Karmen Darvaš Fister, dne 15. 1. 2022

Letna inflacija na evrskem območju je dosegla pet odstotkov. Pomeni, da je to tudi nov rekord od uvedbe evra. V Sloveniji beležimo 5,1 odstotno inflacijo. Kako to vpliva na naše prihranke? Kje varčevati, da ne bo inflacija požrla naših prihrankov in naložb?

Direktorica, mag. Karmen Darvaš, pravi, da je potrebno izbirati donosna naložbena varčevanja, ki bodo poleg inflacije prinesla še kakšne dodaten donos. To pomeni, da je treba iskati naložbene produkte z vsaj 8% in višjo potencialno donosnostjo.

V FINANČNI HIŠI svetujemo takšna naložbena varčevanja, kjer so dejansko v zadnjih desetih letih njihovi varčevalci zaslužili 293% (sklad JPMorgan Funds – US Small Cap Growth Fund A) oz. 220,09% (sklad  BlackRock Global Funds – European Special Situations Fund A2). Če je varčevalec vložil pred desetimi leti (točno na dan 11.1.2002) 10.000 EUR, ima danes v tej naložbi 39.300 EUR denarja.

Če pogledamo krajše obdobje, recimo 3 leta, ugotovimo, da so v tem naložbenem varčevanju varčevalci točno na dan 11.1.2022 zaslužili 66,63 odstotkov.

Takšne naložbene police prinašajo potencialno višje donose in pokrijejo inflacijo.

Več o tem naložbenem varčevanju si lahko preberete TUKAJ.

V FINANČNI HIŠI svarimo, da si je potrebno pri vseh varčevanjih omisliti tudi indeksacijo. Kar pomeni, da se varčevanja valorizirajo z inflacijo na tak način, da se mesečni znesek varčevanja vsako leto poviša za vsaj 4%. Na ta način smo lahko brez skrbi, da bo 100 EUR isto vrednih tudi čez 10 let.

To je ena najboljših naložbenih varčevanj pri nas

Naložbeno varčevanje vam nudi možnost, da na optimalen način izkoristite možnost visokih donosov na mednarodnih finančnih trgih in možnost garancije na kapital.

V okviru naložbenega varčevanja je na izbiro več kot 90 svetovno priznanih delniških, mešanih in obvezniških vzajemnih skladov.

V okviru naložbenega mesečnega varčevanja vam je na izbiro več kot 35 svetovno priznanih skladov z Morningstar zvezdicami.

Med tremi največjimi investicijskimi skladi na svetu, ki so hkrati uvrščeni na lestvico Morningstar, so:

  • Fidelity Funds World Fund s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v zadnjih 10 letih dosegel 276,38 odstotkov donosa, v zadnjih treh letih 67,55 odstotkov donosa
  • BlackRock Global Funds  s tremi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v 10 letih dosegel 227,81 % skupnega donosa,
  • JPMorgan Funds – US Small Cap Growth Fund s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, v desetih letih dosegel 297,09 odstotkov, v zadnjih petih letih pa 106,94 odstotkov donosa.

*Donosi izračunani na dan 14.01.2022.

V te sklade lahko vlagate mesečno s poljubnimi mesečnimi ali letnimi zneski in sledite cilju doseganja potencialno višjih donosov.

Izkoristite BREZPLAČNI INFO IZRAČUN.

Naložbeno varčevanje v teh skladih je primerno za namen ustvarjanja dodatne rente, za likvidno rezervo, za dodatno pokojnino polog za nepremičninski kredit ali za namen varčevanja za otroka.

Možnost rentnega izplačevanja do konca življenja

Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila prihrankov odločite za izplačevanje neobdavčene mesečne rente do konca življenja.

V kombinaciji z Rentno klavzulo je renta zajamčena z uporabo rentnih tablic iz leta 2005.

To predstavlja resnično prednost, saj pričakujemo podaljševanje življenjske dobe. Od leta 1987 se je renta za moške znižala za 45,9%, za ženske pa 32,3%.

Prednosti mesečnega naložbenega varčevanja:

– Sami izberete svojo naložbeno strategijo, vrsto naložbe in pričakovane donosnosti. Odločite se lahko za mesečna vplačila (minimalen znesek 30 evrov), letna vplačila ali za enkratno vplačilo.

