Karmen Darvaš Fister, dne 12. 1. 2021

Mladi bodo morali ob prvi zaposlitvi na stran dajati kar 12,6 odstotka plače, če si hočejo ob upokojitvi zagotoviti enake prihodke, kot jih imajo današnji upokojenci

V povprečju bodo morali mladi, ki nastopijo prvo zaposlitev, dajati na stran letno vsaj štiri tisoč evrov oziroma 12,6 odstotka svojih letnih prihodkov, če si hočejo ob upokojitvi zagotoviti enake prihodke kot današnji upokojenci. Ti pa že danes v večini držav nimajo dovolj velikih prihodkov, ki bi jim zagotavljali dostojno življenje v pokoju – po mednarodnih standardih ti znašajo vsaj 70 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo.

V Sloveniji je povprečna javna pokojnina le 60 odstotkov povprečne neto plače, kar pomeni, da večina slovenskih upokojencev že danes le z javno pokojnino ne dosega prihodkov, ki bi jim zagotavljali dostojne prihodke.

Za zaposlene, ki se bodo upokojevali v prihodnje, pa bodo razmere še slabše, saj lahko po veljavni zakonodaji ob izpolnjevanju polnih pogojev za starost in pokojninsko dobo računa moški na pokojnino v višini 57 odstotkov svoje povprečne neto plače v najboljših zaporednih 23 letih, ženske pa v višini 60 odstotkov, kar je krepko pod mejo za dostojno višino prihodkov.

Z dodatnim varčevanjem nad revščino v pokoju

Če si bomo hoteli zagotoviti dostojne prihodke ob upokojitvi, je dodatno varčevanje v okviru drugega in tretjega pokojninskega stebra edina rešitev. Več… Mladi Britanci, ki začenjajo delati, bi morali tako dajati na stran letno 18 odstotkov svoje plače, če si hočejo ob upokojitvi zagotoviti dovolj velike prihranke, ki jim bodo skupaj z javno pokojnino zagotavljali dostojne prihodke.

Podobno čaka mlade Američane, ki naj bi namenjali za dodatno varčevanje za pokojnino vsaj 14 odstotkov svojih prihodkov, mladi Francozi pa bodo zaradi višjih javnih pokojnin prišli do dostojnih prihodkov ob upokojitvi, če bodo dajali na stran celotno delovno dobo 6,3 odstotka svojih prihodkov. Poročilo mednarodnega centra za dolgoživost še kaže, da bodo tisti Britanci in Američani, ki ne bodo varčevali za pokojnino, imeli primanjkljaj do dostojnih prihodkov vsaj v višini 20 odstotkov svojih današnjih prihodkov.

Kredite odplačujemo še v pokoju…..

Dodatno težavo povzroča čedalje večja zadolženost starejših generacij.

Vse več zaposlenih se upokojuje z neodplačanimi posojili, kar pomeni, da bodo morali del svojih prihodkov ob upokojitvi namenjati tudi poplačilu posojil, s tem pa bodo potrebovali še večje prihodke.

Po podatkih OECD dobi zaposleni Britanec s povprečnimi prihodki ob upokojitvi javno pokojnino v višini le 38 odstotkov svoje neto plače pred upokojitvijo, vendar zraven še v povprečju dodatno pokojnino v višini 40 odstotkov svoje plače. Tako dobiva skupaj ob upokojitvi prihodke v višini skoraj 80 odstotkov svoje plače pred upokojitvijo, kar večini omogoča dovolj velike prihodke za dostojno življenje. Pri nas kljub višjim javnim pokojninam kot v Veliki Britaniji – povprečna javna pokojnina lani je znašala 58 odstotkov povprečne neto plače – pademo pod mejo za dostojno višino prihodkov v pokoju, saj večina upokojencev poleg javne pokojnine še ne prejema tudi dodatne pokojnine.

Torej bo treba svojo usodo vzeti v svoje roke in takoj narediti pomembne korake v smeri zagotavljanja zadostne dodatne pokojnine. Več…

Vir: Finance

 

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.