FINANČNA HIŠA, dne 13. 7. 2020

Finančni svetovalci svetujemo strankam kam se splača naložiti denar, kako varčevati za svojo pokojnino, kako plemeniti prihranke.

Sedaj vam razkrivamo kam vlagamo sami.

Skoraj deset let finančna svetovalka in kako sama varčuje?

Barbara, ki je v FINANČNI HIŠI več kot devet let, je svoje prvo varčevanje sklenila, ko je bila stara 32 let. Pravi, da ji je bilo takrat pomembno, da vsebuje varčevanje tudi kasko zavarovanje, saj je hotela v primeru morebitne smrti svoji hčeri zagotoviti finančno neokrnjeno pot do samostojnosti.

Kaj nam je še zaupala? »Slabih 10 let kasneje sem dodala še rentno varčevanje in naložbeno varčevanje, saj je pomembno, da so naložbe razpršene med različne ponudnike in tudi, da imajo različno stopnjo tveganja in dospelosti. Lahko se pohvalim, da se mi je vložen denar v naložbenem varčevanju v 17 letih podvojil. Do danes nisem nikoli nobene police predčasno prekinila, ker vem, da se mi to finančno ne bi izplačalo. Izplačala pa se bo zagotovo vztrajnost.«

Njena izbira: Triglav skladi

Kaj pa otroci?

Aleš, višji finančni svetovalec, prav tako z devetletno poslovno potjo v FINANČNI HIŠI ima dva otroka in za otroško varčevanje se je odločil takoj ob rojstvu obeh otrok. Najprej za enega, nato še za drugega.

»Mesečni znesek za otroška varčevanja sem si izbral tako, da me mesečno ne obremenjujejo. Varčevanje sem si izbral za 24 letno obdobje, saj se zavedam, da na dolgi rok lahko veliko dosežem z obrestno-obrestnim računom. Pri varčevalnem računu je pomembno, da otrok pri polnoletnosti ne more prostovoljno razpolagati s sredstvi, ampak, da imamo starši nadzor nad denarjem in otroku damo denar, ko ga res potrebuje (izpit za avto, šolanje v tujini, nakup prvega avtomobila..). Ko se osamosvojijo lahko ta denar namenijo za polog pri kreditiranju lastne nepremičnine.

Glede na to, da bodo mladi vedno težje prišli do lastnih nepremičnin in da je šolanje otrok in vseh vzporednih dejavnosti postalo kar velik finančni zalogaj za starše, sem se odločil za varčevanje za otroka, da jim bom lahko kasneje finančno pomagal tudi z večjim zneskom iz teh prihrankov.

Njegova izbira: Wienerstaedtische rentno varčevanje

Sodelavka stavi na pokojnino

Vesna Koban, več kot 9 let finančna svetovalka: »Z možem se dobro zavedava, da morava za ohranitev standarda, ki ga živiva danes, poskrbeti sama, saj si bova tako polepšala zlata leta. Glede na dejstvo, da se sama vsak dan srečujem s to problematiko, sva po svojih najboljših močeh za to tudi poskrbela. Ne želiva delati do smrti. Varčujemo kolikor zmoremo in pri tem vztrajamo, na različne načine in v različnih oblikah.

S tem želiva ob upokojitvi obdržali standard na nivoju, kot sva ga vajena danes. Sama sem zagovornik zajamčenih oblik in v teh tudi varčujem, preko življenjskega zavarovanja, rentnega računa, v drugem pokojninskem stebru in na banki.  Mož teži k višjim donosom, zato ima denar še v delniških skladih.

Njena izbira: Sava pokojninska družba in Wienerstaedtische zajamčena renta

Kaj pa mladi?

Vesna Podbreznik: »Z možem še imava kar nekaj časa pred seboj…življenje se nama je komaj začelo odvijati. Zato sva razmišljala o dolgoročni rešitvi, ki bi bila vseeno čim bolj fleksibilna na srednji rok.

Najboljše pri zavedanju svoje mladosti v finančnem svetu je, ko unovčimo svojo mladost. To pomeni, da lahko z manjšimi zneski doseževa ogromno in uporabiva vzvod investiranja najboljših upravljavcev premoženja na Svetu. Na takšen način sva zaščitena pred inflacijo.«

Njena izbira: donosna naložba UFOS

Kako varčuje izvršni direktor?

David, izvršni direktor podjetja, rad tvega in pravi: » Sam varčujem zelo razpršeno, s poudarkom na naložbah s potencialno večjim donosom in povečanim tveganjem. Konkretno gre za delniške sklade, delnice, kriptovalute, P2P posojila, ETF skladi itd. Vsak mesec nekaj malo denarja namenim tudi v plemenite kovine.

Varčujem izrazito dolgoročno, pri čemer nimam nekega konkretnega cilja, kot je recimo pokojnina, ampak je moj glavni cilj finančna neodvisnost in stabilnost. Držim se načela vztrajnosti in dajem prednost temu, da vsak mesec disciplinirano nakazujem zneske v naložbe.

V kolikor se na trgu pojavi kakšna večja priložnost za naložbo (ob večjih padcih cen na trgu), pa se odločam za 1 x pologe. Vedno držim na strani gotovino za nekje 6 mesecev življenja, ki služi kot zlata rezerva za morebitne težke čase.« 

Njegova izbira: Bitcoin , Ethereum, Sava pokojninska družba 2. steber, Triglav skladi, Myntos, Bondora, Estateguru,..

In kako varčuje direktorica FINANČNE HIŠE?

»Za svojo pokojnino sem pričela varčevati takoj po diplomi, ko sem dobila izplačano svojo prvo plačo, pri štiriindvajsetih letih. To je bilo pred devetnajstimi leti. Ni minilo pol leta, ko sem sklenila še življenjsko zavarovanje za štirideset evrov. Namen sklenitve tega zavarovanja je bila dodatna pokojnina. Čez dobro leto, v letu 2002,  sem se opogumila za prvo naložbeno polico, preko katere sem pričela z varčevanjem z dodatnimi 25 evri na mesec. Tako sem takrat mesečno varčevala že v skupnem znesku 85 evrov.

Kot se spomnim, so bila vsa moja takratna varčevanja in zavarovanja, kakor tudi vsa današnja, sklenjena z namenom, da si zagotovim dodatno pokojnino. Strah me je, kako bo, ko se bomo enkrat upokojili. Enostavna direktna obremenitev bančnega računa dela kupček prihrankov na drugi strani. Na bančnem računu po osemnajstem v mesecu ostane še razlika, ki jo lahko potrošim za uresničitev ostalih želja.

Moram poudariti, da nikoli nisem prekinila niti enega varčevanja in zavarovanja, saj se zavedam, da so penali prekinitev zelo visoki. Zmeraj sem v svoj portfelj samo dodala nov produkt ali pa povišala znesek obstoječih. Danes imam v naboru že kar nekaj različnih oblik varčevanj, sklenjenih pri različnih družbah.

Preko podjetja sem izkoristila davčno olajšavo in dodatno varčujem za svojo pokojnino tudi v kolektivnem drugem stebru.

Ja, tudi opekla sem se z naložbami. Tudi kje kdaj kaj izgubila.

Moj naložbeni portfelj je danes razpršen in vsem svetujem, da preudarno razmislite, na kakšen način si boste zagotovili dodaten vir pokojnine. In ne odlašajte preveč, saj z vsakim mesecem odlašanja izgubljate pomemben čas, kateri pa bo delal v vašo korist zgolj, če boste danes investirali.

In ne pozabite, svet naložb je lahko zelo zabaven, če le veš kako.«

Njena izbira: Triglav skladi, Sava Infond skladi, Generali, Sava pokojninska družba 2. steber, Triglav, Wienerstaedtische življenjsko zavarovanje in rentno varčevanje, Ethereum, Bitcoin

Varčevanje
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
KNJIGA: Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.