Barbara Rakovec Tuliak, dne 19. 2. 2019

Najbolj verjetno pa nič od tega….

Lansko leto je bilo na kapitalskih trgih zelo turbulentno.

Začelo se je s pokom kripto balona, intenziviranjem pogovorov okrog Brexita, Trumpovimi z trgovinskimi vojnami z EU in predvsem s Kitajsko.

Prvi šok je prišel že januarja z 10% korekcijo, druga , še malce bolj brutalna pa nas je »razveselila« za božične praznike in marsikomu pokvarila novoletno praznovanje.

Balonček?

Na srečo pa so že do pričetka februarja 2019  finančni trgi praktično nadoknadili vse negativne številke.

Nikjer še vedno ni sledu o nobenem večjem balončku , ki bi lahko s pokom spet generiral novo krizo. Mediji in politiki to napovedujejo že od lanskega poletja.

Trump in dolar

Trumpova Administracija je očitno dosegla svoje in Kitajsko prisilila v nove pregovore okrog medsebojnih carin. Trumpovo trmasto obnašanje se je poznalo tudi na prodaji ameriških proizvodov na Azijskih trgih.

Zato je sedaj pameten in hiter dogovor v interesu obeh strani. Ker se poleg tega pričakuje tudi padec vrednosti dolarja, lahko to razumemo kot priložnost za rast nerazvitih trgov.

Kaj se dogaja z Evropo?

Na drugi strani se je Evropa spet znašala v nekakšnem vrtincu medsebojnih odnosov soodvisnosti v kombinaciji z nekompatibilnostjo. Na nas lahko v veliki meri vpliva usoda  Italije, ki je že od vstopa v EURO območje pričela svojo pot navzdol.

Barbara Rakovec, višja finančna svetovalka FINANČNA HIŠA

Mogoče do nedavnega nismo bili na to niti pozorni, saj smo se morali preveč ukvarjati sami s seboj in do nekaj let nazaj predvsem z Grškim problemom.

Že Grčija je pomenila ogromno grožnjo evropski ekonomiji zato o tem, kaj se lahko zgodi z Italijo, v tem trenutku ne želim razmišljati. V tem kontekstu bo Brexit veliko bolj benigen problem, s katerim se bomo zagotovo srečali že letošnje leto.

Glede na vse zgoraj omenjeno finančniki ne pričakujejo bistvenih sprememb tudi v 2019. Razen v Evropi, kjer se je gospodarska rast začela ohlajati že v prejšnjem letu.

Kam z denarjem?

Vlagateljem, ki v tem letu načrtujejo kakšne večje naložbe, vseeno  priporočam previdnost in izogibanje evropskega področja.

Špekulativno bi EU prišla v poštev samo na jugu –vzhodu: Balkan (Srbija) in Turčija.

Večjih problemov se ne pričakuje na Ameriškem trgu, možnost za večjo rast pa v primeru pocenitve dolarja napovedujejo nerazvitim trgom.

Še vedno pa ni povsem jasno, kakšno škodo so dolgoročno povzročile ameriške carine na Kitajskem. Na krajši rok tam vlaganje verjetno ni smotrno.

Najboljša odločitev letos bi bila po mojem mnenju vlaganje v dobro naložbeno varčevanje, saj z razpršenimi vložki dodobra zmanjšate tveganje za napačno odločitev glede točke v kateri pristopate v naložbo.

Lahko se odločite za večje mesečne zneske.  To je ob enem tudi najboljši način za varno »selitev« bančnih prihrankov za vse tiste, ki denar v upanju na boljše obrestne mere, še vedno hranite na bančnih depozitih.

Izjemno pomembno pa je ob takih odločitvah in izbiri produkta povprašati za nasvet neodvisne finančne strokovnjake.

Predlagam, da si izdelate svoj ePORTFELJ in spremljate svoje vzajemne sklade:

eOMEJITEV ODGOVORNOSTI: Vsebina te predstavitve je informativne narave in ne pomeni priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena obveščanju javnosti o storitvah in produktih podjetja FINANČNA HIŠA d.o.o., kakor tudi o stanju na finančnih trgih. Vsebina ni namenjena za svetovanje pri osebnih naložbah, saj ne upošteva investicijskih ciljev, finančnih razmer, znanja in izkušenj posameznih vlagateljev ter značilnih potreb katerekoli osebe, ki se je kakorkoli seznanila z delom ali celotno vsebino tega priporočila. Naložbe v finančne instrumente so povezane s tveganjem, zato je seznanitev z vsemi oblikami tveganj pri naložbah v finančne instrumente pogoj za oblikovanje ustrezne naložbene odločitve. Pred odločitvijo za nakup za vlaganje v finančne instrumente se posvetujte s strokovnjakom. FINANČNA HIŠA d.o.o. nadalje ne odgovarja za nobeno vrsto škode ali izgube, ki bi nastala z uporabo informacij, vsebovanih v tem sporočilu ter prav tako ne zagotavlja doseganja strankinih želenih donosov oz. ciljev. Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. 

NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.