FINANČNA HIŠA, dne 24. 4. 2024

»Star sem 45 let in razmišljam, da je sedaj skrajni čas, da bi varčeval za pokojnino. Sem že prepozen? Se mi sploh izplača? Imam pokojninsko varčevanje v službi, kjer mi plačujejo maksimalni znesek v drugi steber pri Prvi osebni zavarovalnici in sicer v višini 120 EUR mesečno. Plačujejo že deset let. Če bi se odločil še sam varčevati, koliko naj varčujem, da se sploh izplača? Katero varčevanje mi predlagate in zakaj?«

Odgovarja Aleksandra Milanović, finančna svetovalka z licenco AZN:

 

Najlepša hvala za vaše vprašanje, ki je izjemnega pomena za vašo finančno prihodnost. Varčevanje za pokojnino je ključnega pomena, ne glede na to, koliko ste stari, saj vam omogoča, da si zagotovite finančno stabilno prihodnost po upokojitvi.

 

Pri 45 letih še niste prepozni za začetek varčevanja za pokojnino, vendar je pomembno, da začnete čim prej.  Kljub temu, da je za optimalne rezultate priporočljivo začeti že ob svoji prvi zaposlitvi, je bistveno, da začnete zdaj in izkoristite preostali čas do upokojitve za gradnjo stabilne finančne prihodnosti

Vaša trenutna situacija, kjer že deset let vlagate v drugi steber pokojninskega zavarovanja pri Prvi osebni zavarovalnici, kaže na vašo finančno odgovornost in korak v pravo smer. To pomeni, da že imate temelje za svojo pokojninsko prihodnost, vendar še zdaleč ni dovolj.

Koliko naj varčujete poleg tega, kar že vlagate preko službe? To je odvisno od več dejavnikov, kot so vaša trenutna finančna situacija, življenjski slog, pričakovane pokojninske potrebe in cilji. Da bi vam lahko izdelala natančen izračun, bi potrebovala več podatkov o vašem finančnem stanju (plača, prihranki…).

Pa vendar, varčevanje za namen pokojnine prilagodite svojemu življenjskemu slogu, da si boste lahko tudi kasneje v življenju privoščili enako udobje kot danes. Za ohranitev tega standarda je potrebno ob upokojitvi imeti prihranjenih 10 letnih plač. Za dosego tega cilja pri vaši starosti, bi morali imeti v tem trenutku prihranjene 4 letne plače.


 

Za vas sem pripravila informativni izračun naložbenega varčevanja: Če boste varčevali 100 EUR za obdobje 25 let, bi predvidoma prihranili približno 105.212 EUR, pri čemer je upoštevana indeksacija in povprečna letna donosnost 8 odstotkov. Ob tej stopnji donosa bi vaša predvidena renta znašala 246,86€/mesec.


Kako si pa predstavljate svoje življenje po upokojitvi? Kateri so vaši največji cilji in sanje za čas po njej? Kako bi radi, da izgleda vaše življenje, ko ne boste več delali? Kako pomembno vam je, da ste sposobni uživati v življenju tudi po upokojitvi? Kateri so tisti hobiji, interesi ali dejavnosti, ki bi jih radi še dodatno razvijali po upokojitvi? Kaj vas najbolj navdaja s strastjo in veseljem? Kaj so tiste sanje, ki ste jih morda odložili v korist drugih obveznosti in se zdaj veselite, da jih lahko uresničite po upokojitvi? Kako bi radi, da vas zapomnijo vaši najbližji?

Ta vizija je dosegljiva s korakom naprej, zato vam predlagam namenski pokojninski račun tretjega pokojninskega stebra, ki vključuje naložbeno varčevanje. Ta oblika varčevanja vam omogoča večjo prilagodljivost, nadzor nad vašimi naložbami, ter plemenitenje sredstev s potencialno višjimi donosi. Polica, na kateri si boste zagotovili doživljenjski mesečni prihodek, drugo pokojnino, oz. neobdavčeno doživljenjsko rento.

Tako si boste zagotovili brezskrbno starost in za vas najpomembneje, finančno neodvisnost.

 

 

 

Pokojnina
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.