mag. Karmen Darvaš, dne 20. 3. 2018

Naložbena polica je primerna za tiste ljudi, ki želijo oplemenititi svoj denar in so pripravljeni prevzeti določeno naložbeno tveganje. Če ste oseba, ki ne potrebuje visokih kritij za smrt in želi za svoj denar višje donose, ob tem pa je ni strah prevzeti naložbenega tveganja, bi bila naložbena polica primerna za vas.

A za vsakogar ta oblika naložbe žal ni najbolj ustrezna. Preko naložbene police, ki jo sklenete pri zavarovalnici, vlagate v investicijske sklade.

V katerih primerih bi bila naložbena polica primerna za vas?

 • Če ste si zastavili dolgoročne cilje. Te investicijske naložbe so primerne samo na dolgi rok, za varčevanje za obdobje najmanj deset let. Zakaj? Ker pri prekinitvi pred desetim letom plačate davke, kar bi vaše prihranke lepo nažrlo. Poleg tega pa so odšteti tudi vsi stroški, ki niso zanemarljivi in se zelo poznajo v prvih letih varčevanja. Če boste investirali dolgoročno, se bo povečala tudi možnost doseganja načrtovanih donosov.
 • Če želite davčno ugodno varčevanje. Vsak, ki si zastavi dolgoročne cilje kot je ustvarjanje pokojnine ali varčevanje za nepremičnino, ne želi biti »kaznovan« še z davki. Tudi, če varčujete mesečno, po desetih letih ne boste plačali davka na kapitalski dobiček, niti dohodnine. Če bi varčevali direktno v vzajemnih skladih, bi plačali davek na kapitalski dobiček 20 let od vsakega pologa posebej. Marsikdo se ne zaveda, da se v tem primeru obdavči vsak mesečni polog posebej za obdobje 20 let. Torej bi morali vsak mesečni polog v skladu držati dvajset let, če ne bi želeli plačati davkov.

PREDNOSTI NALOŽBENIH POLIC pred vzajemnimi skladi:

 • davčne ugodnosti: tako pri dohodnini kot pri kapitalskih dobičkih, pri prenosu sredstev ob morebitni menjavi vzajemnega sklada ne plačate davka.
 • možna delna predčasna izplačila za primere nelikvidnosti, finančnih težav, izgube službe.
 • dostop do skladov največjih upravljavcev na svetu, ki zaradi premajhnega slovenskega trga ne vstopajo direktno na naš trg,
 • fleksibilnost: sklade lahko menjujete med različnimi družbami in je menjava neobdavčena. Pri direktnih skladih bi bila takšna menjava obdavčena (prehod med dvema družbama).

SLABOSTI NALOŽBENIH POLIC:

 • slabši pregled nad premoženjskim stanjem. Ni možno dnevno nadzorovati svojih prihrankov.
 • na polici je vključeno tudi zavarovanje za smrt: Pri nekaterih zavarovalnicah so minimalne zavarovalne vsote za smrt zelo visoke in neprimerne in nepotrebne za nekoga, ki ne potrebuje zavarovanja za smrt.

Kaj morate paziti, ko sklepate naložbeno polico:

 • na višino zavarovalne vsote. Če ne potrebujete zavarovanja za primer smrti ali ste že zavarovani  ločeno na riziko polici ali nezgodni polici, je optimalno, da je vsota za smrt zelo nizka,  nekaj sto evrov in ne v tisočih evrih. Višjo kot boste izbrali zavarovanje za smrt, več stroškov zavarovanja boste plačali.
 • Če želite vložiti v enkratnem znesku, ga ne vlagajte pri zavarovalnicah, ampak ga vložite direktno v vzajemni sklad, saj je stroškovno bolj optimalen.
 • Če vlagate preko zavarovalnice, naj vam zavarovalnica ponudi tuje vzajemne sklade in ne slovenske, do katerih lahko dostopate direktno. Izbirajte svetovno priznane sklade upravljavcev kot so : Blackrock, Fidelity, J.P. MORGAN,…Nikakor pa ne slovenskih kot so NLB skladi, ALTA, KBM INFOND,…
 • Na pogoje prekinitev: pozanimajte se, v katerih primerih, pod katerimi pogoji lahko polico prekinete in kdaj so možne te prekinitve.
 • Višina zneska: bodite pozorni na to, kdaj lahko mesečni znsek, ki ga plačujete, prvič znižate in za koliko ga lahko v prihodnje zvišate.
 • Možnost dodatnih enkratnih pologov: preverite ali so možna dodatna vplačila.

Želimo vam lepe donose!

 


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Omenjeni članek je zgolj informativne narave in ne predstavlja podlage za nakupne odločitve potencialnih investitorjev. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. Zgodovinski podatki o donosih ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

 • 10 zlatih pravil za modro investiranje
 • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
 • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.