Vsakodnevno se vsi soočamo s stresom na delovnem mestu, poleg tega pa tudi v zasebnem življenju. Podjetniki smo poleg notranjih delovnih pritiskov dodatno obremenjeni  še z zunanjimi vplivi in pričakovanji  iz okolja. Če smo obremenjeni v delovnem okolju s ustvarjanjem prometa, prihodkov, optimiziranjem stroškov in z zaposlenimi, od zunaj pritiskajo na podjetnika še banke, davčna, država z zakoni, uredbami in davčnimi predpisi. Med dolgimi delovniki velikokrat zmanjka časa za pravilno prehrano, po napornih delovnih dnevih pa še zmanjka želje za športno aktivnost ali sproščanje. Vsakodnevno se borimo in  nekako, kakor pač vemo in znamo, obvladujemo stres. Vse to pa vodi nemalokrat do živčnosti, izgorelosti, depresij, preobremenjenosti in na koncu  do novodobnih bolezni. Najprej se to prične odražati v povišanem krvnem pritisku, holesterolu, motnjah srca in ožilja. Celo več kot 90% vseh bolezni je danes povezanih s stresom.

Novodobne bolezni imenujem  tudi »life style« bolezni, saj so te hude bolezni rezultat sodobnega načina življenja zaradi premalo gibanja, nepravilnega prehranjevanja, stresa, neobvladovanje rokov, neorganiziranosti in časovnih pritiskov. Zaradi stresnega življenja nas pogosteje mučijo motnje presnove, previsok krvni tlak in debelost. To so najpogostejši dejavniki tveganj

Finančna hiša

mag. Karmen Darvaš

a za nastanek srčno-žilnih bolezni, kot je srčni infarkt in možganska kap. Tudi statistika glede obolelosti za rakom ne govori nam v prid. Dokler smo zdravi, se ne zavedamo zdravja in zelo malo postorimo v smeri preventive in zdravega načina življenja. Podjetniki pa smo še bolj kakor ostali zaposleni predani delu, podjetju, poslovanju in sploh ne poslušamo svojega telesa, kaj nam sporoča.

Ko pa enkrat zbolimo za kritično boleznijo si želimo le eno: da bi čim prej ozdraveli. Takrat si želimo čim prej ozdraveti in se čim prej vrniti nazaj na delovno mesto. Težje bolezni nas privedejo do začasne delovne nezmožnosti in do nekajmesečne odsotnosti iz delovnega mesta. V primeru daljših bolniških odsotnosti pogosto pride do večjega upada prihodkov in plače, marsikdaj je celo ogroženo nadaljnje poslovanje podjetja. Ko zbolimo, ne bi smeli doživljati dodatnega stresa, sploh ne finančnega. Če imamo neodplačane kredite, dolgove, leasinge in druge finančne obveznosti in jih zaradi izpada plače ne zmoremo več tekoče odplačevati, to privede do finančnega stresa. Tega pa si v primeru zdravljenja ne smemo privoščiti, saj finančne težave zagotovo poslabšajo zdravstveno stanje.

Rešitev obstaja in sicer dokler smo zdravi ter mladi se lahko zelo ugodno preventivno zavarujemo. Ne le z upoštevanjem zdravih nasvetov za zdrav način življenja, ampak tudi z riziko zavarovanjem hudih bolezni. V primeru obolelosti za rakom, kapjo, srčnim infarktom in drugimi kritičnimi boleznimi zavarovalnica izplača vsoto, s pomočjo katere odplačamo svoje finančne obveznosti, kot so krediti in leasingi, poleg tega pa si s tem denarjem plačamo alternativna zdravljenja in zdravila, zasebne ambulante in zdravljenje v tujini. Pomembno je, da se zavarujemo za dovolj visoko vsoto. Obstajajo tudi takšna zavarovanja, da se denar iz police izplačuje postopoma kakor napreduje bolezen.Vsekakor pa vam priporočam, da s ene zavarujete za bolezni v okviru varčevalne premije za življenjsko zavarovanje, ampak da sklenete ločeno zavarovanje za bolezni, kjer je premija za zavarovanje bolezni transparentno ločeno prikazana.

Če ste tridesetletnik, vas takšno zavarovanje kritičnih bolezni za 50.000 EUR vsote stane dobrih 9 EUR mesečno. Podjetniki si lahko knjižite te premije med davčno priznane stroške.

Ker so ta zavarovanja zelo ugodna, ga priporočam vsakemu zdravemu človeku, sploh ker vsakodnevno srečujem ljudi, ki si želijo tega zavarovanja, a so žal že zboleli in se zdravijo, nekateri so sicer trenutno ozdravljeni, a se žal ne morejo več nikjer zavarovati, saj danes spadajo v rizično skupino ljudi, ki jih zavarovalnice ne zavarujejo. Pravijo, da po toči zvoniti je prepozno, zato upoštevajte to dokler ni prepozno in je kasneje marsikomu žal. Dokler si zdrav, si pač misliš, da se tebi ne more nič pripetiti. A tako so mislili vsi…

 

PodjetnikiZavarovanje
eIZRAČUN

Zavarovanje hudih bolezni

Izračunaj
eNAROČILO

Želim dober načrt zavarovanj

Naroči