– Enkrat mesečno se lahko odločite za brezplačno spremembo naložbe z menjavo investicijskih, vzajemnih skladov. Vedno se lahko odločite za enkratno dodatno vplačilo ali delna izplačila.

– Dvig prihrankov je po desetih letih neobdavčen. Svoj dobiček in donose lahko vedno zaščitite z “Lock-In”. Lahko se odločite za možnost garancije na kapital. Naložbena polica je davčno ugodnejša, saj je po desetih letih oproščena davka na kapitalski dobiček.

– Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila kapitala odločite za izplačevanje mesečne rente do konca življenja.

mag. Karmen Darvaš opaža, da je finančna pismenost in ozaveščenost prebivalstva na nizki ravni, zato je napisala knjigo POSTANI KREATOR SVOJIH FINANC.

V dolgih letih delovanja kot direktorica podjetja FINANČNA HIŠA sem velikokrat naletela na ljudi, ki k nam prihajajo, ko je že velikokrat prepozno.

Marsikdo mi reče, joj ko bi o tem prej razmišljal.

Jaz pa pravim: “Recite KONEC odlašanju!”

Zato sem tudi napisala knjigo POSTANI KREATOR SVOJIH FINANC!, da ozavestim ljudi. Če je še nimate, jo lahko kupite tukaj: ŽELIM KNJIGO.

Ne sklepajte naložbenih polic s slovenskimi skladi

Ne sklepajte naložbenih polic pri  zavarovalnicah s slovenskimi skladi. Ta odločitev je ena najdražjih. Če sklenete naložbeno polico z obročnim mesečnim ali letnim vplačevanjem, jo sklenite s tujimi investicijskimi skladi, do katerih ne morete direktno vstopati v Sloveniji. Nima smisla varčevati preko zavarovalnic v slovenskih skladih. V te slovenske sklade vstopajte direktno, saj so nizki vstopni stroški, opozarjamo na FINANČNI HIŠI.

Po analizah FINANČNE HIŠE, je prav gotovo ena najboljših naložbenih polic to naložbeno varčevanje, ki vlaga v svetovno najbolj priznane sklade in največje na svetu.

Koliko so varčevalci zaslužili v vzajemnih delniških skladih v letu 2021?

V vzajemnih skladih varčuje že vsak četrti Slovenec. Ni čudno, saj so donosni, na banki pa nam inflacija in ležarine nažirajo prihranke.

Če ste vložili pred letom dni na dan 7.1.2021 v Triglav Evropo, ste zaslužili v enem letu 16,75%, v Triglav Jugovzhodna Evropa 19,98%, v Infond Surovine in energija 45,10%, Infond Smart Quality 30,53%.

Varčevanje v vzajemnih skladih prinaša potencialno višje donose, možno je varčevati mesečno ali z enkratnimi pologi. Časovno se ne vežete. Naložbeno tveganje je zelo razpršeno, saj vzajemni sklad razprši sredstva med veliko različnih delnic. Če ne poznate tega načina nalaganja sredstev, si lahko osnove preberete tukaj…

Celotno tečajnico delniških skladov  in donose si lahko pogledate tukaj in pristopite k skladom preko spleta tukaj.

Potrebujete svetovanje in nasvet strokovnjaka?

Rezervirajte si čisto svoj termin v poslovalnici FINANČNE HIŠE v LJUBLJANI ali MARIBORU: NAROČILO…

Tudi v letu 2022 boste z bančnimi depoziti še naprej izgubljali svoj denar

Če boste držali 1.000 EUR leto dni na banki, bo ta tisočak čez leto dni vreden 51 EUR manj, saj je pričakovana inflacija 5,1%, opozarjajo finančni svetovalci FINANČNE HIŠE. Banke so že uvedle ležarine tudi za fizične osebe. Podjetjem je to že vsakdanje, da banki plačujejo za svoj denar, ki jim leži na bančnem poslovnem računu. Ležarine znašajo povprečno okrog 0,5% letno. Pričakovati je, da bodo letos s.p.-ji in pravne osebe plasirali svoj denar v vzajemne sklade še bolj kot doslej.

FINANČNA HIŠA je že tretjič prejemnica platinaste bonitetne odličnosti za leto 2019, 2020 in 2021, že šesto leto zapored ocenjena z prestižno edicijo zlate bonitetne odličnosti (BISNODE).


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA: Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.