mag. Karmen Darvaš Šega, dne 28. 10. 2017

Dosegati 500% donosa- pravljica ali resničnost? Podali smo se na lov za visokimi donosi. Pod drobnogled smo vzeli 3 investicijske sklade, ki spadajo med največje na svetu.  Kaj so investitorjem dejansko prinesle naložbe v teh skladih? 

Vsi trije skladi svetovnega formata so uvrščeni na Morningstar ocenjevalno lestvico uspešnih.

Marsikdo sploh ne ve kaj sploh pomeni, če so svetovno priznani skladi uvrščeni na Morningstarjevo ocenjevalno lestvico?

Posamezni sklad dobi od bonitetne agencije Morningstar, ki se ukvarja z neodvisnim investicijskim raziskovanjem in ocenjevanjem, zvezdice za pretekle uspešne rezultate. Morningstarjevi analitiki ocenjujejo stalnost upravljavca, višino provizije, transparentnost ter predvsem uspešnost upravljanja glede na konkurenčne sklade. Zvezdice lahko tako prejmejo samo najboljši upravljavci na svetu, s čimer imajo le te veliko težo pri izboru primernosti naložbe posameznega vlagatelja.

Lahko bi rekli, da Mornigstarjeve zvezdice v finančni industriji pomenijo enako kot Michelinove zvezdice v svetu kulinarike…

Na dan 27.10.2017:

V globalnem delniškem skladu Fidelity Funds – World Fund****, s petimi Morningstarjevimi zvezdicami, ustanovljenem leta 1996, so vlagatelji v zadnjem letu zaslužili 9,87% donosa, v zadnjih treh letih +51,45% in v petih letih +111,80%. Od začetka ustanovitve do danes prinaša sklad varčevalcem povprečno +16,76% letnega donosa.

V skladu največjega svetovnega upravljavca BlackRock Global Funds – European Special Situations Fund A2***, so vlagatelji v zadnjem letu s svojim denarjem ustvarili +23,61% donosa, v treh letih +51,14% in v petih letih +86,29%. Sklad je ocenjen s tremi Morningstarjevimi zvezdicami in pretežno orientiran na razvito evropsko gospodarstvo. V petnajstih letih, od kar obstaja, je prinašal vlagateljem povprečno +22% letnega donosa, kar od ustanovitve, leta 2002, pomeni vse skupaj +330% donosa.

V vzajemnem skladu Invesco Funds – Invesco Pan European Equity Fund A Accumulation***, ki pretežno vlaga v evropske delnice,  so varčevalci zaslužili v enem letu +20,30%, v treh letih +23,58%, v petih letih pa so dosegli +73,69%. Ocenjen je s tremi Morningstarjevimi zvezdicami in je na trgu že vse od leta 1991. V tem času je vlagateljem pridelal povprečno +17% letno, kar pomeni skupno +445% donosa.

ZA VSAK ŽEP:

V te sklade lahko vlagamo mesečno s poljubnimi mesečnimi ali letnimi zneski in sledimo cilju doseganja potencialno višjih donosov. Naložbeno varčevanje v teh skladih je primerno za namen ustvarjanja dodatne rente, pokojnine ali za namen varčevanja za otroka. Dvig oplemenitenih sredstev po desetih letih ni obdavčeno. Prednosti naloženega varčevanja. Več…

Želim brezplačni informativni izračun: VEČ….


DISCLAIMER: Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Omenjeni članek je zgolj informativne narave in ne predstavlja podlage za nakupne odločitve potencialnih investitorjev. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih. Zgodovinski podatki o donosih ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
Naložbe

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
  • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.