mag. Karmen Darvaš, dne 29. 11. 2017

Na delniških borzah trenutno traja eden izmed najdaljših trendov rasti v zgodovini. Trend rasti, ki smo mu danes priča, spada med najbolj donosne vseh časov.  Večjih popravkov in padcev tečajev nismo videli že šest, hkrati pa tudi ne zaznavamo pojenjanje optimizma na delniških trgih.  Kako sedaj ravnati s skladi? Še vedno vlagati naprej, pričeti z vlaganjem ali se umakniti iz delniških naložb?

Analitiki pravijo, da so delnice izredno visoko vrednotene. Mar to pomeni,  da sledi padec? Je čas, da poberemo šila in kopita ter zdirjamo iz borze kolikor nas nesejo pete? Se nam približuje celo finančna kriza?

Veliko ljudi se že sprašuje, kdaj bo prišlo do korekcije na borzah. Napovedovanje je seveda sila neugodno in pravzaprav težko. Če bi se korekcije dale napovedovati, ne bi borzni posredniki delali za mesečno plačo, mar ne?  Visoko vrednotenje delnic še ne pomeni nujno, da bo sledila korekcija delniških tečajev. A neizbežno dejstvo ostaja – za vsakim trendom rasti sledi negativni trend. Vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo.

Trenutno se nahajamo v bikovskem trendu, kar pomeni, da tečaji delnic na borznem trgu rastejo že dlje časa.  Vlagatelji so optimistični in zaupajo v trg. Pozitivizem na trgu je tudi razlog za večje nakupe, ki pa delniške tečaje dodatno potiska navzgor. Tehnološka podjetja izkazujejo dobre poslovne rezultate, gospodarska slika je več kot spodbudna, skoraj vse svetovne ekonomije so stabilne, obrestne mere nizke, podjetja dosegajo visoke dobičke in  likvidnost je zelo visoka.  Vse to nakazuje na gospodarsko ekspanzijo, kjer je nizka verjetnost, da bi se zgodile večje negativne korekcije. O visokih donosih na svetovnih trgih smo pisali tudi v tem članku: ČLANEK, kjer smo izpostavili 3 svetovne sklade, ki so ocenjeni z odlično oceno. Ne pozabimo pa, da so nihanja na trgih nekaj običajnega in vsakdanjega, tako da ni razloga za preplah, če pride do manjših nihanj. V tem primeru izkoristite moment za dodatne poceni nakupe. Če ste že »član« zgodbe delniških trgov, je potrebno vzeti nihanja v zakup in jih sprejeti kot nakupne priložnosti.

 

Kdaj točno se bo zgodil trend padanja ne moremo napovedati, lahko pa nekoliko prilagodimo svoj naložbeni portfelj, da ne bomo preveč izpostavljeni tveganju. Zdaj bi bil primeren čas, da svoj portfelj pregledate in analizirate, nato pa sestavo portfelja prilagodite  aktualnemu dogajanju. Kako pa to dejansko izvesti?

 

Naložbeni portfelj naj bo sestavljen tako, da boste dosegali svoje dolgoročne ali srednjeročne naložbene cilje, upoštevajoč vaš odnos do  tveganja. Na voljo so vam tudi aktivno upravljane košarice skladov, kjer vam strokovnjaki sestavijo košarico primernih skladov glede na različne nivoje tveganja. Odločite se lahko za sestavljene košarice skladov glede na časovno strategijo vlaganja, kjer naložbe  skozi čas prehajajo iz dinamične v konzervativne oblike.

Bodite pripravljeni na to, da se bodo obrestne mere pričele počasi zviševati ter se bodo povečala tudi nihanja na delniških trgih. Svojega premoženja zato ne izpostavljajte prevelikemu tveganju, ne stavite na premalo razpršenost in zgolj na naložbe, v katere trenutno verjamete. Ne favorizirajte zgolj ene ali dveh vrst naložb. Najpomembnejša varovalka pred večjo izgubo premoženja je vsekakor ustrezna razpršitev naložb in mirna kri, ko bo na koncu gospodarskega cikla sledil premik navzdol. Na koncu vedno zmagajo samo tisti vlagatelji, ki izklopijo svoja čustva, vztrajajo in ne žonglirajo med donosi in tveganji. Razkrivamo vam kako pametno izoblikovati svoj portfelj, ki bo preživel tudi razburkane čase: Kako sestaviti naložbeni portfelj.

Svetujemo, da trgujete z delnicami in vlagate v delniške sklade. Vlagajte na delniške trge, ki so dolgoročno vedno med najdonosnejšimi oblikami varčevanja, saj delniški trgi skozi vso zgodovinsko obdobje rastejo. To lahko vidite tudi v tečajnici delniških vzajemnih skladov: TEČAJNICA. Vmesna obdobja korekcij in medvedjih trendov pa so zgolj priložnost za dodatne zaslužke pametnih vlagateljev. Bodimo pogumni, a ne preveč pohlepni.

Če varčujete kratkoročno, je pohod po borzi preveč tvegan, saj vam lahko korekcije in nihanja tečajev zamajejo vaše kratkoročne načrte. Na dolgi rok se to seveda izniči, saj so delniški trgi na daljše obdobje najdonosnejša oblika varčevanja, na kratek rok pa so delnice preveč tvegane. Borza je nepredvidljiva stvar, edino zagotovilo je nihajnost, zato imejte na razpolago vedno nekaj denarja, s katerim boste razpolagali v primeru borznega nihanja.

Analitiki v prihodnje napovedujejo še nadaljnjo rast delniških trgov, tako da priložnosti še obstajajo, rast pa bo sicer precej manjša kot v zadnjih letih. Morebitne korekcije izkoristite za nakup delniških naložb s popustom.

 

 

Naložbe
eIZRAČUN

Izračun pokojninske luknje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
  • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.