mag. Karmen Darvaš, dne 15. 2. 2020

Pri nezgodnem zavarovanju ni najpomembnejša dnevna odškodnina in bolnišnično nadomestilo. Običajno je dnevna odškodnina najdražja in nudi najnižjo kritje. Ste vedeli, da je cena dnevnega nadomestila v višini 10 EUR približno 9 EUR/mes? V desetih letih tako zavarovalnici plačate 1.080 EUR samo za ta del zavarovanja.

Če pride do zloma kosti, se zlomljena kost zaceli v 4 tednih. In takrat vam zavarovalnica izplača 300 EUR.Da se vam to zavarovanje izplača, se vam kost mora zlomiti vsaj 4x v desetih letih. Predlagamo, da tega »jurja« shranite v predal in ko si zlomite roko, vzemi teh 300 EUR iz predala.Namesto dnevne odškodnine si zagotovite nezgodno mesečno rento, ki zagotavlja visoko kritje.

 Bolj pomembna je nezgodna renta.

Nezgodna renta za invalidnost je zelo pomembna, ko nastopi večja invalidnost. Zavarovalnice ponujajo rente, če nastopi 30% invalidnost, nekatere pa od 50% navzgor. Če nastopi invalidnost se nam življenje spremeni. Takrat je res pomembno, da dobivamo vsak mesec rento zaradi nezgode. Stroški zaradi nezgode so lahko izjemno visoki in obremenijo družino. To lahko bistveno olajšate z nezgodno rento.

k

Nižji prihodki

Zaradi daljše odsotnosti z dela je osebni dohodek nižji, saj ste odsotni iz delovnega mesta. Vaši stroški zdravljenja pa rastejo. 

Večji stroški

Ob nesreči boste potrebovali pripomočke ali še dodatno fizioterapijo – vse to je precej običajen razplet dogodkov pri vsaki resnejši nesreči.

g

Dodatna pomoč

Mogoče bo potrebna osebna pomoč na domu ali pa zaradi invalidnosti tudi ne boste več zmogli opravljati svojega poklica.

Zavarujte se za visoko invalidnost

Veliko ljudi zanemarja to področje, saj menijo, da je mala verjetnost, da postanejo invalidi. A ko nastopi invalidnost, se življenje obrne na glavo in potrebujemo veliko denarja za okrevanje in prilagoditev življenja drugačnim razmeram. 100.000 EUR ni dovolj denarja, če pride do težje invalidnosti, zato se zavarujte vsaj za 200.000 EUR za primer 100% invalidnosti. Nekateri strokovnjaki vam bodo predlagali še višjo zavarovalno vsoto.

Bolezen lahko resno vpliva na vaš prihodek

Najmanj pa naj znaša zavarovanje za invalidnost v višini 6 letnih plač. Če zaslužite vsak mesec 1.200 EUR vseh mesečnih prihodkov, znaša vaš letni prihodek 14.400. 6-kratnik je torej 86.400 EUR. Torej najnižja zavarovalna vsota za 50% invalidnost naj znaša vsaj 86.400 EUR. Če zaslužite 2.000 EUR mesečno, se zavarujte za najmanj 150.000 EUR za 50% invalidnost.

Po poškodbi vsakdo želi čim prej in čim bolje okrevati. Površna obravnava lahko povzroči trajne posledice, ki bi se jim izognili z ustreznim zdravljenjem in rehabilitacijo. Z izplačano zavarovalnino z naslova nezgodnega zavarovanja boste lahko okrevanju namenili dovolj časa in se vrnili na delo šele, ko bo telo na to pripravljeno.

 Ne pozabite na smrt.

Nihče rad ne govori o smrtnem primeru, a če se vendarle zgodi, je družina tista, ki je lahko najbolj finančno obremenjena in se jim življenje obrne na glavo. Ne prepustite svojih otrok in partnerja naključju.

Za koliko se naj zavarujem za primer smrti?

Seštejte vse dolgove (minusi na banki, leasingi, krediti, posojila), seštejte vse mesečne položnice, ki jih vi plačujete (hrana, elektrika,..) in jih pomnožite z 2 (za dve leti). K temu prištejte 3-kratnik vaše letne plače oz. letnih prejemkov. Tako pridete do primerne vsote za zavarovanje za smrt. Če zaslužite 2.000 EUR, imate še za odplačati 30.000 EUR kredita, na banki 1.000 EUR minusa, plačujete za 300 EUR mesečnih položnic in 150 EUR za hrano, se zavarujte najmanj za 113.000 EUR.

Zavarovati se je treba za naravno smrt oz. za kakršnokoli smrt. Ne samo za negodno smrt. Nezgodna smrt je cenejša, saj je statistično gledano manjša verjetnost, da umremo zaradi nezgode kakor pa zaradi bolezni.. Najbolje se je zavarovati za smrt, saj je tu vključena tako nezgodna smrt kakor tudi naravna smrt.

 

Zavarovanje
eIZRAČUN

Življensko zavarovanje

Izračunaj

Zavarovanje je sodelovanje, a kako? Preprosto!

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.