mag. Karmen Darvaš, dne 30. 6. 2017

Hujša bolezen ali poškodba lahko pusti hude posledice. Življenjski slog se močno spremeni, dohodki se zmanjšajo, stroški pa zvišajo. O tem sicer ne razmišljamo, a  preventivno lahko naredimo marsikaj.

Anja je do nedavnega živela popolnoma običajno. Imela je svoj s.p. in delala za večje podjetje. Nenadoma je huje zbolela. Zaradi šoka in stresa, ki ga je doživela ob tem, ko je izvedela za bolezen, ni bila sposobna več vsakodnevno hoditi v službo, nakar je sledilo dolgotrajno zdravljenje. Ker 7 mesecev ni bila prisotna na delovnem mestu, so njeni kupci pobegnili drugam. Dohodka tako rekoč ni več ustvarjala, kupce je postopoma izgubljala, denarja na bančnem rečunu za odplačevanje davčnih obveznosti in za odplačevanje kredita za stanovanje pa je tudi že zmanjkovalo.

Težko se je prebijala iz mesec v mesec, bolniško nadomestilo ji je komaj zneslo za odplačevanje stanovanjskega kredita in tekočih stroškov. Nekaj prihrankov, ki jih je imela na banki za hude čase, pa je potrošila za doplačevanje zdravil. V sedmem mesecu, ko so jo uspešno pozdravili, pa je ugotovila, da mora svoj s.p. zapreti, saj ni imela več posla, banki pa je bila dolžna že 2 obroka za odplačilo stanovanjskega posojila.

Preostalo ji ni nič drugega, kot da se prijavi na Zavod za zaposlovanje in si poišče novo službo. A kaj, ko službe danes ni lahko in hitro najti. Iskala jo je pol leta, v tem času pa ji je banka zasegla stanovanje, saj je bilo pod hipoteko.

REŠITEV JE ZAŠČITA DELOVNE SPOSOBNOSTI

Anja bi lahko sklenila zavarovanje za primer delovne nezmožnosti in bi plačevala mesečno premijo le 8 EUR, premija bi se knjižila med stroške njenega s.p.-ja. Ob nastopu bolezni bi prejela izplačilo 80.000 EUR, kar bi ji zadoščalo za odplačilo celotnega kredita in s tem bi stanovanje obdržala. Ostalo bi ji še nekaj denarja za odplačilo zdravil in pokrivaje tekočih stroškov. Rezerve, ki jo je imela na banki, se ji ne bi bilo potrebno dotikati in bi ji ostal denar za čas iskanja nove službe, ko je šla na Zavod za zaposlovanje. Njen življenjski slog se sploh ne bi spremenil, standard ji ne bi upadel. Doživljala bi manj stresa in verjetno zaradi tega tudi prej ozdravela.

FINANČNI HIŠI svetujemo, da se za takšne in podobne primere, ki se lahko zgodijo vsakomur izmed nas, preventivno zaščitite, torej za primer, če postanete nesposobni za delo.

 

Zakaj skleniti zavarovaje delovne nezmožnosti? Preberite več…

 

 

Zavarovanje
eIZRAČUN

Izračunajte koliko vas stane poceni zavarovanje izpada dohodka

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Večina ljudi ne načrtuje svojih financ in živi iz meseca v mesec, od plače do plače. Prekomerno trošijo in nič ne privarčujejo.

Želiš, da bi tvoje prebijanje iz meseca v mesec bilo lažje in brez skrbnejše? Si imel kdaj občutek, da nimaš dovolj da bi lahko varčeval za dostojno pokojnino, kaj šele investiral denar? Potreben je le majhen korak!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.