FINANČNA HIŠA, dne 1. 9. 2017

Vsakodnevno se srečujem s takšnimi in drugačnimi profili ljudi. Eni že razmišljajo o svoji finančni prihodnosti, drugi so za njo že poskrbeli. Obstajajo pa tudi takšni, ki jih to ne zanima in živijo samo za danes. Tako rekoč od plače do plače. Briga njih kaj bo z njimi čez 20 let. Bo že nekako. Vprašajmo se, kako bo nekdo preživel s tem denarjem, ki nam ga država nudi v obliki javnih pokojnin?

Seveda živimo v upanju in želji, da bomo imeli  tudi takrat v jeseni svojega življenja dovolj za ohranitev življenjskega standarda. Nekateri so za dodatek že poskrbeli, velika večina pa še ne.

Še deset let nazaj so se ljudje upokojevali  pri 54. letih.  Danes se ta pristopna starost za pridobitev upokojitvene pravice viša iz leta v leto.  Kaj bo čez nekaj let? Si želite delati do smrti, ker boste morali, saj vam državna javna pokojnina ne bo zadoščala? Kakšen standard pa si želite,  ko boste starejši? Želite prejemati iste mesečne prejemke kakor danes? Morda celo višje? Prepričana sem, da smo vsi istega mnenja, da si vsi želimo finančno brezskrbnost in da ne bomo nikoli finančno ogroženi ter finančno odvisni.

Izgovori

Običajno mi ljudje  rečejo:  »Sem prestar- a, ali sem premlad-a  ali imam še čas za varčevanje….«

Smo pravi umetniki iskanja izgovorov. Izgovorov je kar nekaj, vprašanje pa je ali so ti izgovori realni. Mar se nam res zdi škoda, dokler smo v službi in prejemamo redne mesečne prihodke,  da je težko dati kakšen evro na stran zase, za svoje upanje in želje.

Je bolje čakati in ko pridejo zlata petdeseta , ko se bomo kar naenkrat zavedali, da smo pa žal najpomembnejši  čas že zamudili in da je za nas prepozno, da smo prestari, da bi lahko z varčevanjem ustvarili dovolj visok mesečni priliv za čas upokojitve? Po toči zvoniti je prepozno.

Kriptovalute za prihodnost?

Mladi omenjajo kriptovalute: » Tu je denar, tu se da zaslužiti, to je prihodnost,…. »Se strinjam, da se da tvegati, špekulirati in dobro zaslužiti, morda tudi veliko izgubiti. Se strinjam, da je to prihodnost, nikakor pa se ne strinjam, da vse kar imamo, stavimo na kriptovalute. Svoje premoženje je treba nujno razpršiti. Kot pravi star pregovor : »Ne nosi vsej jajc v eni košari.« Saj res, če se razbije eno ali dve, še ni tako hudo, če pa se razbijejo vsa, takrat je žal prepozno. Ker veljajo kriptovalute za eno najbolj tveganih oblik naložbe, pazljivo pri tem. V vsakem primeru je potrebno svoje finance in naložbe stehtati ter ustvariti protiutež tvegani obliki kriptovalut z eno izmed varnejših naložbenih oblik.

Je nepremičnina denar?

Nekateri  so si zgradili velike družinske hiše, češ da jih bodo imeli za svojo starost in pravijo, da so s tem poskrbeli tudi za svoje otoke,… Dajte no, časi se spreminjajo. Otroci se selijo na svoje, ne želijo živeti s starši. Živeti želijo svoje samostojno  življenje, želijo si,  da jim vi pomagate pri koraku na svoje.  Na koncu staršem ostane drago vzdrževanje prevelike hiše,  ki ne služi več svojemu namenu, če se otroci odselijo od doma. Hiša predstavlja mrtev kapital, mrtvo premoženje.   Pomislite, v hišo ste se selili, ko se je družina povečala za nove družinske člane, vaše otroke. Ko otroci zapustijo gnezdo, bi bilo potrebno po vseh objektivnih finančnih predpostavkah veliko hišo prodati in se s partnerjem preseliti v manjše stanovanje, preostanek denarja pa dobro naložiti za starost. V redu je, če svoje premoženje pretvorimo v denar in si na takšen način ustvarimo prilive. Narobe pa je, če bivamo v zase veliko preveliki hiši, ki terja veliko takšnih in drugačnih stroškov.

Poglejmo današnji problem: Če nekdo kupi hišo pri svojih tridesetih in najame visok kredit za 25 let, pravi da nima denarja za varčevanje. Pri petdesetih otroci gredo od doma.  Pri svojih petinpetdesetih pa je za varčevanje prepozno. Še nadaljnjih 5 let, do svojih šestdesetih,  plačuje previsoke stroške bivanja v hiši, namesto da bi premoženje unovčil in denar dobro naložil. Ko bo napočil čas za upokojitev, ne bo imel nobenih dodatnih rent, hiša pa bo po tridesetih letih  potrebna obnove. Denarja za obnovo ne bo. Kredita ne bo dobil. Hiša se prodaja po nižji ceni, saj je potrebna renoviranja.

Skratka veliko je različnih situacij in primerov, ko ljudje enostavno ne želijo varčevati zase in ne zato, ker dejansko ne bi imeli dovolj denarja, ampak ker nimajo jasno zastavljenih finančnih ciljev in tudi ne discipline, da bi ustvarili likvidno premoženje.

 

Apeliram na vas, da ne iščite izgovorov zakaj ne varčujete,  pač pa poiščite razloge in načine kako in kje varčevati, da boste tudi jutri finančno neodvisni in samostojni.

 

  • Preberite kaj lahko nastane iz 100 EUR mesečne investicije za vašo starost…Več…

 

 

Začnite danes za svoj boljši jutri.

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Izračun pokojninske luknje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo e-knjigo o super pokojnini!

Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

Znanje + Recept + Slog = Super pokojnina!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.