David Fister, dne 4. 9. 2018

Glavna tema zadnjih mesecev v naši državi je bilo odpravljanje čakalnih vrst v zdravstvu, ki je gotovo pereč problem, a menim, da bo ta težava v bodoče še večja, saj se po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) še naprej močno povečuje razlika med popvrečno izplačano slovensko plačo in povprečno izplačano starostno pokojnino novih upokojencev.

Po ZPIZ-u je tako povprečna novo izplačana pokojina v letu 2017 znašala 554,20 eur, medtem, ko je povprečna neto plača v letu 2017 znašala 1062 eur neto (vir: SURS).

To pomeni, da je povprečna izplačana pokojnina za nove upokojence znašala le 52 odstotkov povprečno izplačane neto plače v letu 2017. Izplačana pokojnina se je tako v povprečju od leta 2013 znižala za dodatnih 25 eurov, kar predstavlja še dodaten problem za prihodnost in socialno varnost starostnikov v Sloveniji.

Demografska struktura Slovenije je med najslabšimi v Evropi in na to nas že dalj časa opozarja OECD, ko nas poziva k reformi pokojninskega sistema. Iz letnega poročila ZPIZa je to lepo razvidno, da je zavod v letu 2017 razpolagal z več kot 5,1 mrd eurom težkim proračunom, od česar je bilo 75 % zbranih preko prispevkov za socialno varnost, 25 odstotkov pa je bilo sredstev iz strani proračuna in ostalih financerjev zavoda. Navedeno pomeni, da zaposleni in podjetja s prispevki že danes ne zberejo dovolj sredstev za izplačilo tekočih pokojnin. Glede na staranje prebivalstva (vedno več upokojencev in vedno manj delavno aktivnih) v bodoče lahko pričakujemo še večji razkorak in s tem še večji pritisk na pokojninsko blagajno.

Nedvoumno je, da bo reforma pokojninskega sistema potrebna in glede na zgoraj navedeno bo gotovo zarezala v pokojninski sistem tako, da bo za starostno pokojnino potrebno delati dlje, a to po vsej verjetnosti ne bo zajezilo nadaljnjega upadanja pokojnin, ki so že tako pod pragom revščine.

Sprašujemo se ali spoh obstaja rešitev?

Gotovo bodo državne pokojnine v Sloveniji še naprej izplačane. Njihov problem namreč ni strah pred tem, da pokojnin nekega dne ne bo več. Problem je, da le-te ne zadoščajo za normalno preživetje in večino starostnikov potiskajo v revščino, kar bo vedno večji problem.

Razvita gospodarstva po svetu so se s tem problemom soočila že vrsto let nazaj in do danes obstaja najbolj preiskušena in uspešna metoda kombinacija državne pokojnine in zasebnega varčevanja za pokojnino, s katerim se posamezniki zaščitjo pred nadaljnjim padanjem državnih pokojnin, sebi zagotovijo socialno varnost, ali pa si, zaradi podaljševanja delovne dobe in minimalne upokojitvene starosti, zagotovijo sredstva za predčasno upokojitev.

Že dolgo je namreč znano, da je treba ločiti “penzijo” in upokojitev. Če s penzijo mislimo na trenutek začetka izplačevanja državne pokojnine, je sama upokojitev danes bolj povezana s tem, da imamo na voljo dovolj denarja, s čimer se lahko v resnici upokojimo in tako uživamo brezskrbno starost.

Mislim, da je skrajni čas, da v tej smeri začne razmišljati resno prav vsak prebivalec Slovenije, saj je zgoraj navedeno dokaz, da je potreba po varčevanju za pokojnino neizbežno dejstvo s katerim se mora soočiti vsak državljan. Prednost imajo seveda tisti, ki bodo prej začeli, saj bodo varčevali manj in na koncu imeli več. Toplo vam priporočam, da ste med njimi tudi vi, saj popravnega izpita pri pokojnini ni.

V FINANČNI HIŠI smo za vas poiskali rešitve, s katerimi naše stranke rešujejo problem svoje pokojnine.

 

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Izračun pokojnine

Izračunaj
eNAROČILO

Želim pokojninski načrt

Naroči

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.