Tilen Stropnik, dne 20. 6. 2021

Verjetno je že vsak od nas opazil, da je življenje iz leta v leto čedalje dražje.

Že med epidemijo so se cene hrane začele agresivno dvigovati.

Če ste v zadnjem letu iskali novo nepremičnino, ste verjetno morali odšteti bistveno več denarja za nakup.

Hkrati pa vam banke dajejo čedalje nižje obresti za vaše prihranke in začenjajo že zaračunavati ležarine.

Verjetno ste se vprašali kaj se dogaja v svetu.

Preprosto povedano so se države po vsem svetu zadolžile, da so premagale epidemije, posledice le tega pa čutite vi, potrošniki, ki za svoj denar dobite čedalje manj.

Trenutno je na svetu v obtoku ogromno denarja. Res je, da je ta neenakomerno razdeljem, ampak posledile preobilja pa čutimo vsi, saj se cene dvignejo za vse.

Kaj je torej ogroženo, če ne varčujete in za svoj denar ne prejmete dovolj visokih donosov?

Povedano preprosto – vaš življenski standard.

Cene vsakdanjih potrebščin rastejo okoli 2% letno, kar pomeni, da bo oseba ki ima danes na računu 50 000€ v 10 letih izgubila 8 983€.

Torej bo teh 50 000€ vrednih le še 41 017€.

Oseba, ki pa ta sredstva na bančnem računu varčuje za svojo pokojnino ali pa zlato rezervo, bo pa čez 30 let imela le še 27 604€ realnega premoženja.

Odgovor na to, koliko izgubite, če tekom vaše delovne dobe ne varčujete in dobite dovolj visokih donosov za svoj denar je vsaj 45%.

Ker pa cene rastejo čedalje hitreje, vas pa morem opozoriti, da v primeru, da bi bila inflacija 4% vseh 30 let vašega varčevanja, bi na računu vaše premoženje bilo vredno le še 15 416€.

Verjeno bi v tem scenariju zveneli podobno kot vaši Dedki in babice, ki kdaj zgroženo pripovedujejo novih generacijah, da je bilo v njihovih letih vse dosti ceneje.

Dobra novica je, da se lahko potrudite in poskusite za vsaj del vaših sredstev poiskati potencialno višji donos, s katerim boste ciljali na to, da ohranjate vrednost vašega premoženja.

Naložbena polica
Tilen Stropnik, finančni svetovalec z licenco ATVP svetuje, da svoje naložbe in varčevanja ustrezno razpršite.

Kaj pa davki?

Ta način oplemenitenja sredstev pa mora tudi tudi davčno ugoden, saj poleg inflacije, vaše premoženje nažirajo tudi davki.

Za dolgoročno obliko plemenitenja sredstev vam vam svetujem naložbo v to naložbemo varčevanje, kjer lahko izbirate med največjimi upravljaci premoženja kot so BlackRock, JP Mordan in Fidelity.

Preko njih boste posredno postali soudeleženi na dobičku največjih podjetjih na svetu kot so Apple, Microsoft in Amazon, ki so tekom pandemije poslati le še bolj nujni v življenju ljudi po svem svetu in trenutno dosegajo rekordne dobičke.

Najboljša stvar pri tem pa je, da boste že po 10 letih opravičeni plačila davka, ki je pri klasičnih direktnih vzajemnih delniških skadih oz delnicah 27,5% prvih pet let, po desetih letih je še vedno dobiček obdavčen 10%.

To je najboljše in davčno ugodno naložbeno varčevanje… VEČ..

Predlagam vam, darazpršite svoje naložbe tako, da na letni ravni dosega minimalno 2% donosa in tako ohranjate vrednost svojega premoženja in hkrati razmislite tudi o tem katere naložbe so davčno najbolj ugodne za njih. Poleg tega pa bi bilo priporočljivo, da vam naložba prinaša vsaj še dodatnih 2-3% letno, da svoj denar tudi oplemenitite.

Ohranjanje premoženja in skrb za varno starost je tek na dolge proge in če se prehitro zaletite v najhitrejšo in najbolj popularno naložbo, lahko izgubite kondicijo, da končate maraton.

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.