iz Primorske hudo poškodoval v prometni nesreči, ki je ni povzročil sam. Star pregovor pravi, da nesreča nikoli ne počiva…

Po dolgotrajnem zdravljenju v rehabilitacijskem inštitutu Soča je komisija Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje odločila, da je delovno nezmožen in so mu izdali pravnomočno odločbo o invalidnosti. Tako je postal invalid s 300 EUR mesečne invalidske pokojnine. Gospod Šušteršič je tako rekoč čez noč postal invalidski upokojenec, kar pa ima za vso družino tudi velike finančne posledice. Prej je prejemal z vsemi dodatki 1.500 EUR mesečne plače, z ženo sta skupaj zaslužila 2.800 EUR, sedaj, po nesreči pa je v družinski proračun pritekalo zgolj 1.600 EUR mesečno.

Kredita nista zmogla več odplačevati in sta bila svoj dom prisiljena prodati. Štiri članska družina se je morala preseliti v najemniško enosobno stanovanje izven mesta, saj je bila najemnina tam ugodnejša. Življenjski slog se jim je popolnoma spremenil. Standard jim je padel čez noč. 

 

REŠITEV – ZAVAROVANJE KREDITA

Če bi družina Šušteršič v celoti zaščitila svoj kredit, bi bil kredit zavarovan tudi za primer nesreče in poškodb kreditojemalca. Ob prometni nesreči bi družina prejela celoten znesek za odplačilo kredita. Kredit bi odplačali v enkratnem znesku. Banka bi izbrisala hipoteko iz zemljiške knjige. Kljub temu, da se je mesečni dohodek družine prepolovil, bi svoj dom obdržali in mirno živeli naprej v svoji hiši.

Ljudje so nam zaupali, kaj jih je prepričalo. Preberite: več…

KreditiZavarovanje
eIZRAČUN

Zavarovanje kredita

Izračunaj

Zavarovanje je sodelovanje, a kako? Preprosto!

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.