Karmen Darvaš Fister, dne 16. 6. 2023

Marsikdo se sooča s finančnim stresom in se tega sploh ne zaveda, dokler ni načeto njegovo zdravje. Načeto zdravje pa se odraža v velikih stroških zdravljenja in izpadu dohodka v družini ali podjetju. Sledi še večji stres. Problemi z denarjem imajo lahko veliko večji vpliv na nas kot si mislimo.

 

Izpad dohodka

Če velikokrat razmišljate kako boste poravnali kredite, kako boste preživeli od plače do plače, če je mesec vedno predolg, da bi prišli skozenj s prejeto plačo, lahko rečemo, da imate skrbi zaradi denarja. Če ste temu razmišljanju izpostavljeni predolgo, prihaja do stanja konstantnega stresa. Le ta pa vodi do zdravstvenih težav.

Za posameznika so skrbi zaradi denarja enako stresne kot različne težje življenjske situacije, v katerih se ta znajde, na primer zaradi izgube službe, posla, smrtnega slučaja v družini ali ločitve. Ljudje pod stresom doživljajo občutek tesnobe. Strah jih je, imajo težave s spancem, počutijo se lahko nelagodno v družbi in na koncu izgubijo upanje v prihodnost.

Izpostavljamo nekaj področij, ki se lahko že danes skrbno in preventivno uredijo, da se nekega dne ne bomo ukvarjali s finančnimi problem.

 

Imate kredit?

Zelo pomembno je, da pri najetju posojila poskrbimo za celovito zaščito kredita, ne le za zavarovanje kredita na banki v primeru smrti, ampak tudi za zavarovanje kredita, če ga ne bi zmogli odplačevati zaradi izpada dohodka.

 

Primer je nastop hujše poškodbe ali hude bolezni. Predstavljajte si, da se huje poškodujete in ne morete delati. Kaj se zgodi s podjetjem, če ste lastnik d.o.o. ali s.p. in vas ni na delovnem mestu? Kako se bo ustvarjal prihodek in vaša plača? Če pa ste zaposleni, boste prejemali bolniško nadomestilo, ki je za 20% -30% nižje od vaše trenutne neto plače. Poleg tega ni izplačila malice in prevoza ter potnih stroškov. Vse to zniža vaš redni mesečni prejemek in posledično se kredit odplačuje veliko težje. Marsikdaj postane redno tekoče odplačevanje kredita nemogoče.

 

Kaj pa če nastopi invalidnost?

 

Takrat se življenje obrne na glavo. Vse se spremeni, morda ostanemo brez zaposlitve, brez posla. Krediti in dolgovi pa ostanejo. Kako boste odplačevali te obveznosti?

 

Manj kot 10 let delovne dobe? Potem vam invalidska pokojnina sploh ne pripada.

 

Dejstvo je , da tisti, ki v Sloveniji nimajo delovne dobe vsaj 10 let, sploh niso upravičeni do mesečne invalidske pokojnine s strani ZPIZ-a. To pomeni, da če nekdo postane invalid in ima manj kot 10 let delovne dobe, ostane brez finančnih prihodkov.

 

Biti delovno nesposoben ni samo problem posameznika, ampak postane problem celotne družine.

 

Cena pravilno zavarovanega kredita je zelo nizka napram ceni, ki jo ljudje plačujejo, če se dohodki zmanjšajo zaradi poškodb, hudih bolezni ali smrti partnerja oz zakonca.

 

V FINANČNI HIŠI smo pripravili BREZPLAČNI INFORMATIVNI IZRAČUN popolno zavarovanega kredita.

brezplačnim informativnim izračunom boste izvedeli koliko vas stane popolno zavarovanje kredita. Tako za primer izpada dohodka, da ga boste lahko nemoteno odplačevali in za primer smrti, da ga ne bodo podedovali vaši otroci.

 

Marsikdo si zaradi izpada dohodka v času bolezni ne more privoščiti nemotenega odplačevanja kredita in drugih mesečnih izdatkov, kaj šele, da bi si lahko privoščil samoplačniško kvalitetno zdravljenje.

