David Fister, dne 28. 3. 2023

V FINANČNI HIŠI smo imeli redni letni posvet z Družbami za upravljanje Triglav skladi in Sava Infond.

Po njihovem mnenju se za leto 2023 kaže kot leto, ko se bo gospodarska situacija po svetu stabilizirala, saj se pričakuje umirjanje inflacije. To, v kombinaciji s padci na trgih v letu 2022, odpira priložnosti za vlagatelje, ki želijo povečati svoje donose. Analitiki svetujejo, da vlagatelji razmislijo o naložbah v dejavnosti in podjetja, ki lahko prevalijo višje cene na uporabnike.

Poleg tega je pametno vlagati v dejavnosti, ki so vezane na potrošnjo, saj se pričakuje, da bodo prihodki podjetij, ki se ukvarjajo s hrano in potrošnimi dobrinami rasli, kar pomeni, da bodo zaslužbi teh podjetji večji, posledično bi morala zrasti tudi cena njihovih delnic.

Zadnje dogajanje z bankami je sicer povzročila malo strahu med vlagatelji, a je bila reakcija centralnih bank hitra in učinkovita, kar je strah malo umirilo. Hkrati se je potrebno zavedati, da so bile v težavah manjše banke, ki niso sistemske in ki so se večinoma ukvarjale s tveganimi posli, kot so kriptovalute in financiranje start upov. Credit Suisse, kot večja banka je bila v težavah že vrsto let, zato je bilo njene težave moč slej ali prej pričakovati in videti je, da bo tudi to hitro urejeno.

Vse zgoraj navedeno tudi zmanjšuje pritisk na centralne banke glede zvišanja obrestnih mer, kar je za kapitalske trg vedno dober znak, saj vsaka negotovost v kombinaciji z višanjem obrestnih mer lahko pozvroči padce na trgih. Seveda je centralnim bankam glavno vodilo inflacija, a zdi se, da bodo morale upoštevati tudi druge dejavnike.

Katere regije in panoge so po mnenju analitikov obetavne v letu 2023?

David Fister Finančna hiša
Izvršni direktor FINANČNE HIŠE, David Fister, uni.dipl.prav

 

Po mnenju analitikov bi bilo pametno razmisliti o vlaganju v Evropo in Azijo, saj se pričakuje, da bosta ti regiji leta 2023 dosegli večje gospodarske rasti v primerjavi z Združenimi državami Amerike. Ti dve regiji sta bili namreč pod večjim pritiskom v preteklem letu. Evropa zaradi situacije v Rusiji, Azija (predvsem Kitajska) zaradi zaprtega gospodarstva v času covid-19 pandemije. Poleg tega se Evropska unija sooča z izzivi, kot so demografske spremembe, naraščajoče zahteve za trajnostno proizvodnjo in zmanjšanje ogljičnega odtisa in odvisnosti od energentov, ki jih sama ne proizvaja. Zato je bilo v zadnjem času veliko vlaganj v podjetja, ki se ukvarjajo s trajnostnim razvojem in alternativnimi viri energije.

V Aziji se pričakuje nadaljnja rast v letu 2023, zlasti na Kitajskem, kjer so se ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti izkazali za učinkovite. Poleg tega se na Kitajskem hitro razvijajo tehnološka podjetja, ki ponujajo inovativne rešitve na področju umetne inteligence, pametne proizvodnje in avtonomnih vozil.

Dolgoročni vlagatelj vsekakor ne sme v celoti prezreti ZDA, čeprav so vrednosti podjetij tam v lanskem letu padla manj kot v drugih regijah, saj so ZDA še vedno največja svetovna velesila, tako gospodarsko, kot tudi politično. Prav tako je v ZDA veliko podjetij, ki se ukvarjajo s potrošniškim blagom, kot so Coca-Cola, PepsiCo in McDonald’s, ki imajo stabilne prihodke in dolgoletno uspešno poslovanje.

Kateri so torej skladi, ki po mnenju analitikov nudijo priložnost v letu 2023?


Triglav Evropa – Letošnji donos: 6,17 %

Triglav Top Brands – Letošnji donos: 5,34 %

Infond Kitajska – donos zadnja 3 leta: 22 %

Infond Tehnologija – Letošnji donos: 19,10 %

(na dan 23.3.2022)

 

POGLEJTE CELOTNO TEČAJNICO VSEH SKLADOV

 


DISCLAIMER: Donosi na dan 27.2.2022. Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
NaložbeNaložbeni trgi
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.