Karmen Darvaš Fister, dne 29. 1. 2024

Gregor se je pred tremi meseci upokojil pri 63-ih letih. Zadnjih 10 let je delal v nabavi. Prejemal je neto plačo v višini 1.200 EUR, 250 EUR dodatka za prehrano in prevoz , letno so prejeli 1.500 EUR letnega regresa in 600 EUR božičnice. Če vse te prihodke spremenimo v mesečno nakazilo, je mesečno prejemal 1.625 EUR. Letos, ko se je upokojil, je prejel pokojnino v višini 63,5 odstotka neto zneska plače, kar znaša 762 EUR neto. Torej bo pokojnina prejema vsak mesec 863 EUR nižja od plače, ki jo je prejemal prej, ko je bil še zaposlen. Dohodki so se prepolovili.

 

Pod pragom tveganja revščine več oseb kot v prejšnjem letu. 

Iz Statističnega urada Slovenije je razvidno, da so ženske od 75. leta ostajajo najranljivejša skupina. Evropsko povprečje za tveganje revščine je namreč 21,3 odstotka, v Sloveniji pa kar 28,4 odstotka.  Kar 78 tisoč upokojencev ima manj kot 500 evrov, na pragu tveganja revščine obstane še polovica vseh. Prag tveganja revščine je za enočlansko gospodinjstvo znašal 827 EUR na mesec. Z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, je živelo približno 252.000 prebivalcev Slovenije.

Brezvezen finančni nasvet

Leta 2008 je Gregorja obiskal finančni svetovalec. Takrat je Gregor imel že dobrih 25 let delovne dobe in 15 let do upokojitve. Finančni svetovalec mu je svetoval, da si naj odpre rentni naložbeni račun z mesečnim varčevalnim zneskom 100 EUR. To varčevanje bi namenil izključno za svojo starost, za dodatno rento. Gregor se takrat za to naložbeno varčevanje ni odločil, saj je menil, da bo že nekako, ko se bo upokojil.

Finančni svetovalec mu je takrat naredil izračun. Če bi se odločil za 100 EUR mesečno, bi ob predvideni 6% letni donosnosti Gregor danes imel privarčevanih 24.448 EUR. A dejanski donosi v zadnjih 15-let so bili bistveno višji. Če bi se odločil za naložbeno varčevanje v teh skladih 30.8. točno 15 let nazaj, bi vplačal 18.000, privarčeval pa:

 

Sklad Skupni donos Povprečni letni donos Vplačilo Dvig sredstev
BlackROck GF-US Flexible Equ 112% 9% 18.000 EUR 38.203 EUR
J.P.Morgan US Small Cap Growth 81% 7% 18.000 EUR 32.627 EUR
Fidelity Word fund 71% 7% 18.000 EUR 30.807 EUR

 

Žal se takrat, ko je bil star 47 let, ni odločil za tole varčevanje, zato je danes primoran dodatno delati, da si zasluži še nekaj denarja, saj mu pokojnina ne zadošča za pokritje kredita in tekoče življenje.

 

Zakaj se ljudje odločajo za varčevanje?

1. Da bodo lahko do konca poplačali svoje kredite.

2. Želijo biti finančno neodvisni od svojih otrok.

3. Ker ne želijo, da jim inflacija zmanjša prihranke.

4. Ker ne želijo delati do smrti.

5. Ker ne želijo pristati na pragu revščine.

6. Strah jih je kakšno stanje bo čez nekaj let.

7. Želijo lepo živeti kot upokojenci ko bodo imeli največ časa za svoje vnuke in potovanja, hobije.

 

 


*DISCLAIMER:  Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Varčevanje za pokojnino

Izračunaj
eNAROČILO

Želim pokojninski načrt

Naroči
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.