FINANČNA HIŠA, dne 24. 1. 2018

Že vrsto let velja stari življenjski rek, da so otroci naše največje bogastvo in to še kako velja tudi dandanes.

Kot mama dveh nadobudnih in igrivih otrok, starih 7 in 11 let, lahko iz lastnih izkušenj povem, da je vloga mame ena najtežjih in najodgovornejših nalog v življenju, saj je od nas staršev odvisna prihodnost naših otrok. Otroci so naš največji zaklad, zato si želimo da odrastejo  v zrele, uspešne, poštene ljudi.

Sedaj ko so moji otroci že večji, lahko iz lastnih izkušenj potrdim da velja tudi rek »mali otroci male skrbi, večji otroci večje skrbi«.

Ta rek dobesedno velja tudi v finančnem smislu, saj otroci z leti stanejo vedno več in več… Ko so otroci še majhni in nezahtevni, še gre, potem pa se začne vrtec, šola, prostočasne dejavnosti, hitro pridemo tudi do srednje šole, fakultete, nekje vmes naš čaka še finančni izdatek za maturantki ples, izlet, vozniški izpit, pa še avta se danes ne bi branil noben, saj ga že ima prijatelj.

Vse to je povezano z večjimi stroški  za katere sem prepričana, da jih nekateri starši zelo težko obvladujejo ali pa jih sploh ne morejo.

To pa je zelo težko oz. skoraj krivično, saj vsak starš želi svojemu otroku le vse najboljše, dobro izobrazbo, službo, osamosvojitev, stanovanje-hišo…

Ko gre otrok v srednjo šolo ali na fakulteto izven svojega domačega kraja je to povezano z večjimi mesečnimi stroški, lahko tudi od 300 do 500 € ali več, če gre študirat v tujino. Ta strošek  si je zelo težko, včasih skoraj nemogoče, privoščiti in svojega otroka tako prikrajšamo za željeno izobrazbo, uresničitev svojih sanj…

Sin znanca obiskuje specialno srednjo šolo nekje na severu Avstrije in  njegovo šolanje ter vpisnina stane več kot 10.000,00 € letno. Zaradi tega stroška so se straši primorani odreči drugim stvarem, kot na primer daljšega dopusta. Oče mi je priznal, da vsi že komaj čakajo, da bo otrok končal šolanje, da bodo lahko normalno »zadihali«.

Vsi starši si želimo, da bi bili naši otroci uspešni, se šolali, študirali na željenih fakultetah, dobili dobre službe, se osamosvojili-prišli do lastnega stanovanja-hiše, si ustvarili družine, skratka da bi bili uspešni v svojem življenju.

Pri vsem tem pa jim lahko pomagamo mi-starši, tako, da že najboljše takoj ob rojstvu odpremo osebni zajamčeni račun na katerega odvajamo določena sredstva, ki jih z leti  oplemenitimo in porabimo za katerega od naslednjih namenov:

  • maturantski ples, izlet, opravljanje vozniškega izpita, nakup otrokovega prvega avtomobila, pokritje visokih stroškov šolanja, študija izven domačega kraja, v tujini, za stroške dejavnosti povezanih z njihovimi posebnimi talenti, za njihovo osamosvojitev-kot našo pomoč pri reševanju njihove prve stanovanjske problematike (nakup stanovanja-hiše), saj vemo da pri najetju kredita potrebujejo vsaj 30 % polog, do teh sredstev pa danes zaradi zaposlitvene problematike zelo težko pridejo.

Zaradi tega se starši odločajo za načrt, da se ustrezno in pravočasno lotijo načrtovanja prihodnosti svojega otroka, predvsem njegove osamosvojitve. Vsi starši želimo otroka pripeljati do kruha. Več..

Če teh sredstev ne porabimo za nobenega od zgoraj naštetih namenov pa se mi glede na današnji in prihodnji čas najlepša gesta, če starši ta osebni zajamčeni račun oz. vrednostni papir z denarjem svojemu otroku podarijo kot darilo ob nekem dosežku npr. ob diplomi. Na tak način otroka tudi finančno opismenimo, saj mu pokažemo in dokažemo da smo zanj donosno varčevali npr. 20 let, to je veliko več vredno, kot če mu denar enostavno nakažeš s svojega TRR, saj otrok ne začuti te geste, 20 letnega truda-odrekanja-varčevanja za njega. Torej kot pravi rek »zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača«, te vrednosti se v tem primeru zaveda tudi otrok in ta denar veliko bolj ceni.

Dragi starši, če od otrokovega rojstva damo na stran samo 1 € na dan (30 € na mesec) mu lahko ob diplomi, osamosvojitvi podarimo krasno darilo, ki ga ne bo nikoli pozabil, kot tudi mi ne, saj so otroci naše največje bogastvo, komu pa bomo dali če ne njim!

 

 

Varčevanje
eIZRAČUN

VARČEVANJE ZA OTROKA

Izračunaj
eNAROČILO

Želim super načrt za otroka

Naroči

Zlata pravila, da bo vaš otrok razvil zdrav čut do denarja.

Izvedeli boste:

  • Kako otroke naučiti varčevanja.
  • Kako otroke naučiti ravnanja z denarjem.
  • 9 trikov, kako narediti prve korake z denarjem.

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.