David Fister, dne 27. 6. 2023

Sem pet let pred pokojnino. Kako naj privarčujem sredstva, saj bo pokojnina nizka?

8 nasvetov kako rešiti svoj pokojninski problem 5 let pred upokojitvijo

Določite svoje finančne ciljePreden začnete z varčevanjem, si postavite jasne cilje. Razmislite, koliko sredstev želite imeti na voljo ob upokojitvi in kakšen življenjski slog si želite zagotoviti. To vam bo pomagalo določiti, koliko denarja morateprivarčevati in kako se boste prilagodili morebitni nižji pokojnini. Strokovnjaki sicer svetujemo, da morate imeti ob upokojitvi na strani 10 letnih plač. Povprečni Slovenec bi tako moral imeti za pokojnino na strani približno 150.000 eur. Če niste začeli kmalu boste ta cilj težko dosegli. A je zelo pomembno, da se temu cilju čim bolj približate. VSak euro, ki ga boste prihranili sedaj bo v pokojnu štel dvojno, saj s povprečno plačo tvegate, da boste prejemali pokojnino, ki je pod pragom revščine.

 

 

Proračun: Sestavite proračun, ki vam bo pomagal spremljati svoje prihodke in izdatke. Preglejte svoje trenutne stroške in prepoznajte področja, kjer lahko prihranite več. Morda boste morali zmanjšati nepotrebne izdatke ali prilagoditi svoj življenjski slog, da boste lahko več sredstev namenili varčevanju. Osnovno pravilo je, da najprej namesnite sredstva za varčevanje, šele nato porabite denar za ostale izdake. Če boste varčevali kar vam bo ostalo boste pogosto privarčevali nič.

 

Dodatno varčevanje: Če vam finančna sredstva dovoljujejo, razmislite o povečanju vaših vplačil v pokojninske sklade ali druge oblike varčevanja za upokojitev. Preverite možnosti, ki so vam na voljo glede davčnih olajšav, preverite sredstva, ki jih imate na policah življenjskih zavarovanja, poiščite potencialno bolj donosne naložbe (previdno, ker brezglavo ne smete tvegati).

 

Razpršitev naložb: Razmislite o raznolikosti vašega naložbenega portfelja. Ne stavite vsega na eno karto, ampak razporedite svoje naložbe med različne vrste premoženja, kot so delnice, obveznice, nepremičnine itd. Diverzifikacija vam lahko pomaga zmanjšati tveganje in povečati možnost donosa na vaša sredstva.

 

Podaljšajte delovno aktivnost: Če si to želite in je mogoče, razmislite o podaljšanju delovne aktivnosti za nekaj let, tudi po doseženi starostni upokojitveni meji. Dodatna leta zaposlitve vam omogočajo, da še naprej prispevate k svojemu pokojninskemu skladu in si zagotovite več finančne varnosti za prihodnost. Poleg tega boste z daljšo delovno kariero imeli več časa za varčevanje in manj časa, ko boste izkoristili svoje prihranke.

 

Preverite možnosti zaposlitve po upokojitvi: Če ne želite ali ne morete podaljšati delovne aktivnosti pri trenutnem delodajalcu, razmislite o možnostih zaposlitve po upokojitvi. V mnogih državah obstajajo pravila, ki omogočajo delno upokojitev, kar pomeni, da lahko delate manjše število ur ali se zaposlite kot svetovalec ali prostovoljec. Dodatni dohodek po upokojitvi vam bo pomagal povečati sredstva in zmanjšati obremenitev pokojnine.

 

Izobražujte se o svojih pokojninskih možnostih: Preučite svoje pokojninske možnosti in se seznanite s pravili, predpisi in zakoni v zvezi s pokojninskim sistemom vaše države. Razumeti, kako delujejo pokojninski skladi, socialna varnost in druge oblike pokojninskega zavarovanja, vam bo pomagalo sprejeti bolj informirane odločitve glede svojih finančnih načrtov.

 

Pridobite strokovno svetovanje: Če se počutite negotovi glede svojih finančnih odločitev, poiščite strokovno svetovanje s področja pokojninskega načrtovanja. Izkušen finančni svetovalec vam lahko pomaga pri oceni vašega trenutnega položaja, določanju ciljev, izbiri primernih naložb in strategij varčevanja za zagotavljanje zadostnih sredstev v času upokojitve.

 

Če se počutite negotovi glede svojih finančnih odločitev ali potrebujete dodatno pomoč pri načrtovanju upokojitve, je pametno poiskati strokovno svetovanje. Izkušeno svetovanje finančnega strokovnjaka FINANČNE HIŠE vam lahko pomaga pri oceni vašega trenutnega položaja, določanju ciljev in izbiri najboljših strategij varčevanja. Ne oklevajte se obrniti na strokovnjaka, ki vam bo nudil potrebno znanje in podporo pri doseganju vaših finančnih ciljev.

 

V zaključku je pomembno poudariti, da se pet let pred upokojitvijo ne smete prepuščati paniki ali obupu. Namesto tega se osredotočite na načrtno varčevanje in sprejemanje premišljenih finančnih odločitev. Sestavite jasne cilje, prilagodite svoj proračun, povečajte svoje prihranke, raznoliko naložite in preučite svoje možnosti zaposlitve ter pokojninske načrte. S pravo kombinacijo teh ukrepov si boste zagotovili boljšo finančno prihodnost in večjo varnost v času upokojitve.

 

Ne pozabite, da se lahko vaše finančno stanje še vedno spremeni, tudi po upokojitvi. Redno preverjajte svoj napredek, prilagajajte svoje načrte in bodite prilagodljivi. S skrbnim upravljanjem svojih finančnih sredstev imate možnost ustvariti stabilno in udobno upokojitev, ne glede na morebitno nižjo pokojnino.

 

Vedite, da je vsak korak, ki ga naredite danes, pomemben za vašo finančno prihodnost. Začnite takoj, vzemite si čas za načrtovanje in sprejemanje odgovornih finančnih odločitev. S pravilnim pristopom k varčevanju lahko dosežete svoje cilje in uživate v zasluženi upokojitvi, ne glede na višino vaše pokojnine.

 

Želite svetovanje svetovalca FINANČNE HIŠE? Naročite se na termin TUKAJ.

 

 

Pokojnina
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
eNAROČILO

Želim pokojninski načrt

Naroči

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.