Počasi smo začeli zapirati poglavje korona virusa in že smo vstopili v novo poglavje politične nestabilnosti v svetu. Hkrati so tehnološke multinacionalke v lanskem letu objavile rekordne dobičke in vrednosti nepremičnin po svetu in v Sloveniji so šle v nebo. Živimo v obdobju v katerem hkrati dosegamo izjemno dobre pogoje tako v gospodarstvu kot v višanju življenskega standarda ljudi, istočasno pa se na drugi strani stopnjujejo napetosti, nesigurnosti in za del prebivalstva tudi otežujejo pogoji za delo in shajanje s čedalje višjimi stroški življenja.

Ob vsem tem se vsak izmed nas vpraša kaj sledi, kako se lahko pripravimo na to in ali sploh obstaja način, da dosežemo ponovno stabilnosti v svetu in v naših financah?

Kje začeti?

Da lahko poskusimo ugotoviti kam gremo, moramo pogledati kje se trenutno nahajamo. V zadnjem letu smo ljudje pokupili ogromno izdelkov in zgraditi ter obnovili precej nepremičnin. Podjetja so v veliki meri začela poslovati s polno paro naprej in nekateri nismo niti uspeli dobiti izdelkov, ki jih potrebujemo saj trenutni niso dobavljivi ali pa so čakalne dobe izjemno dolge. Razlogi za omenjene težave ležijo v prilagajanju podjetij na novo realnost, reorganiziranju nabavnih verig, dragim cenam materiala in na koncu tudi na izjemno visoki kupni moči potrošnikov. Glede na visoko rast cen se je vsak verjetno vprašal, kako ohraniti vrednost svojih priprankov, kam naj sploh varno vloži svoja privarčevana sredstva glede na nesigurnosti v svetu in ali se bodo rasti cen sploh še nadaljevale v prihodnosti? 

Začnimo pri cenah.

Le te se bodo v bližnji prihodnosti skoraj zagotovo še dvigale.

Podjetja na žalost ne morajo iz danes na jutri spremeniti celotnih nabavnih verig in hkrati zagotavljati nizkih cen in redne dobavljivosti izdelkov.

Drugi faktor je cena goriv.

Marca leta 2020 se je cena na sodček surove nafte gibala pri 30$, danes se giba že blizu 100$.

Prav tako raste cena zemeljskega plina, s pomočjo katerega se v Evropi proizvede velik del električne energije.

Tretji in na žalost tudi najhujši faktor pa je trenutna situacija med Rusijo in Ukrajino.

Tukaj ni v ospredju samo dobava energentov v Evropa, ampak tudi zelo pomembna funkcija Ukrajine kot ene izmed glavnih izvoznic žita po vsem svetu. Onemogočen izvoz bo vplival na rast cen hrane, saj je poleg pšenice, Ukrajina tudi velika izvoznika koruze, ki jo uporabljajo za krmo živine. Situacija ima najhujši vpliv seveda na tamkajšnje prebivalce, ampak posredno tudi na gospodinjska po svem svetu, ki morajo vsak mesec več zapraviti za hrano in gorivo. 

Če preidemo na našo finančno stabilnost, lahko rečeno, da se bomo morali še kar nekaj časa boriti z inflacijo in bi bilo smotrno del naših prihrankov plasirati v naložbe, ki nam bodo zagotavljanje ohranjanje vrednosti denarja, ki smo ga s trdim delom zaslužili.

Kako bomo ohranili naše prihranke?

Na žalost na banki ne dosegamo dovolj velikih zajamčenih obrestnih mer.

Le te bi morate trenutno biti v višini 5,1%, če bi želeli pokrivati inflacijo.

Zato ta rešitev trenutno ni izvedljiva.

Druga rešitev so nepremičnine, ki so predvsem v Sloveniji zelo pogosta, ampak trenutno precej precenjena investicija, saj jo je inflacija na področju materialov spremenila iz zanesljive naložbe v naložbo pri kateri moramo dosegati izjemno visoke cene pri prodaji ali oddajanju, da bomo na koncu v profitu. Ta rešitev je precej stabilna, ampak trenutno vprašljiva.

Na koncu nam ostanejo še naložbe v podjetja, ki pa so celotno situacijo uspešno prebrodila in so dobro pozicionirana tudi za prihodnost. 

Naložba v gospodarske gigante

Največja svetovna tehnološka podjetja situacijo v svetu uspešno navigirajo, saj imajo ognomna zaledja kapitala, rast cen surovin na njih le delno vpliva, saj velik del svojega prometa dosegajo s storitvami, istočasno jih pa potrebujemo še bolj kot kadarkoli do sedaj, saj je tretutno digitalizacija tista, ki velikemu številu podjetij rešuje kožo. Ob vsem tem si ne smeno zatiskati oči, da nemir v svetu vpliva tudi na najmočnejša podjetja in da postanejo veliki nihaji na trgu skoraj vsakdanji. Na tej točki je glavnega pomena disciplina. Veliki nihaji potencialno prinesejo dobre vstopne točke, jih je pa precej težko ujeti, zato so ponavati dolgoročni vlagatelji tisti, ki na koncu največ profitirajo. Strategija, ki se je v preteklosti obnesla so zato dolgoročne naložbe v kvalitetna podjetja.

Poglejmo si kako bi se vaši pripranki obnesli pri naslednjih delniških naložbah:

260% v 10 letih pri  BlackRock Global Funds – US Flexible Equity Fund A2

166% v 10 letih pri BlackRock Global Funds – European Special Situations Fund A2

in 238% v 10 letih pri Fidelity Funds – World Fund A-DIST-EUR

Podjetja, ki so bila gonilec teh donosov so med drugim Microsoft, Apple, Google, Amazon, Sony in LVMH (Louis Vuitton). Če pomislite, njihove izdelke vsak izmed nas srečuje verjetno prav vsak dan. 

V te naložbe lahko vstopa vsak z mesečnimi zneski že od 50 EUR navzgor.

Želite izračun?

Tilen Stropnik
Avtor članka: Tilen Stropnik, finančni svetovalec


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Donosi v članku so na dan 20.12.2021. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

Naložbe
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj