mag. Karmen Darvaš, dne 8. 3. 2018

Ali ste vedeli, da po raziskavah sodeč imajo ženske v povprečju višji inteligenčni kvocient kot moški?

Sigurno tudi poznate rek, ki pravi, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešnejša ženska. Dejstvo je, da je marsikdaj ženska  bolj zaslužna za uspeh svojega moškega kot on sam. Tudi tisti moški, ki so bili uspešni sami, se morajo največkrat za to zahvaliti svojim boljšim polovicam, saj so jim uspeh v veliki meri omogočile prav one.

Mi pa smo pogledali še v zakulisje ženskega sveta ali velja tudi za svet denarja in financ, če so res ženske bolj inteligentne…

Ženske zase pravijo, da znajo bolje upravljati z denarjem kakor moški.

Če se najprej ozremo po vodstvenih delovnih mestih v finančnem sektorju,  od bank, zavarovalnic, do družb za upravljanje s skladi, na vodstvenih položajih skoraj ne najdemo nobene ženske.  Zanimivo je  dejstvo, da je zelo malo žensk v funkcijah predsednic uprav bank in zavarovalnic, zelo malo jih je najti med upravljavkami vzajemnih skladov, v borznem posredništvu, jih pa prevladuje v računovodskih finančnih službah po podjetjih. Zanimivo  je,  da je v skoraj vsakem slovenskem družinskem podjetju ženska tista, ki vodi finance v podjetju. Očitno moški zaupajo svojim ženam, sestram in mamam podjetniške finance, saj vedo, da ima ženska vse popredalčkano in dobro ve za vsako stvar kje jo ima in kje kaj najde. Če pogledamo družine, je največkrat ženski prepuščeno, da vodi družinske finance in ona pove kaj bo družina kupila, kam bodo šli na počitnice, kaj bodo doma prenavljali, kdaj, koliko  in za kaj varčevali itd.

V čem so ženske boljše od moških?

  • Opravljanje več opravil hkrati ali multitasking je nekaj, kar je ženskem preprosto v krvi, medtem ko imajo moški s tem velike težave. Ženske se zato mnogo bolje znajdejo tako doma kakor v službi. Mogoče bi to lahko pripisali tudi financam, da so se bolj sposobne znajti tudi na področju denarja.
  • Ženske so med nakupovanjem bolj pozorne na cene izdelkov, izkoristijo akcije, primerjajo konkurenčne cene. Na tak način prihranijo več kot se zdi na prvi pogled.
  • So dobre oragnizatorke, kar pri denarju pomeni, da znajo denar bolje razporejati, ga organizirati za ciljno določene namene. Če bo ženska želela novo sedežno, bo že nekako znala kako priti do denarja za novo sedežno….
  • Ženska prej poišče nasvet o naložbah in varčevanju kakor moški, saj ji ni izpod časti poiskati finančne svetovalce in prositi za svetovanje, kakor pa se velikokrat to zdi za močnejši spol.  Moški želi dati občutek, da vse zna sam in da ne potrebuje pomoči. Nežnejši spol bolje komunicira z ljudmi, lažje izrazijo čustva in želje, ljudje jim hitreje zaupajo in se jim odprejo, tako da je najverjetneje to tudi dobra lastnost, ko so ženske tiste, ki se ukvarjajo s finančnim svetovanjem strankam. 
  • Ženske so radovedne, kar jim prav pride pri zbiranju informacij o finančni produktih. Vse hočejo znati in veliko sprašujejo. Tako pridejo do pravih informacij in izberejo rešitev, ki ustreza njenim potrebam in željam.
  • Ženske manj tvegajo pri izbiri naložb kakor moški. So previdne pri prevzemanju investicijskega tveganja. Žensko skrbi za varnost in želi poskrbeti za varnost družine kakor tudi za rezervo denarja za hude čase. Baje je to povezano s hormoni in bi naj moški z višjo stopnjo testosterona sprejemali drznejše in bolj tvegane odločitve, kar se odraža tudi pri ravnanju z denarjem.
  • Ženske se precej lažje povežejo z drugimi in znajo boljše komunicirati z ljudmi kot moški. V sebi imajo nekakšno toplino in nežnost, zaradi katere se ljudje v njihovi bližini počutijo bolj varne. Prav tako znajo ženske bolje izraziti svoja čustva, zato ne zvenijo odrezave, kot se to pogosto dogaja moškim. Zato so v poklicu finančne skrbnice velibolje odrežejo kakor njeni kolegi.

Kaj pričakuje ženska od moškega?

Prihodki moškega so za žensko zelo pomembni in moški z več denarja so ženski definitivno bolj privlačni.

Oziroma povedano drugače: ženske se ne bi mogle zaljubiti v moškega, katerega prihodki so nižji od njenih.

Moškim na drugi strani pa sploh ni pomembno, koliko ženska zasluži. Ženska vidi v moškem hranilca družine, želi biti preskrbljena in želi da je njen otrok finančno preskrbljen in to nekako podzavestno prenaša na moškega, od katerega pričakuje, da bo skrbel zanjo. Ženska kljub svoji uspešnosti, še vedno na nek način pričakuje, da bodo družbene vloge moške in ženske tradicionalno razdeljene: ona bo kuhala, likala, on pa odnašal smeti in sesal. To pa v današnjem svetu pomeni da bo on poskrbel v vsakem primeru za finančno brezskrbnost družine, ona pa da bo družina zlikana in oprana 🙂

Varčevanje
eIZRAČUN

Varčevanje za pokojnino

Izračunaj

Zlata pravila, da bo vaš otrok razvil zdrav čut do denarja.

Izvedeli boste:

  • KAKO OTROKE NAUČITI VARČEVANJA
  • KAKO OTROKE NAUČITI RAVNANJA Z DENARJEM
  • 9 TRIKOV KAKO NAREDITI PRVE KORAKE Z DENARJEM

Kako otroka naučiti, da denar ne raste na drevesu!

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.