FINANČNA HIŠA, dne 23. 8. 2023

 

Vlaganje v podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, je lahko zelo obetavno, saj se ta tehnologija hitro razvija in ima velik potencial za preoblikovanje različnih industrij. Potrebno pa se je zavedati, da so naložbe vedno povezane z določenim tveganjem. Nekaj predlogov in nasvetov za vlaganje v podjetja, ki delujejo v panogi umetne inteligence:

 

Temeljito raziskovanje:

Preden vložite denar v katerokoli podjetje, ki se ukvarja z umetno inteligenco, se prepričajte, da poznate njihov izdelek ali storitev, tržne priložnosti in konkurenco. Preverite tudi ozadje ustanoviteljev in ekipe podjetja.

 

Poslovni model:

Preverite, ali ima podjetje jasno opredeljen poslovni model ter kako nameravajo ustvarjati prihodke in doseči donosnost.

 

Portfelj strank in reference:

Preverite, če podjetje že ima uspešne stranke ali reference. To je dober pokazatelj, da imajo potencial za uspeh.

 

Tehnološka konkurenčnost:

Ugotovite, kakšna je konkurenčna prednost podjetja v primerjavi z drugimi akterji na trgu. Kakšne inovacije ali edinstvene tehnologije imajo?

umetna inteligenca

Rast trga:

Ugotovite, kako se pričakuje, da se bo trg umetne inteligence razvijal v prihodnosti. Podjetje bi moralo delovati v industriji, ki ima potencial za rast in širitev.

 

Razpršitev portfelja:

Če nameravate vložiti sredstva v več podjetij, se poskušajte osredotočiti na raznolikost portfelja. Ne stavite vsega na enega konja, temveč razpršite naložbe, da zmanjšate tveganje.

 

Sledenje in prilagajanje:

Umetna inteligenca je dinamično področje, zato je pomembno, da redno spremljate napredek podjetja, v katerega vlagate, ter po potrebi prilagodite svojo strategijo.

 

Investicijski strokovnjaki:

Če niste prepričani o vlaganju v posamezna podjetja, lahko poiščete pomoč investicijskih strokovnjakov ali skladov, specializiranih za tehnološke naložbe, ki lahko ponudijo dodatno analizo in nasvete.

 

V FINANČNI HIŠI  svojim strankam priporočamo izbiro vzajemnih skladov, ki z namenom razpršitve pokrivajo širok spekter podjetij, med drugim tudi številna tista, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco kot so recimo Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia… in so na primer združeni v vzajemnem skladu US Flexible Equity Fund A2 največjega svetovnega upravljavca premoženja BlackRock. Več o tem…

 

Vlaganje v podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, je lahko zelo obetavno, vendar je treba ohraniti realna pričakovanja in biti pripravljen na morebitna tveganja.

Preden sprejmete končno odločitev o vlaganju, priporočamo, da se posvetujete s finančnim svetovalcem ali strokovnjakom za naložbe, ki vam bo pomagal oceniti vašo naložbeno strategijo glede na vaše cilje in vaš odnos do tveganja.

 

ANDRAŽ LAVTIŽAR, finančni svetovalec z licenco AZN

Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.