Vesna Podbreznik, dne 18. 1. 2024

 

“Stara sem 45 let, s partnerjem, brez otrok in s posojilom v višini 30.000, ki sva ga zavarovala na banki. Varčujem za pokojnino 100 eur, mož pa 150 EUR v naložbeni polici. Nekaj tudi varčujemo v službi preko drugega stebra. Zanima me ali potrebujeva sploh kakšno zavarovanje, glede na to, da nimava otrok, kredit je zavarovan na banki, oba pa sva nezgodno zavarovana v službi?”

finančni-nasvet

Svetuje Vesna Podbreznik, univ.dipl.gosp.inž

 

Glede na to, da nimate otrok, ne potrebujete zavarovanja v primeru vaše smrti. Dolg do banke bo pokrilo zavarovanje, ki ste ga na banki sklenili.

Toplo priporočam sklenitev riziko zavarovanja, s čimer si boste zaščitili svojo plačo:

 

ZAŠČITA PLAČE v primeru bolezni naj bo sestavljena iz dveh delov:

 • Enkratno izplačilo odškodnine, kar vam prinese neto nakazilo na vaš TRR v primeru, da zbolite za novodobnimi boleznimi (npr. Rak, kap, infarkt), ki so vse pogostejša posledica današnjega načina življenja. S prejeto gotovino sami prosto razpolagate. Lahko jo porabite za plačilo samoplačniškega zdravljenja, samoplačniških zdravil, poplačilo kredita ali si pokrijete 20% zmanjšan mesečni prihodek zaradi bolniškega staleža. Priporočam, da si pri ponudniku zagotovite zavarovalno vsoto, ki naj bo vsaj v višini vaše letne neto plače. Mesečna zdravstvena renta do katere ste upravičeni, če zaradi bolezni več ne morete delati. Problem današnje varnosti v Sloveniji je ta, da je v 60% razlog za trajno nezmožnost za delo bolezen. Povprečna invalidska pokojnina v Sloveniji (vir: ZPIZ maj 2023) je namreč nižja od 400 EUR mesečno. Ne vem, če je za vas pomemben podatek, da je glavni vzrok za dolgotrajno delovno nesposobnost, ki jo je v letu 2014 obravnaval ZPIZ, ravno zbolevanje za novodobnimi boleznimi in sicer natanko 90,5%.

 

 • Zaščita plače v primeru poškodbe s trajno posledico:  Enkratno izplačilo odškodnine je namenjeno, da si pomagate, v kolikor vam poškodba, ki vam pusti trajno posledico na vašem telesu in pečat v vašem življenju pomaga premostiti razliko, ki je nastala po nesreči. Zelo hitro se lahko zgodi, da zaradi nesreče potrebujete spremembo svojega doma, ki pa niso poceni. V ta namen vam svetujem da si zagotovite zavarovalna kritja vsaj v višini šestkratnika svoje letne plače. Doživljenjska mesečna nezgodna renta, do katere ste na trgu lahko upravičeni že nad 36% priznane nezgodne invalidnosti. Na tem mestu naj poudarim, da vam tovrstno invalidnost določa zavarovalnica, pri kateri imate zavarovanje sklenjeno in nima nobene povezave s priznavanjem invalidnosti po ZPIZ-u. Po domače povedano, od zavarovalnice boste prej prejeli nezgodno rento, kot od države invalidsko pokojnino.

 

Kaj pa ZAŠČITA SVOJEGA PRIHODKA/STANDARDA po 65. letu starosti?

Glede na to, da ste mi zaupali, da se oba s partnerjem zavedata problema nizkih pokojnin v Sloveniji in da že varčujeta v ta namen dovolite, da vaš načrt dopolnim z nekaj ključnimi podatki, ki se jih večina ne zaveda:

 1. Zagotovite si jamstvo rentih tablic.
 2. Zagotovite si neobdavčeno rento.
 3. Zagotovite si možnost doživljenjske rente. Tako se zaščitite, da ne boste preživeli svojih prihrankov in tako obubožali na stara leta.
 4. Nenazadnje bodite pozorni, da boste dovolj odvajali od svoje višine plače. Neodvisna mednarodna družba Fidelity namreč priporoča, da bi pri vaši starostni skupini naj imeli privarčevanih že vsaj pet letnih plač.

 

Potrebujete pomoč? Pokličite nas: 041 322 920 ali pišite na mail vesna@financnahisa.si

 

 

 

VarčevanjeZavarovanje
eIZRAČUN

Izpad dohodka

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Kako pritegniti več denarja in povečati prihodke?

  • Si tudi vi želite več denarja? Višjo plačo?
  • Živite iz meseca v mesec, od plače do plače?
  • Ne morete nič prihraniti, ker so mesečni stroški previsoki, plača pa prenizka in obremenjena s krediti?

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.