Aleš Dobrovoljc, dne 22. 4. 2020

Zaradi trenutne situacije s koronavirusom  se je marsikomu življenje postavilo na glavo. Ljudje so se znašli v različnih situacijah. Na nekatere ima virus večji negativen finančni vpliv, med tem ko se drugim finančna situacija ni bistveno spremenila.  Verjetno pa se jih veliko  sprašuje,  kaj narediti z določenimi oblikami zavarovanj ali naložb, kot na primer naložbenim, rentnim ali življenjskim zavarovanjem.

Naložbena zavarovanja

Namen naložbenih zavarovanj je predvsem plemenitenje denarja in s tem večanje vrednosti premoženja, niso pa namenjena zavarovanju. Mišljena so kot dolgoročno varčevanje z mesečnimi premijami.  Tovrstno varčevanje je vezano na gibanje vrednosti enot premoženja izbranih skladov, zato  pride tudi do prevzema naložbenega tveganja.

Ravno zato teh naložb najverjetneje ni smiselno prekinjati. To bi namreč pomenilo, da bi ob padcih na trgih, ko so delnice poceni in se jih zato splača kupovati,  naložbo prekinili, ne da bi kasneje imeli možnost  ta padec nadoknaditi.

Prav do tega, da so varčevalci prekinjali naložbe, je prihajalo leta 2008, kar se je kasneje izkazalo za napačno. Opaziti je, da se varčevalci na teh izkušnjah učijo, saj v tem času ne prihaja toliko do prekinitev, temveč še ostajajo na trgih in tudi dokupujejo.

Značilnost naložbenih življenjskih zavarovanjih je, da dlje, kot traja varčevanje,  manjše so možnosti za izgube.

S trajanjem varčevanja se tveganje zmanjšuje. Po  10 letih varčevanja znaša verjetnost izgube zaradi delovanja trga le še 2,2% .

V času koronavirusa torej velja, da ni smiselno prekinjati naložbenih zavarovanj, temveč,  če so za to možnosti, še dodatno vplačevati.

Rentna zavarovanja

Rentna zavarovanja so namenjena pokojninskemu varčevanju. Za razliko od naložbenega zavarovanja, je pri rentnem varčevanju denar, ki ga vplačujemo, zajamčen in ni odvisen od situacije na trgih.

Varčevanje za pokojnino je eden poglavitnih finančnih stebrov posameznika.

Za dodatno pokojnino moramo  poskrbeti sami, saj  na pokojnino iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja ni preveč pametno računati.

Pomembno je, da rentno varčevanje tudi v času koronavirusa plačujemo tako, kot do sedaj, da si ohranimo dostojno življenje v pokoju. Če bi varčevanje prekinili sedaj, recimo po petih letih, vam teh pet let nikoli ne bo mogel nihče povrniti. Nikoli več ne morete nadoknaditi teh preteklih pet ali več let varčevanja za pokojnino. Zato vztrajajte in ne prekinjajte pokojninskih varčevanj.

V kolikor se izkaže čez dva, tri mesece, da pride do dejanskega upada prihodkov, da res trenutno ne bi zmogli varčevanja, ga zamrznite le trenutno, le za tri do štiri mesece, nato pa obvezno varčujte čim prej naprej. Čas do upokojitve namreč hitro mineva in upokojitev bo kot keks pred vrati…

Življenjska zavarovanja

Življenjska zavarovanja so namenjena finančni varnosti varčevalca oziroma njegovih najbližjih  v primeru smrti ali invalidnosti. Cilj teh zavarovanj je zaščita zaradi izpada dohodka. Namen  je torej predvsem zavarovanje, zato je še toliko bolj pomembno, da v času koronavirusa tega zavarovanja ne spreminjamo.

Ker so vsa predstavljena zavarovanja dolgoročna in namenska, je mogoče zaključiti, da  jih ni pametno predčasno prekinjati. Če je le mogoče, jih v času koronakrize ne spreminjamo in ne  prekinjamo.

Zatorej, naj bodo položnice ali trajniki za zavarovanja in pokojninska varčevanja zadnja, ki jih boste rezali…

PokojninaVarčevanjeZavarovanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.