FINANČNA HIŠA, dne 6. 12. 2021

Ne sklepajte naložbenih polic s slovenskimi skladi.

Ta odločitev je ena najdražjih, opozarjajo v Finančni hiši.

Katerim najhujšim napakam se še izogniti? Preberite.

Varčevalci se vse pogosteje sprašujejo, kam z denarjem v teh negotovih časih, da bi dobili vsaj nekaj več obresti. Kako varčevati, da se sploh splača? Naložbeno varčevanje je lahko donosna in pozitivna izkušnja, če se pri tem držite nekaj zlatih pravil in se izogibate napakam, ki vas lahko drago stanejo.

Včasih je bil povprečni vlagatelj zadovoljen, če je njegovo premoženje z depoziti in varčevanjem v bankah ohranjalo svojo vrednost. Danes je situacija popolnoma drugačna, saj tovrstne naložbe niso primerne za ohranjanje vrednosti premoženja, kaj šele za njegovo plemenitenje. 

Finančne svetovalce družbe FINANČNA HIŠA, ki jo odlikuje prestižno priznanje platinasta bonitetna odličnost, smo vprašali, katere so glavne napake, ki so jim izpostavljeni povprečni vlagatelji, in kaj jim svetujejo.

– Mislite s trezno glavo in ne nasedajte nepreverjenim govoricam, kaj se izplača in kaj se ne izplača.

– Ne sklepajte naložbenih polic s slovenskimi skladi. Ta odločitev je ena najdražjih. Če sklenete naložbeno polico z obročnim mesečnim ali letnim vplačevanjem, jo sklenite s tujimi investicijskimi skladi, do katerih v Sloveniji ne morete direktno dostopati. Po analizah FINANČNE HIŠE je ena najboljših naložbenih polic prav gotovo to naložbeno varčevanje, ki vlaga v svetovno najbolj priznane in največje sklade.

Ne iščite najcenejše možnosti

Finančni svetovalci FINANČNE HIŠE opozarjajo potencialne vlagatelje, da je občutek, da se mora denar plemenititi zastonj, zelo varljiv. 

Če je treba za doseganje donosov nekaj plačati, veliko vlagateljev najprej posumi na goljufijo. Raje nasedajo obljubam o ekstremno visokih donosih, ki jih bodo dosegli “skorajda brez stroškov”, z vlaganjem v indeksne sklade, s samostojnim trgovanjem na raznih platformah, s samostojnimi nakupi posameznih delnic itd. 

Pri tem se namreč ne zavedajo, da samostojno trgovanje zahteva veliko časa in znanja, poleg tega pa so naložbe v posamezno delnico ali kriptovaluto veliko bolj tvegane kot naložbe v razpršene vzajemne sklade ali zavarovalno polico. 

Res je, da v tem primeru vlagatelj plača določene stroške, vendar takšna naložba ponuja potencialni donos in nadzor pristojnih državnih nadzornih organov (AZN, ATVP, Banka Slovenije).

Upravljanje svojega premoženja prepustite strokovno usposobljenim finančnim svetovalcem, da boste lahko brez skrbi uživali v svojem prostem času.

Nikar predčasno ne prekinjajte naložbenih polic

“Če ste naložbeno polico sklenili za 20 let, vztrajajte vsaj deset let in je ne prekinjajte po treh ali štirih letih,” svetuje mag. Karmen Darvaš, direktorica FINANČNE HIŠE.

Karmen Darvaš
Direktorica FINANČNE HIŠE

Po desetih letih vam ne bo treba plačati davkov, poleg tega pa so odkupne vrednosti pri naložbenih policah v prvih letih slabe.

Pohlep in panika sta zanesljiv recept za realizacijo negativnih donosov. Mnogo ljudi si želi realizirati visoke donose, na prevzem naložbenega tveganja pa niso pripravljeni.

