mag. Karmen Darvaš, dne 8. 7. 2018

Pogovarjala sem se s prijateljico, ki pravi, da bo sedaj pri svojih petdesetih letih najela 15-letno posojilo, da bo lahko finančno pomagala svoji hčeri graditi hišo. Pravi, da je hči zelo pridna in da si že pri svojih petindvajsetih gradi s svojim fantom svoj dom in da jima mora  nekako pomagati po svojih zmožnostih. To mi je dalo misliti… Namesto, da bi sedaj mislila na svojo dodatno pokojninsko varčevanje, najema posojilo za rešitev hčerinega stanovanjskega problema, ki ga bo odplačevala vse do upokojitve.

Sicer se zavedamo, da poleg tega, da vzgajamo svoje otroke, smo že danes primorani razmišljati tudi o njihovi osamosvojitvi, predvsem o rešitvi njihovega stanovanjskega problema.

Starši smo seveda odgovorni, da pripeljemo otroka preko izobrazbe do njegove prve zaposlitve. Marsikateri starši pa si seveda želijo tudi, da bi si lahko njihov otrok kupil lastno stanovanje ali hišo. Ne želijo, da bi v nedogled stanovali v najemniškem stanovanju.

Ko pa otrok doštudira, zelo težko najde zaposlitev za nedoločen čas.  Ko jo najde, pa je nemogoča odobritev stanovanjskega kredita na banki, saj nima sredstev za 30% polog pri najetju hipotekarnega kredita za lastno stanovanje.

Če so nekdaj stari starši gradili dvostanovanjske hiše, da so svojim otrokom rešili stanovanjski problem, danes sodobne družine otroku predajo naložbeni račun, s katerega prejme 30% za polog za stanovanjski kredit.

Priporočam, da ko so otroci še majhni, pričnete v ta namen varčevati majhne mesečne zneske na daljše časovno obdobje. Pričnite nalagati mesečna sredstva za svojega otroka čim prej, najbolje že takoj ob rojstvu otroka.

Predlagam, da otroške dodatke preusmerite na varčevalni račun, kjer se bodo le-ti zajamčeno plemenitili in zbirali za šolanje otroka.

Na tak način boste sebe finančno razbremenili. Lažje je danes varčevati 2 EUR na dan, kakor pa kasneje prispevati otroku 25.000 EUR gotovine v enkratnem znesku. Običajno se zgodi, da starši, ki se prej niso zavedali pomembnosti varčevanja za otroke, danes najemajo kredite, da lahko otroku omogočijo nakup lastnega stanovanja ali pomagajo pri gradnji hiše. To pripelje do tega, da se bodo nekateri starši upokojili tudi s krediti, kar jim bo dodatno obremenilo že tako nizke prejemke v času upokojitve.

Ena od idej je tudi ta, da stari starši ob rojstvu vnuka pričnejo z mesečnim nalaganjem majhnih zneskov, npr. 30 EUR. Staršem podarijo otroški varčevalni račun. Ob polnoletnosti vnuka, le-ta dvigne enkratni znesek za vpisnino na fakulteto, za nakup prvega avtomobila, za nakup prvega stanovanja ali drugo.

Nemalokrat starši odprejo naložbeni račun za otroka, kamor sorodniki in družinski prijatelji naložijo denar ob vsaki slavnostni priložnosti (rojstni dnevi, birma, obhajilo,…) Tako se zbirajo prihranki ob posebnih priložnostih in se plemenitijo po potencialno višjih donosih. Namesto, da se kupujejo igrače, se denar nalaga za pomembnejše stvari v otrokovem življenju.

Po drugi strani pa prispevajo starši z naložbenim varčevanjem k finančnemu opismenjevanju svojih otrok. Ob polnoletnosti ali ob dokončanju študija ob diplomi podarijo svojemu otroku naložbeni račun s prihranki.  Seveda je drugačna situacija, če otroku podarite varčevali račun s 30.000 EUR kakor če mu le predate gotovino. Otrok tako vidi, da so starši zanj varčevali 20 let. Tako boste vsekakor pripomogli k finančnemu zavedanju in opismenjevanju svojih otrok. Po navadi otrok, ki je prejel takšno finančno darilo od svojih staršev prenese ta način ravnanja tudi na svoje otroke.

Informativni izračun 20 letnega naložbenega varčevanja ob 4% letni donosnosti:

Mesečni znesek:   Prihranki:

30 EUR …….         8.500 EUR

60 EUR……..         18.060 EUR

100 EUR……          30.800 EUR

 

Varčevanje
eIZRAČUN

VARČEVANJE ZA OTROKA

Izračunaj
eNAROČILO

Želim super načrt za otroka

Naroči

Zlata pravila, da bo vaš otrok razvil zdrav čut do denarja.

Izvedeli boste:

  • Kako otroke naučiti varčevanja.
  • Kako otroke naučiti ravnanja z denarjem.
  • 9 trikov, kako narediti prve korake z denarjem.

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.