mag. Karmen Darvaš, dne 30. 3. 2020

Matej sprašuje: Kaj z vzajemnimi skladi, ki prinašajo izgube?

Kaj naj naredim z vzajemnimi delniškimi skladi,   ki so zaradi korona virusa padli za 15%? Skladi izgubljajo vrednost zaradi velikih padcev delniških trgov.  

Pred  4 leti sem izbral globalne delniške sklade pri Triglav skladih, točneje bivše ALTA sklade. Denar imam tako razpršen med delnice evropskega in ameriškega gospodarstva. Skladi so rasli 4 leta zapored in sem res lepo zaslužil. Prav zadovoljen sem bil z izbrano naložbo.

Potem pa je vse naenkrat, tako rekoč padlo za 10% v nekaj dneh. Strah me je, da bom še več izgubil in da bom na koncu v minusu. Naj dvignem prihranke? In grem kasneje spet nazaj, ko bo doseženo dno na delniških trgih, da takrat poceni  kupim  še več  točk? 

A hkrati pa bo spet denar ležal na banki in izgubljal najmanj 2% vrednosti celo leto, saj dobim samo 0,1% obresti na letni depozit.

Res ne vem kaj naj storim, da ne bom prehiter, izgubil še več, sprejel napačne odločitve.

Nasvet:

g. Matej, če do sedaj niste dvignili sredstev, tega ne storite sedaj.

V primeru strahu, panike, več dnevnega padanja borznih indeksov na razvitih delniških trgih nikakor ne svetujemo dviga, saj boste plačali davek na kapitalski dobiček, ki znaša 27,5% prvih 5 let.

Ko se boste vrnili nazaj v sklade, ne boste nikoli  vedeli kdaj je tisti pravi čas, saj ga je nemogoče napovedati ali najti.

Med tem časom, pa bo denar na banki, tako kot ste sami ugotovili, dalje izgubil vrednost za cca letne inflacije, (2% letno).

Naš namig bi bil naslednji:

naredite prenos prihrankov brez stroškov in brez obdavčitve v okviru Triglav skladov v denarni  sklad ALTA MONEY MARKET  in naj bo tam denar deponiran,  dokler se trgi ne bodo popravili.

Kasneje pa ga samo enostavno brez stroškov in brez obdavčitve prenesete nazaj v izbrane delniške sklade.

Tako boste prihranili pri obdavčitvi kapitalskega dobička in pri vstopnih stroških.

Bolj kot kdajkoli prej so sedaj vaša čustva na preizkušnji. Sedaj ne smemo napačno ukrepati zaradi strahu. Naj vas ne vodi strah, ampak razum.

Sedaj bo prišel pravi čas, ko bo pametno dodatno naložiti še več denarja v sklade, ki so padli in so sedaj poceni.

Pametno je vsoto denarja razdeliti na več delov in jih vsak mesec vložiti v globalni delniški sklad.

Pretekle gospodarske krize so nas naučile, da je daleč najbolj donosno prvo leto po obratu trenda in če to zamudimo, potem potrebujemo vsaj 4 leta, da nadomestimo izgubljeno.

Svoje naložbe lahko spremljate vsak dan s pomočjo Mojega ePORTFELJA, prijazna spletna aplikacija:

Naložbe
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.