Bojijo se naložb v vzajemne sklade, analizirajo pretekle donose in dnevna gibanja, hkrati pa lahkotno nalagajo v popolnoma neznane valute na kriptotrgu. Skrbi jih, da lahko v vzajemnih skladih, ki so dolgoročno zelo varna naložba, vse izgubijo, želijo si investirati v delnice manj znanih izdajateljev, v izvedene finančne instrumente in nove kriptovalute, ki obljubljajo enormne donose, hkrati pa so tudi izjemno tvegane.

Pri dolgoročni naložbi v dobro razpršene delniške sklade, ki so po teoriji najbolj tvegani, je možnost realizacije izgube že po desetih letih manjša od 2 odstotkov. 

Možnost realizacije višjih donosov od povprečne realne donosnosti teh naložb na dolgi rok, ki znaša od 6 do 8 odstotkov letno, pa je bistveno večja, če se le lahko izognete strahu in paniki ter mirno prenesete tudi nihanja navzdol – tudi če ta znašajo 50 odstotkov. Na dolgi rok boste zagotovo v plusu. V taki situaciji se raje izognite želji po prodaji in namesto tega svoj vložek še povečajte.

Nekateri finančni produkti obljubljajo tudi trimestne letne in mesečne donose. Pri takšnih produktih je možnost realizacije izgube bistveno večja. Vlagatelji lahko končajo v minusu ali izgubijo celoten denarni vložek. Vložki v tako visoko tvegane naložbe naj ne bi presegali od 5 do 10 odstotkov likvidnih finančnih sredstev.

Pred naložbo določite cilje in čas, ki vam je na voljo.

Skupaj s svetovalcem ocenite nagnjenost k tveganju – kakšen donos pričakujete, kakšno nihanje lahko prenesete. Na podlagi tega je treba izdelati naložbeno strategijo in sredstva ustrezno razpršiti. Postavljene strategije se nato držite. Morebitne spremembe je treba sprejemati v luči večjih sprememb na trgu, ne pa ob vsakem manjšem premiku. Dolgoročne naložbe potrebujejo ključno sestavino: potrpežljivost.

Najboljša naložba po mnenju finančnih svetovalcev FINANČNE HIŠE je dobra razpršenost naložb, tako po vrsti kot po ročnosti. S tem si boste zagotovili donos in varnost.

Ne iščite in ne čakajte primernih trenutkov

osebne finance

Nikoli ne vlagajte, ko to počnejo že vsi drugi, ker to pomeni, da ste ugoden trenutek za nakup že zdavnaj zamudili. Boljša metoda je, da vstopite na trg po tem, ko je ta močno padel. Veliko bolj se obrestuje naložba, pri kateri v določenem obdobju redno nalagate denar, kot pa čakanje na pravi trenutek za vstop na trg, ki ga v resnici nihče natančno ne pozna.

Tudi v finančnem svetu velja nasvet, da se vztrajnost splača in poplača.

Zakaj izbrati donosno naložbeno polico s tujimi naložbami?

Naložbeno varčevanje vam nudi možnost, da na optimalen način izkoristite možnost visokih donosov na mednarodnih finančnih trgih in možnost garancije na kapital. V okviru naložbenega varčevanja je na izbiro več kot 90 svetovno priznanih delniških, mešanih in obvezniških vzajemnih skladov. Več o tej naložbi razkrivamo tukaj.

V okviru naložbenega mesečnega varčevanja vam je na izbiro več kot 90 svetovno priznanih skladov z Morningstarjevimi zvezdicami.

Med tremi največjimi investicijskimi skladi na svetu, ki so hkrati uvrščeni na lestvico Morningstar, so:

 Fidelity Funds s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v zadnjih 24 letih dosegel +418,50 odstotka donosa;

 BlackRock Global Funds  s tremi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v 18 letih dosegel 396,20 odstotka skupnega donosa, in

 Invesco Funds s tremi Morningstarjevimi zvezdicami, ki je v 29 letih dosegel +325,40 odstotka donosa.

*Donosi izračunani na dan 22. 9. 2020.

V te sklade lahko vlagate mesečno s poljubnimi mesečnimi ali letnimi zneski in sledite cilju doseganja potencialno višjih donosov. 