 

Izpad dohodka. Kaj pa če se vendarle zgodi?

 

Hitro se lahko zgodi, da nam bolezen ali nezgoda preprečita delo in zaslužek. Takrat je dobro, da smo poskrbeli za nadomestilo delovne zmožnosti. Nadomestilo izpada dohodka nam pokrije finančni primanjkljaj.

 

Nadomestilo izpada dohodka za delovno nezmožnost vam omogoča izplačilo denarja, ko zaradi hudih kritičnih bolezni, kot so rak, kap, srčni infarkt in poklicnih bolezni, nezgod, poškodb pride do odsotnosti iz delovnega mesta. Z nadomestilom pokrijete upad mesečnih dohodkov.

 

Plača vsakega izmed nas je odvisna od tega, ali smo prisotni na delovnem mestu ali ne. V primeru hujše bolezni ali poškodbe, ne moremo opravljati svojega poklica in pride do upada mesečnih dohodkov. Ljudje ne želijo živeti slabše, če zbolijo. Želijo prejemati enak dohodek, kot če bi bili zaposleni. Nihče ne želi, da mu banka odvzame stanovanje, če ga ne zmore odplačevati zaradi nižjega dohodka.

Varčevanje denarja

Če zbolimo, si želimo le eno: da se čim prej pozdravimo. Pomanjkanje denarja v bolniškem staležu povečuje stres in poglablja bolezen. Zavarovanje za hude bolezni nam omogoča izplačilo visokih zavarovalnin.

 

BREZPLAČNI INFO IZRAČUN ZA NADOMESTILO IZPADA DOHODKA

 

Potrebujete nasvet strokovnjaka? Rezervirajte svoj termin

 

Zakaj skleniti zavarovanje delovne nezmožnosti?

  • Ljudje ne želijo živeti slabše, če zbolijo.Želijo prejemati enak dohodek, kot če bi bili zaposleni.
  • Nihče ne želi, da mubanka odvzame stanovanje, če ga ne zmore odplačevati zaradi nižjega dohodka.
  • Če zbolimo ali se huje poškodujemo, želimo imeti dovolj denarja, da se čim prejnemoteno in kvalitetno pozdravimo in hitro vrnemo nazaj na delovno mesto v aktivno življenje
  • Težava nastopi, če ne moremo hoditi v službo, saj standard upade,bolniško nadomestilo je nižje tudi do 40% ali več, saj v času bolniške odsotnosti ne prejemamo nobenih dodatkov k plači (prevoz, potni stroški, malica).
  • Imam s.p. in vem, dadavčna in banka ne čakata na nas podjetnike ali bomo sposobni plačevati svoje obveznosti ali ne. V primeru nastopa bolezni ali poškodb je za nas najpomembnejše zdravje. Če se želim hitro pozdraviti, ne smem doživljati dodatnega stresa, saj stres dokazano samo poslabšuje zdravstveno stanje.

 

Imate izdelan svoj zavarovalni načrt?

 

V FINANČNI HIŠI opozarjamo, da so ljudje velikokrat nevede podzavarovani. Z zavarovalnim načrtom pa lahko ugotovite ali ste ustrezno in dovolj zavarovani.

Če niste pravilno zavarovani, se zgodi, da v primeru poškodb, bolezni, izpada dohodka zavarovalnica ne izplača odškodnine, ki jo pričakujete.

 

Želite ZAVAROVALNI NAČRT? Pripravimo vam ga brezplačno. Več.. 

 

Ocena vašega finančnega zdravja! Naj vaše finance nikoli ne postanejo vaša skrb!

Obstajajo aplikacije, ki vam zelo hitro podajo oceno vašega finančnega zdravja. Izpolnite obrazec in takoj po oddaji prejmete analizo oz poročilo vašega trenutnega stanja in priporočila kaj je treba urediti na področju osebnih financ. S pomočjo naprednih analitičnih orodij se vam pripravi poročilo.

Želite analizo in poročilo? Uporabite napredno aplikacijo. Več...

Zavarovanje
eIZRAČUN

Zavarovanje kredita

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.