“Z možem sva stara oba 36 let, imava enega otroka, starega 4 leta, z možem še odplačujeva posojilo za stanovanje in leasing za avto. Odplačati še morava 49.000 EUR posojila in 21.000 leasinga za avto. Imava vsak eno varčevalno življenjsko zavarovanje za 100 eur, ki se nama izteče pri 55. letu starosti. Na banki so nama stanovanjski kredit zavarovali za smrt. Na vaši  spletni strani sva izpolnila finančnega svetovalca za oceno finančnega stanja in ugotovila, da nama manjka še vrsto zavarovanj. Zanima me ali z možem potrebujeva  dejansko še kakšno zavarovanje in katero predlagate?”

Finančno svetovanje

Svetuje Karolina Kopič, višja finančna svetovalka:

Z zavarovanjem kredita na banki, sta poskrbela, da se v primeru smrti enega od vaju, kreditne obveznosti poplačajo, kar je zagotovo smiselno in dobro za zaščito vajine družine. A ste se morda na banki pogovarjali tudi o celoviti zaščiti kredita? Ta oblika je najbolj primerna za zaposlene ljudi. Ker dokler imamo službo, bomo kredit plačevali. Problem nastane, ko pride do neke situacije, ko pa ne zmoremo več, recimo v primeru, da kdo od vaju zboli za eno od težjih bolezni, in je odsoten iz dela za leto ali celo dve ali pa glede na to, da smo vsak dan vključeni v promet – kaj če postanemo invalid. Sicer invalidnost ni posledica samo prometne nesreče, to se nam lahko zgodi tudi doma ali na dopustu.

Tukaj bi vama zagotovo predlaga dopolnitev, za primer:

hudih bolezni –  saj veste kaj pravijo: zdrav človek ima tisoč želja, bolan samo eno. Pri teh stvareh je denar bistvenega pomena. Finančna stiska v takšnem primeru ne vpliva pozitivno na zdravljenje. Mesečni prihodek se vam zaradi bolniške odsotnosti zagotovo zniža, medtem ko gospodinjski stroški, kreditne obveznosti,… to vse ostane enako. Zraven tega se zagotovo potrebujejo še dodatna sredstva za zdravljenje.

invalidnosti – to je pa stanje, ki ga človek ima do konca življenja. Povprečna mesečna pokojnina v Sloveniji je trenutno 516,00 eur. A si predstavljate, da imete zraven vseh mesečnih stroškov, dohodek v višini 516,00 eur in to do konca življenja?

Omenili ste tudi, da imata narejeno življenjsko zavarovanje. Ta varčevalni del imata za šolnino otroka?  Kaj pa vajine pokojnine? Pokojnina je v bistvu izpad dohodka. Vsi vemo, da država ne bo poskrbela za to, da bomo lahko dostojno živeli na stara leta, kaj šele, da bi lahko ohranili enak standard življenja.  Za to moremo poskrbeti sami.

Po priporočilu družbe Fidelity, bi ob upokojitvi morali imeti na strani 10 letnih plač. Torej, če za skozi mesec potrošite 1.500,00 eur, bi ob upokojitvi potrebovali dodatnih 180.000,00 eur, kar se sliši zelo veliko denarja. Za dolgoročna varčevanja, kot je dodatna renta za pokojnino, so predlagani delniški trgi, ki omogočajo potencialno višje donose in je tako lažje privarčevati takšno vsoto denarja. Obema toplo priporočam tudi dopolnitev pri varčevanju, za brezskrbna starosta leta. Nihče si ne želi biti breme svojih otrok.

 

Potrebujete nasvet? Pišite nam: info@financnahisa.si

Zavarovanje
eIZRAČUN

Zavarovanje kredita

Izračunaj
eNAROČILO

Želim dober načrt zavarovanj

Naroči