Izkoristite BREZPLAČNI INFORMATIVNI IZRAČUN.

Naročite se na INDIVIDUALNI POSVET.

Naložbeno varčevanje v teh skladih je primerno za namen ustvarjanja dodatne rente, pokojnine ali za namen varčevanja za otroka.

Možnost rentnega izplačevanja do konca življenja

Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila prihrankov odločite za izplačevanje neobdavčene mesečne rente do konca življenja.

V kombinaciji z Rentno klavzulo je renta zajamčena z uporabo rentnih tablic iz leta 2005. 

To predstavlja resnično prednost, saj pričakujemo podaljševanje življenjske dobe. Od leta 1987 se je renta za moške znižala za 45,9 %, za ženske pa za 32,3 %.

Prednosti mesečnega naložbenega varčevanja:

– Sami izberete svojo naložbeno strategijo, vrsto naložbe in pričakovane donosnosti. Odločite se lahko za mesečna vplačila (minimalen znesek 30 evrov), letna vplačila ali za enkratno vplačilo. Znesek lahko kadar koli spremenite.

– Enkrat mesečno se lahko odločite za brezplačno spremembo naložbe z menjavo investicijskih, vzajemnih skladov. Vedno se lahko odločite za enkratno dodatno vplačilo ali delna izplačila.

– Dvig prihrankov je po desetih letih neobdavčen. Svoj dobiček in donose lahko vedno zaščitite z možnostjo “Lock-In”. Lahko se odločite za možnost garancije na kapital. Naložbena polica je davčno ugodnejša, saj je po desetih letih oproščena davka na kapitalski dobiček.

– Na koncu obdobja se lahko namesto izplačila kapitala odločite za izplačevanje mesečne rente do konca življenja.

Zavarovanje kredita
Dobri svetovalci vam bodo znali individualno predlagati najboljšo rešitev za vas!

Primerno tudi za pokojnino

Več kot polovica upokojencev pri nas prejema manj kot 600 evrov pokojnine. Če si želite zagotoviti finančno varnost v jeseni življenja, že danes premislite o primernem investiranju za upokojitev.

Glede na socialno politiko in dejstvo, da se javne pokojnine ne bodo zviševale, pogoji pa se zaostrujejo, je pomembno, da razmišljate o dodatnih prihodkih ali rentah, ki vam bodo omogočale dostojno življenje v pokoju. Rešitev je dobro zasnovan individualni pokojninski načrt, s katerim boste točno vedeli, koliko bo znašala vaša državna pokojnina, koliko denarja potrebujete za finančno varnost, kateri način varčevanja je najprimernejši za vas glede na vaše letne dohodke in glede na časovno oddaljenost od vaše upokojitve, višino mesečnih vplačil in znesek dodatne pokojnine iz vaših že obstoječih varčevanj.

Začnite varčevati za dodatno pokojnino, saj si s čim prejšnjim varčevanjem lahko z nižjimi zneski zagotovite višje prihodke za varno starost.

Naložbeno varčevanje v tujih skladih je primerno za namen ustvarjanja dodatne rente, za otroka, za hude čase, potovanje ali nepremičnino, naložbe pa se lahko uporabijo za pokojninsko rešitev za dodatno neobdavčeno rento do konca življenja. Za 378 evrov mesečne rente po upokojitvi potrebujete najmanj 100.000 evrov kapitala.

FINANČNA HIŠA je prejemnica platinaste bonitetne odličnosti, že peto leto zapored pa je ocenjena s prestižno edicijo zlate bonitetne odličnosti (BISNODE).

Izkoristite BREZPLAČNI INFORMATIVNI IZRAČUN – ugotovite, koliko lahko pridobite.

Rezervirajte termin za svetovanje doma ali v poslovalnici.

Finančni nasvet
Svetovalci FINANČNE HIŠE z dolgoletnimi izkušnjami in državnimi licencami ATVP in AZN.


* OPOZORILO: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjen izključno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiro vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA, d.o.o., ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki jih vsebuje ta članek, in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA: Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.