Karmen Darvaš Fister, dne 1. 1. 2022

Zaradi ničelnih obrestnih mer na banki, plačevanja ležarin in visoke inflacije, se danes varčevanje na banki zagotovo ne splača. Vprašanje, kako oplemenititi ali vsaj ohraniti vrednost svojih prihrankov, je zato marsikoga spodbudilo k iskanju bolj donosnih rešitev – vlaganju v delniške investicijske sklade bodisi direktno bodisi preko zavarovalnic v naložbene police.

Kakšen portfelj svetujejo izkušeni finančniki?

Finančniki, ki aktivno upravljajo sklade, svetujejo, da ima posameznik vsaj 54% svojega portfelja v delnicah. Lahko v delniških skladih, ki so veliko bolj rapršeni, saj njihovi upravljavci  vlagajo denar v številna različna svetovna podjetja, kamor posameznik težje investira in dosega takšno razpršenost. Z razpršenostjo pa se veča varnost. Investicijski skladi so primerna oblika za vsakogar, še zlasti za tiste ki zaradi pomanjkanja časa in znanja ne želijo sami trgovati na borzi.

Najbolj privlačne naložbe

Po izbiri finančnikov so najbolj privlačne naložbe v delnice. Sledijo zlato in nepremičnine. Najmanj donosne in najmanj perspektivne naložbe so državne obveznice, denar na banki, vezane vloge oz. depoziti.

Nekateri se že spogledujejo z dolarji in svetujejo naložbe v sklade, ki vlagajo v dolarje ali nakup dolarjev kot valute, ki se bo okrepila v primerjavi z evrom.

Kaj morate vedeti, preden se odločite za naložbo v investijske delniške sklade?

Dobro se je posvetovati z izkušenimi strokovnimi svetovalci, ki skozi pogovor z vami spoznajo naložbene cilje in glede na naložbeni profil posameznika sestavijo ustrezen nabor primernih skladov za vas.

Če vas zanimajo naložbe, nas lahko obiščete v poslovalnici v Mariboru ali Ljubljani,

ali pišete na info@financnahisa.si.

Katere sklade izbrati, da bo portfelj razpršen?

Zanimivi delniški skladi, ki vlagajo v tuji valuti (USD), do katerih lahko dostopate preko naložbene police in so na Mornigstrajevi lestvici najbolje ocenjenih skladov na svetu, so:

 • JPMorgan Funds – US Small Cap Growth Fund A (dist) – USD s tremi Morningstarjevimi zvezdicami, vlaga v ameriško gospodarstvo, v zadnjih desetih letih dosegel +242,73%  donosa;

 • BlackRock Global Funds – US Flexible Equity Fund A2, v zadnjih desetih letih ustvaril +260,72% donosa;

 • Fidelity Funds – Sustainable Asia Equity Fund A-Acc-USD nagrajen s štirimi Morningstarjevimi zvezdicami, v zadnjih desetih letih ustvaril +120, 42% donosa in vlaga na Azijske trge, azijske trge v razvoju;

 • Fidelity Funds – Greater China Fund A-DIST-USD, ocenjen s štirimi Morningstarjevimi zvezdicami vlaga pretežno v Kitajsko, zadnjih desetih letih dosegel donosa +177,80%.

Ker se v te sklade vlaga v USD, ima vlagatelj možnost dodatnega zaslužka na valutni razliki. Če se dolar v prihodnje okrepi, predstavlja dodaten donos valutna razlika, saj se bo denar nakazal nazaj na račun vlagatelja v evrih.

Največji delniški skladi na svetu v evrski valuti, ki so na lestvici najbolje ocenjenih skladov na svetu, so:

 • Templeton BRIC Fund A, ki je ocenjen s štirimi Morningstarjevimi zvezdicami, vlaga več kot 70% na azijske trge,

 • BlackRock Global Funds – World Mining Fund A2 EUR, ki vlaga v surovine

 • BlackRock Global Funds – World Gold Fund A2 EUR vlaga v zlato

 • Schoellerbank Global Health Care T, ki vlaga v zdravstvo, farmacijo pretežno v ZDA in 20% v Evropi in je prinesel v zadnjih desetih letih +212,82% donosa

 • Fidelity Funds – World Fund A-DIST-EUR, globalni sklad, ocenjen s štirimi Morningstarjevimi zvezdicami je prinesel v zadnjih desetih letih +238,45% donosa

 • BlackRock Global Funds – European Special Situations Fund A2, vlaga v evropsko gospodarstvo, ocenjen s štirimi Morningstarjevimi zvezdicami, v zadnjih desetih letih dosegel +166,03% donosa

 • Franklin India Fund, ki vlaga v Indijsko gospodarstvo (trgi v razvoju) in je v zadnjih desetih letih prinesel vlagateljem +161,57% donosa

V te sklade lahko vlagate preko naložbene police z poljubnimi mesečnimi zneski.

Več o tej naložbi najdete tukaj…

IZKORISTITE BREZPLAČNI INFO IZRAČUN


Op. Donosi na dan 27.2.2022. Pretekli donosi niso garancija za prihodnje donose. Ključne podatke za vlagatelje in informacije najdete naspletu na straneh zavarovalnice in skladov. Članek ni vabilo k nakupu.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.