mag. Karmen Darvaš, dne 11. 4. 2019

Družina Šušteršič je kot vsaka običajna slovenska mlada družina najela stanovanjski kredit v višini 150.000 EUR za nakup hiše. Pri banki so jim ob najetju kredita vsilili tudi zavarovanje kredita. Mesečno sta za kredit odplačevala 1.000 EUR. Seveda sta kredit zavarovala. V dobri veri, da imajo dobro zavarovan kredit, je družina  lepo živela 5 let. Otroka sta pravkar nastopila v prvi in drugi razred osnovne šole.

NEPRIČAKOVAN PREOBRAT

Niti približno niso slutili kaj bo sledilo… In nekega dne se je zgodilo… Mož se je na službeni poti iz Primorske hudo poškodoval v prometni nesreči, ki je ni povzročil sam. Star pregovor pravi, da nesreča nikoli ne počiva…

Po dolgotrajnem zdravljenju v rehabilitacijskem inštitutu Soča je komisija Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje odločila, da je delovno nezmožen in so mu izdali pravnomočno odločbo o invalidnosti. Tako je postal invalid s 300 EUR mesečne invalidske pokojnine. Gospod Šušteršič je tako rekoč čez noč postal invalidski upokojenec, kar pa ima za vso družino tudi velike finančne posledice. Prej je prejemal z vsemi dodatki 1.500 EUR mesečne plače, z ženo sta skupaj zaslužila 2.800 EUR, sedaj, po nesreči pa je v družinski proračun pritekalo zgolj 1.600 EUR mesečno.

Kredita nista zmogla več odplačevati in sta bila  svoj dom prisiljena prodati. Štiri članska družina se je morala preseliti v najemniško enosobno stanovanje izven mesta, saj je bila najemnina tam ugodnejša. Življenjski slog se jim je popolnoma spremenil. Standard jim je padel čez noč. 

REŠITEV – ZAVAROVANJE KREDITA

Če bi družina Šušteršič v celoti zaščitila svoj kredit, bi bil kredit zavarovan tudi za primer nesreče in poškodb kreditojemalca. Ob prometni nesreči bi družina prejela celoten znesek za odplačilo kredita. Kredit bi odplačali v enkratnem znesku. Banka bi izbrisala hipoteko iz zemljiške knjige. Kljub temu, da se je mesečni dohodek družine prepolovil, bi svoj dom obdržali in mirno živeli naprej v svoji hiši.

KreditiZavarovanje
eIZRAČUN

Brezplačni informativni izračun

Izračunaj

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.