Karmen Darvaš Fister, dne 21. 4. 2020

Varčevanje v vzajemnih skladih je primerno za vsakogar, ki želi donosno varčevati, ob tem pa ne želi prevzemati prevelikega tveganja. Vzajemni skladi so primerni za tistega, ki nima znanja in se nima časa ukvarjati z delnicami in naložbami, a vendar želi višje obresti za svoj denar.

Koliko se lahko zasluži v vzajemnih skladih?

Koliko se lahko zasluži z varčevanjem v vzajemnih skladih, lahko vedno pogledate v javno objavljeno tečajnico v koloni Donosnost. Po navadi boste našli letno, triletno in petletno donosnost. Recimo pod 1- letno boste našli odstotek zaslužka ali padca sklada v enem letu.Če pogledate v šesto kolono – 3 letno donosnost pri skladu Infond Frontier, boste videli, da so vlagatelji, ki varčujejo v tem vzajemnem skladu že tri leta, zaslužili +30,88%:

Kako se lotiti varčevanja v vzajemnih skladih?

1. korak: Najprej določite znesek

Najprej se odločite ali želite z mesečnim varčevanjem doseči večje premoženje ali pa že imate privarčevan znesek, ki vam trenutno leži na bančnem računu, katerega ne boste potrebovali v prihodnjih petih letih. Tečajnica je javno objavljena in jo najdete v vseh časopisih in na internetu.

Dragi naši podjetniki, zavarujte sebe in svet, ki ste ga ustvarili, saj je poslovanje vašega podjetja odvisno od tega, da dejansko vsak dan pridete na delovno mesto.

2. korak: Izberite najprimernejši sklad zate.

Ko ste določili znesek, lahko izberete posamezne sklade.  Če boste vlagali do 100 EUR mesečno, ga razdelite med dva sklada. Če boste vlagali 30 EUR, izberite en globalni sklad. Lahko izberete tudi ugodne mesečne varčevalne načrte.  Določite poljuben mesečni znesek, katerega lahko preko trajnega naloga vsakega 18. v mesecu odvajate v željen varčevalni načrt.Če boste vložili enkratni znesek 10.000 EUR; ga razdelite na dva sklada, če vlagate 20.000 EUR, ga razdelite na štiri dele.

 Če ne želite prevzemati večjih naložbenih tveganj, ki bi pripeljali do večjih nihanj in izgub, izbirajte med globalnimi skladi, kar pomeni, da bo vaš denar porazdeljen globalno po celem svetu. Izberite evropske in ameriške sklade.Izognite se razvijajočim se trgom, kot so Rusija, Azija, Kitajska, Brazilija, Rusija,.. Če ne veste kateri skladi vlagajo kam, si lahko pomagate na vrhu v tečajnici z orodjem GEOGRAFSKA RAZPRŠITEV.

Če ste začetnik, vam ne priporočamo panožno usmerjenih skladov, za katere velja, da spadajo med bolj tvegane in kjer je možnost večjih padcev tečajev. Recimo farmacija, tehnologija, nafta..

Teh skladov se ne priporoča, če boste vlagali manjše zneske na krajšo obdobje, recimo na tri leta.

3. korak: Izbrati varčevalni načrt, naložbeno polico ali sklad?

Prednost varčevalnega načrta je v tem, da se znesek takoj razprši med več različnih skladov, če jih ne želite izbirati sami. Poleg tega so ugodnejši, saj se vam vstopna provizija vrne, če vztrajate predvideno načrtovano dobo, ki jo določite na začetku varčevanja.V vzajemne sklade lahko vlagate tudi postopno mesečno ali letno preko naložbenih polic. Če se odločate za naložbeno polico, izberite tuje sklade, do katerih ne morete dostopati direktno v Sloveniji. Ena najbolj popularnih polic je UFOS PREMIUM – United Funds of Succes zavarovalnice Wiener Städtische, kjer lahko izberete največje upravljavce premoženja na svetu kot so BlackRock, Fidelity, JP Morgan Chase.

4. korak: Pristop k skladom v naši poslovalnici

Ko se boste odločili za naložbo svojega denarja, lahko pri nas v FINANČNI HIŠI kot pooblaščenem vpisnem mestu pristopite k skladom.

Izpolnimo vam pristopnico in pričnete z varčevanjem.

5. korak: Uredimo vam spremljanje vaših naložb

Uredili vam bomo online spremljanje vaših naložb. Na tekočem boste v vsakem trenutku, tako rekoč v živo boste lahko spremljali svoje naložbe.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

IZRAČUN DONOSNEGA NALOŽBENEGA VARČEVANJA

Izračunaj

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.