mag. Karmen Darvaš, dne 18. 3. 2018

Kako varčuje za svojo prihodnost direktorica FINANČNE HIŠE, družbe, ki se ukvarja s pokojninskim svetovanjem za svoje stranke?
Pravijo, da je kovačeva kobila vedno bosa. Velja to tudi za prvo osebo družbe, katera se lahko pohvali z uspešnim poslovanjem na področju specializiranih pokojninskih rešitev za svoje varčevalce?

Pa poglejmo….

“Ko se pogovarjam s podjetniki in ostalimi uspešnimi ljudmi, opažam, da se vsi zavedajo, da se na državno pokojnino ne bodo mogli zanesti, a v tej smeri ne naredijo nič konkretnega. Odločitev za reševanje svojega pokojninskega problema prenašajo v prihodnost. Vsi se preveč zanašajo na uspeh svojih podjetij, da bo njihova pokojnina izkupiček iz prodaje podjetja ali morda nepremičnine, ki jim bodo ostale iz poslovanja podjetja….

Jaz razmišljam drugače….

Za svojo pokojnino sem pričela varčevati takoj po diplomi, ko sem dobila izplačano svojo prvo plačo, pri štiriindvajsetih letih. To je bilo pred osemnajstimi leti. Če se prav spomnim, je bil prvi odtegljaj preko trajnega naloga izveden pri izplačilu druge plače. Takrat sem se odločila za drugi pokojninski steber. Pričela sem z minimalnim zneskom, z dvajsetimi evri na mesec.

Ni minilo pol leta, ko sem sklenila še življenjsko zavarovanje za štirideset evrov. Namen sklenitve tega zavarovanja je bila dodatna pokojnina.

Čez dobro leto, v letu 2002,  sem se opogumila za prvo naložbeno polico, preko katere sem pričela z varčevanjem z dodatnimi 25 evri na mesec. Tako sem takrat mesečno varčevala že v skupnem znesku 85 evrov.

Za mladega človeka velik korak, za ustrezno pokojnino pa daleč premalo glede na višino plače.

Kot se spomnim, so bila vsa moja takratna varčevanja in zavarovanja, kakor tudi vsa današnja, sklenjena z namenom, da si zagotovim dodatno pokojnino. Strah me je, kako bo, ko se bomo  upokojevali. Nikomur ne bi smelo biti vseeno za to, kaj bo jutri. Nikoli ne veš, kaj se bo v prihodnosti pripetilo, kako se bo življenje obrnilo, kaj ti bo prineslo. Danes si lahko poslovno zelo uspešen in premožen, jutri pa se vse obrne na glavo. Zato trdim, da je pametno varčevati, tudi če meniš, da to danes ni potrebno. Navsezadnje pravim: od viška glava ne boli.

Po drugi strani pa si lahko naredim zelo enostavno kalkulacijo: če želim prejemati 1.000 EUR neto svoje mesečne pokojnine, moram pri 65. letu imeti na svojem računu neto realnih četrt milijona evrov. Poudarjam da realnih, ne nominalnih.

Moji stanovski kolegi bi mi očitali, da sem izbrala zelo »draga« varčevanja, jaz pa pravim, medtem ko se vi hudujete nad dragimi zavarovanji, sem jaz v teh letih prihranila več deset tisoč evrov prav v teh policah. Police sklenem iz razloga, ker se tako prisilim v varčevanje. Enostavna direktna obremenitev bančnega računa dela kupček prihrankov na drugi strani. Na bančnem računu po osemnajstem v mesecu ostane še razlika, ki jo lahko potrošim za uresničitev ostalih želja.

Če se vrnem nazaj v preteklost v leto 2004, sem takrat sklenila še drugo naložbeno polico pri drugi zavarovalnici v znesku 50 EUR in leto ali dve kasneje še rentno varčevanje pri tretji zavarovalnici. To rentno zavarovanje sem vsako leto konec leta povišala za določen znesek, ki je bil sprejemljiv za višino plače, ki sem jo prejemala. Trdim namreč, da bi bilo potrebno vsako leto pregledati za koliko so se nam mesečni prihodki povišali in za toliko odstotkov bi naj povišali tudi varčevanja. V nasprotnem primeru bi se zgodilo, da se nam standard zvišuje, za pokojnino pa varčujemo premalo.

Moram poudariti, da nikoli nisem prekinila niti enega varčevanja in zavarovanja, saj se zavedam, da so penali prekinitev zelo visoki. Zmeraj sem v svoj portfelj samo dodala nov produkt ali pa povišala znesek obstoječih. Danes imam v naboru že kar nekaj različnih oblik varčevanj, sklenjenih pri različnih družbah.

Veliko kasneje, ko sem si to seveda lahko privoščila, sem pričela vlagati tudi v nakup nepremičnin. Najemnine iz oddajanja nepremičnin v najem pa dodatno plemenitim v delniških vzajemnih skladih.

Preko podjetja sem izkoristila davčno olajšavo in dodatno varčujem za svojo pokojnino tudi v kolektivnem drugem stebru.

Ja, tudi opekla sem se z naložbami. Tudi kje kdaj kaj izgubila. A protiutež je razpršitev drugih naložb, ki prinesejo pluse. Preko borzno posredniške hiše sem kupovala delnice, a ne zaradi zagotavljanja pokojnine, bolj iz kratkoročnih špekulativnih vzgibov.

V plemenite kovine, zlato, srebro, diamante nikoli nisem verjela, da bi mi lahko zagotavljale dostojen vir pokojnine. Vlagam pa v umetniške slike. Tudi naložb v kriptovalute preko borz sem se lotila, pa tudi rudarjenja kriptovalut. V kriptovalute vlagam zmerno, saj so zame preveč volatilne in tvegane ter ne stavim preveč na tega “konja”. V ICO-te pa ne vlagam, saj menim da so preveč tvegani in so potrebne podrobne analize, da se ne opečemo in vložimo tistim, ki ICO projekte izkoriščajo zgolj za pridobivanje sredstev. Po drugi strani pa večji del teh projektov tudi propade.

Ja, tudi v kriptovalutah imam nekaj prihrankov. A naložbe v kriptovalute so nastale zgolj iz firbca in upanja, da morda bo pa res kaj nastalo iz tega. Kdo ve? A ne stavim preveč na to. In v primeru izgube me sigurno ne bo bolela glava.

Če strnem, menim, da je moj naložbeni portfelj dovolj razpršen in vsem svetujem, da preudarno razmislite, na kakšen način si boste zagotovili dodaten vir pokojnine. In ne odlašajte preveč, saj z vsakim mesecem odlašanja izgubljate pomemben čas, kateri pa bo delal v vašo korist zgolj, če boste investirali.

Svet naložb in denarja je lahko zelo zabaven, če le veš kako.

Sigurna sem, da že vsak nekje nekaj malega varčuje za svojo pokojnino. Vsakemu pa bi predlagala, da si da izdelati pokojninski načrt, ki mu bo povedal, koliko bi bilo dejansko potrebno varčevati in koliko pokojnine si lahko obeta  iz svojih varčevanj. Navsezadnje popravnega izpita za pokojnino žal ne bomo imeli.

Če se sprašujete kdaj in koliko varčevati, si lahko nekaj malega preberete tukaj: Koliko in kdaj?

Če pa ne veste katero rentno varčevanje bi bilo primerno za pokojnino, vam priporočam, da si preberete tole: zajamčena renta.

Predlagam, da si naredite izračun za pokojninsko varčevanje: informativni izračun.”

 

 

 

 

 

 

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
eNAROČILO

Želim pokojninski načrt

Naroči

Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.