Barbara Rakovec Tuliak, dne 26. 1. 2023

Za nami je eno izmed finančno najtežjih let v zadnjih nekaj desetletjih. Iz dobrih dveh let izmučenosti od Covidnih ukrepov, mask in strahu pred okužbo, dela od doma brez dopustov, smo se v letu 2022 znašli še v strahu za eksistenco zaradi vojne v soseščini, ki lahko v vsakem hipu preraste v jedrski spopad in posledično res konec sveta, ki ga poznamo.

Vojna je pravzaprav povzročila veliko več hudih gospodarskih »potresov«, saj smo v pol leta morali postaviti na glavo evropske energetske oskrbovalne poti in se soočiti z novimi geopolitičnimi razmerami.

Draga energija povzročila bezljanje cen in enormno inflacijo, ki so jo Ameriška in EU centralna banka mirila z dvigovanjem obrestnih mer, kar je poleg ogromnih položnic vezanih za energijo, podražilo pred koncem leta še vse kredite z variabilno obrestno mero.

Iz vseh koncev se vrstijo črne novice, da smo korak pred recesijo in da bodo obrestne mere v tem letu še rastle. Posledično to pomeni manjši obseg dela na trgu nepremičnin in še večja nedostopnost stanovanj za mlajšo generacijo, ki je pred vrati v samostojno življenje.

Mediji kar tekmujejo, kdo nam bo prvi postregel z informacijami o odpuščanjih več deset tisoč zaposlenih pri tehnoloških velikanih.

finančni nasvet

 Pa je res vse tako črno?

Obrestne mere za kredite res rastejo, bo pa to gotovo vplivalo na povpraševanje in posledično počasi na znižanje cen nepremičnin. Torej, zgodba bo sicer v različnih razmerjih ista kot prej. Obresti za nakup bodo sicer višje, se bo pa zato zmanjšala glavnica oz. cena nepremičninskega metra. Bodimo pošteni in si priznajmo, da so bile cene nepremičnin v zadnjem obdobju itak previsoke. To je sicer slaba novica za investitorje, ki pa se bodo prej ali slej morali naučiti, da vsega denarja ne gre vlagati v nepremičninski sektor. Vsaka šola nekaj stane.

Inflacija je sicer res velika, a podatki v januarju 2023 kažejo, da verjetno ne bo dosegla napovedanih višin in da se je počasi pričela umirjati in padati. Je pa utopično mišljenje, da bo inflacija do konca letošnjega leta dosegla pričakovano raven 2%. Bodimo veseli, če se bo to zgodilo nekje v letu 2025.

Dobavne verige se počasi normalizirajo, kar pomeni cenovno razbremenitev gospodarstva. Cene so padle tudi do 90%.

Cene energentov so že skoraj na ravneh, ki jih lahko pričakujemo tudi v bodoče, saj tako poceni energije kot doslej ne bomo imeli nikoli več. Trenutne visoke položnice so še odraz nakupov energije, ki je skladiščena od avgusta, ko so bile cene najbolj napihnjene. Torej, cenovna kapica in novi dobavitelji (namesto Rusije) bodo ta sektor kmalu spravili v tako imenovano »novo normalnost«.

Zelena preobrazba in prestop iz cene udobja se je prav zaradi zgoraj navedenih razlogov bistveno pospešil, saj nas trenutna situacija sili k hitrejši spremembi in h doseganju hitrejših odločitev na tem področju. Odlična novica za mlade, ki si želijo čimprejšnjih sprememb, da bo nekaj naravnih virov še ostalo za generacije ki prihajajo.

Trg delovne sile je še vedno precej stabilen. Povpraševanje v veliko sektorjev je še vedno večje od ponudbe. Torej, ker ne gre pričakovati bistveno zmanjšanje potrošnje, kar bi lahko imelo izredno negativen vpliv na gospodarstvo.

 

Najboljša novica pa je , da so delniški trgi so spet poceni kar je priložnosti za nakup.

Strah ima prevelike oči. Negativne vrednotenja večinoma nepoučene vlagatelje odmikajo od odločitve za nakup.

Warren Buffett, eden najuspešnejših investitorjev v zgodovini je že davno nazaj z nami delil modrost, da ko so drugi prestrašeni, on postane pohlepen. Dejstvo je , da kapitalski trgi vedno prehitevajo , saj vlagatelji večinoma reagirajo čustveno, veliko njih pa tudi na podlagi dezinformacij, saj podatke zajemajo na mestih in pri osebah, ki niso kompetentne.

Ne verjamete?

Pa poglejmo kako so se tečaji na spodaj priporočeni alokaciji gibali v pričetku leta 2023:

Upravljalec Ime sklada Donos YTD v 10% 10 letni donos kumulativni donos %
BRG Funds EU Spec. situations 7,55 122
Fidelity Funds Sustainable Asia Equity 8,45 100
Fidelity Funds Greater China 13,35 125
JPM Funds US Small Cap 6,27 191
BRG Funds US Flex Equity 3,60 243
Fidelity Funds World Fund 5,00 183

 

Kam in kako investirati ter kdaj investirati ?

Takoj in ne vse naenkrat. Željen znesek razdelite na manjše dele in vložite postopoma, v nekaj mesecih

Kam vlagati:

 • Evropa: ugodna vrednotenja (poceni), energetska kriza je bolj ali manj pod kontrolo, povečanje investicij zaradi prehoda na bolj ekološko družbo
 • Kitajska: ugodna vrednotenja, stabilizacija gospodarskega sektorja, konec Covid omejitev
 • Potrošne dobrine, Industrija, Informacijska tehnologija

Kje biti previden in zmeren:

 • ZDA: vrednotenja niso tako ugodna, v drugi polovici leta pričakujemo umirjanje inflacije.
 • Energija , Finance, Zdravstvo, Komunikacijske storitve

Kaj preskočiti: 

 • Japonska: demografske težave, vse šibkejše domače povpraševanje
 • Surovine, Oskrba, Nepremičnine

 

Razprodaja se je že začela, ne zamudite je! Tokrat jo boste ujeli tudi vi.

 

 

 

 

NaložbeNaložbeni trgi
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.