COVID 19 je v nekaj tednih na svetu povzročil toliko izgub, gorja in negotovosti, da večina nas še vedno nekako upa, da se bomo zbudili in da bo nočna mora mimo.

Pa ne bo.

Mogoče nikoli ne bo več nič tako kot je bilo prej.

Ampak veste, saj ta svet itak ni bil »bog ve kaj« zadnje čase, mar ne?

Mogoče nas je moralo nekaj malo zaustaviti, da smo ostali malo doma in se ukvarjamo s tistimi bazičnimi stvarmi, za katere smo imeli, v tem prehitrem tempu življenja premalo časa.

Tudi narave nismo hoteli poslušati, ko nas je vse bolj opozarjala, da tako ne bo šlo dogo več naprej. Pošiljala nam je požare, hurikane, zunamije, sušo, vročino…..

Pa ni nič pomagalo.

Zato je morda sama poskrbela za to, da si bo vsaj malo odpočila…

In res, že v nekaj tednih je zrak vse bolj čist, morje je prozorno in tiste grde pene in mehurčkov ni več. Končno žvrgolenja ptičkov ne preglasi ropot mimo vozečih avtomobilov.

Torej, razmišljajmo o pozitivnih stvareh, ker saj veste, po dežju vedno posije sonce, pozimi vedno pride pomlad, po padcu se vedno dvignemo in ko se borze »sesujejo« vemo, da bodo kmalu spet zrasle in da bodo vrednotenja še višja, kot so bila pred tem.

Samo malo moramo biti potrpežljivi in malce bo treba počakati.

Tisti, ki niste v teh 7. letih »debelih krav« vsega denarja porabili ali investirali v nepremičnine, pa se lahko resnično veselite, saj vam ni treba čakati, ampak ste že dočakali.

In to ne samo poravnavo, temveč pravo pravcato razprodajo!

Nekatere delnice so izgubile tudi do 25% vrednosti.

Poleg tega pa so za posebno poslastico za vlagatelje poskrbeli Rusi in Savdijci. Ti se namreč že pred krizo s koronavirusom, niso mogli dogovoriti okrog cene in količin načrpane nafte.

Vse skupaj pa je privedlo do tega, da je cena nafte zaradi objektivnih in subjektivnih razlogov nizka, kot že dolgo ne. V pričetku leta je bil sodček nekaj čez 60 USD, danes je okrog 25 USD. Tako nizka vrednotenja nafte pa so, opozarjam, časovno zelo omejena, saj tako nizka cena nikakor ne odgovarja Ameriki, ki taki ceni v domači proizvodnji nikakor ne more konkurirati. Trump bo zato zagotovo storil vse, da se dogovor o ceni čim prej doseže.

Vlagatelji, pozor, za vlaganje v naftna podjetja in v sklade vezane na energijo, se morate odločiti takoj zdaj.

Naslednji teden bo morda za nepričakovano visoke donose že prepozno in boste »izgubili« 10, 20, 50% zaslužka. 

Delniški sklad, ki vlaga v nafto:

Za vse ostale naložbe pa imate malce več časa, vendar priporočam, da zanje poskrbite najkasneje do konca meseca aprila.

Barbara Rakovec Tuliak, višja finančna svetovalka, FINANČNA HIŠA
barbara.rakovec@financnahisa.si

DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

Naložbe
eIZRAČUN

DOSEŽITE DONOSE Z MESEČNIM VARČEVANJEM V TUJE SVETOVNE SKLADE! Brez obdavčitve donosov po 10. letih!

Izračunaj