Karmen Darvaš Fister, dne 12. 4. 2019

Varčevanje za starost je ljudem drugotnega pomena, saj je preveč oddaljena v prihodnost in se nam ne zdi pomembna. Ljudje pač mislijo, da imajo dovolj časa. Ko pa se zavejo, tam nekje pri 45. letu starosti ali kasneje, da bi bilo v redu imeti na strani kakšen euro za pokojnino, pa je žal prepozno, da bi si lahko privarčevali za dostojno pokojnino.S 500 EUR ne bo mogel preživeti nihče. Če kdo meni drugače, naj poskusi danes. In če ne more preživeti s 500 EUR ali pa 600 EUR, če hočete, nam ne preostane nič drugega kakor pričeti takoj z varčevanjem in investiranjem za starost.

Preveč ljudi se nonšalantno izgovarja, da bodo pa pač delali do konca življenja. Ne pomislijo pa, da jim zdravje to žal ne bo omogočalo. Umreti pa tudi ne mislijo v poznih šestdesetih.  Poleg tega Slovenci varčujejo napačno za pokojnino. Varčujejo v življenjskih ali naložbenih zavarovanjih. V okviru drugega stebra po večini varčujejo zgolj, če jim to uredi in plačuje delodajalec.Rentnih polic brez zavarovanja ne poznajo.

100€ ni dovolj!

Večina Slovencev misli, da če varčuje 100 EUR; da bo to dovolj.

Brez presenečenj

Še vedno večina misli: » Tako slabo pa ne more biti, bom pa pač prodal hišo.« Je vredno?

g

10 letnih plač

V času upokojitve imeti prihranjenih 10 letnih plač, če bo želel kot upokojenec preživeti brezskrbno.

Kdaj je potrebno začeti varčevati za starost?

Najbolj idealni scenarij je pričeti z varčevanjem s svojo prvo plačo.Ker pa se mladi tega ne zavedajo, saj je še celo življenje pred njimi in so osredotočeni na ustvarjanje doma in družine, se najprej zakreditirajo, šele nato v srednjih letih pričnejo razmišljati o starosti.Mladi bi morali unovčiti svojo mladost in pričeti takoj z varčevanjem z minimalnim zneskom.Le tako bi si ustvarili dostojno pokojnino zaradi obrestno obrestnega računa, ki ustvarja ”čudo” na dolgo dobo.

Kaj lahko naredi nekdo, ki se odloči varčevati za starost v srednjih letih?

Za dostojno ali brezskrbno pokojnino je žal prepozno.Sama pa verjamem, da četudi pričneš z varčevanjem po štiridesetem letu, je bolje to kakor pa popolnoma nič z izgovorom, češ, saj se ne izplača.Četudi boste prejemali v času upokojitve 100 EUR dodatka iz svojega varčevanja, bo to znašalo tudi celo 20% vaše celotne mesečne pokojnine (skupaj z javno pokojnino). To pa za upokojenca ni malo.Žal bodo ti ljudje v vsakem primeru imeli nižji standard, velik izpad dohodka, živeli bodo slabše kakor danes, ker niso pričeli o tem razmišljati dovolj hitro.

 

Kateri načini varčevanja za starost obstajajo?

Rentne police brez zavarovanja z dosmrtnimi rentami, katerim sem sama zelo naklonjena, pa naložbe v delniških skladih, ki so donosnejše. Kombinacija obeh je ideal.Ne gre spregledati tudi drugega pokojninskega stebra z življenjskimi cikli, kjer smo dodatno nagrajeni z davčno olajšavo.

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Varčevanje za pokojnino

Izračunaj

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.