David Fister, dne 8. 5. 2022

To so besede, ki mi jih je zadnjič izrekla stranka, ki nas je obiskala na našem letnem posvetu glede naložb. Dobil sem občutek, da se veliko ljudi sprašuje podobno in začel razmišljati kaj takšni stranki odgovoriti in kako ravnati v času povečane negotovosti/krize na področju financ.

“Bodi prestrašen, ko je večina pogumnih in bodi pogumen, ko je večina preplašenih.”

Naše življenje je zadnji dve leti zaznamovala epidemija, ki se nas je prav vseh dotaknila na prej ne viden način. Spremeniti smo morali navade druženja, se začasno oddaljiti in upoštevati ukrepe, ki so močno spremenili naš način življenja. Kot v vse pore življenja je epidemija zajedla tudi finančno področje.

Razglasitev epidemije je imelo na finančni trg izrazito negativni, celo panični odziv.

Trgi so padli za več kot 30 odstotkov in mnogo vlagateljev je svoje naložbe odprodalo v želji preprečiti najhuje.

Velika večina tik pred dnom in tako z izgubo.

Ponovno se je pokazala stara modrost, da je naložba na kapitalski trg tek na dolge proge, saj so trgi po začetnem šoku doživeli močno okrevanje in dosegli nove rekorde že konec leta 2020, rast se je nadaljevala tudi v letu 2021.

Nekaj vlagateljev je paniko izkoristilo za dodatne nakupe in “razprodajo” izkoristilo za nadpovprečne dobičke. To je tudi star nasvet borznih gurujev, ki ga je vredno upoštevati: Torej: Bodi prestrašen, ko je večina pogumnih in bodi pogumen, ko je večina preplašenih. 

“Kupuj poceni”

Ko smo že mislili, da je “covid kriza” zgodovina je nastopila “ukrajinska kriza”.

Verjeli ali ne, zgodba s padcem trgov se je ponovila. Čeprav so tečaji od takrat malenkost okrevali negotovost ostaja, saj je jasno, da bo oskrba s surovinami otežena, kar zna vplivati na finančne trge.

Trg vsake toliko ponudi “akcijska znižanja”, ki jih je vredno izkoristiti in svoj portfelj naložb oplemeniti s “poceni nakupi”. 

“Imej zlato rezervo” 

V FINANČNI HIŠI na leto obiščemo okrog 1.500 strank. Slišimo vaše usode, poskušamo razumeti vaše potrebe in vam po naših močeh pomagati. Zopet se je pokazalo kako pomembna je modrost naših babic, ki pravi, da je vedno potrebno imeti zlato rezervo, ali rezervo za hude čase.

Pri fizični osebi naj bi ta rezerva znašala vsaj 6 mesečnih plač, pri podjetnikih naj bi rezerva omogočila poslovanje vsaj 6 mesecev.

Krize so ciklične, pojavljajo se nekje na 10 let.

Da vas naslednja ne ujame nepripravljene začnite razmišljati in ukrepati že danes. Varčujte. Po svojih zmožnostih, a bodite vztrajni. Naj bo vaše razmišljanje obratno kot pri večini ljudi, ki varčuje kar ostane, kar je pogosto nič.

Na začetku meseca najprej odvedite znesek za vaše varčevanja, nato porabite ostalo za vaše življenje. 

“Najboljša zaščita pred inflacijo je naložba na kapitalske trge”

Po 10 letih nizke inflacije, ko smo od šefov centralnih bank poslušali, da inflacija ne dosega želenih ravni, smo lansko leto začeli beležiti hitro rast cen, ki se je z začetkom krize v vojne v Ukrajini samo še dodatno vnela.

Slovence, vajene ohranjanja vrednosti svojega denarja z depoziti na bankah je prvič doletelo, da denar na bankah pospešeno izgublja vrednost in da so primorani svoj denar investirati v druge naložbene razrede.

Nekateri so ga naložili v nepremičnine, nekateri v zlato in v obeh naložbenih razredih je bila rast cen velika. Za tiste, ki imate denar “naložen na bankah” (po podatkih Centralne banke Slovenije je na bankah še vedno 24 mrd eur denarja) velja upoštevati naslednjo stvar:

Upoštevajoč zgodovino se je kot najboljša zaščita pred inflacijo pokazala naložba na kapitalske trge, recimo vzajemne delniške sklade. V zadnjih 200 letih so delnice v povprečju premagovale inflacijo za 7 %, medtem, ko naj bi zlato le ohranjalo vrednost denarja. 

Absolutno svetujemo, da upoštevate pregovor “Ne nosi vseh jajc v eni košari” in da ste potrpežljivi in vztrajni, saj je naložba tek na dolge proge. Nihanja na finančnih trgih so stalnica in zmagajo tisti, ki se tega zavedajo.

Kot v življenju, tudi pri naložbah vztrajni vedno premaga talentiranega.

“Vsak je svoje sreče kovač”

Na področju zdravstva zopet prihaja v ospredje razmišljanje, da mora vsak posameznik vzeti usodo v svoje roke. Bodisi pri pokojnini, kjer zagovarjamo, da morate imeti prihranke v višini 10 letnih plač, zlati rezervi in zdravstvu, kjer svetujemo sklenitev zdravstvenih zavarovanj.

Nihče od nas si ne želi, da čas njegovih zdravstvenih težav zaznamujejo še finančne težave, zato ukrepajte zdaj. Za bolezen se zavarujte vsaj za polovico vrednosti dolgov, za nezgodo v višini vsaj 200.000 eur. 

Za primer smrti naj kritje zadostuje za pokritje vseh kreditov in dolgov. Če imate družino, dodajte temu znesku še kritje v višini 3 letnih plač.

Da ne boste trpeli dolgih čakalnih vrst si uredite zavarovanje specialisti. Pregled vam zavarovalnice zagotavljajo v roku 10 dni, kar je v primerjavi z javnim zdravstvom bistveno krajši rok.

Ti nasveti so zimzeleni.

So plod lastnih izkušenj in izkušenj naših strank.

Ponavljamo jih v želji, da bi prišli v prakso. Radi bi potrdili še en pregovor, ki pravi “Navada je železna srajca”.

Če se strinjate z nami in menite, da niste ustrezno pripravljeni na soočenje s krizami svetujemo naročilo neobveznega svetovanja z našimi svetovalci, ki bodo znali za vas izbrati ustrezne rešitve.

VarčevanjeZavarovanje
eIZRAČUN

Izpad dohodka

Izračunaj

    Zavarovanje je sodelovanje, a kako? Preprosto!

    Prenesite si svojo eKNJIGO.

    Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

    da bodo vaše finance v koraku s časom.    Uspešno ste se prijavili na novice.