Podedoval sem 50.000 eur. Kako naj jih vložim, da se bo moj vložek oplemenitil?

 

Ko želite oplemenititi svoje prihranke so najpomembnejša tri vprašanja:

 

  • Kakšen donos pričakujete?
  • Kakšen je vaš odnos do tveganja?
  • Koliko časa predvidevate, da denar ne boste potrebovali?

 

Naslednja stvar, s katero se soočamo vsi Slovenci je tudi, da moramo imeti realna pričakovanja. Stavek kot je »Rad bi garancijo, nič izgubil in veliko zaslužil« žal ne sodi v kvaliteten pogovor o možnostih oplemenitenja vaših prihrankov, zato vam toplo priporočam, da se raje osredotočiva na prva tri vprašanja, saj so le ta ključna za vaš uspeh.

 

Kakšen donos pričakujete?

 

Po mojem mnenju najpomembnejše vprašanje, ki si ga lahko zastavite. Odgovor na to vprašanje vam diktira katero obliko plemenitenja naložb izbrati. Če ste si odgovorili, da si želite 0,5-1% donosa na letni ravni – kar močno dvomin, da vam je dovolj – so za vas primerni bančni depoziti in sva problem rešila. V kolikor pa ste si odgovorili, da želite donos vsaj 6-10% letno, se pa morate zavedati, da bova za tak donos morala tudi nekaj narediti ne le pustiti denar na banki in pričakovati visoke zajamčene obresti. Pa poglejva kaj delajo ostali upšeni vlagatelji.

 

 

Kakšen je vaš odnos do tveganja/kakšne inkušnje imate z vlaganjem?

 

Nihče, vsaj upam, se še ni spravil v naložbo z namenom, da izgubi težko zaslužena sredstva. Prav tako vam nihče ne bo dal garantirano visokih donosov za vaš denar, saj ni vaš denar nič posebnega v primerjavi z denarjem ostalih ljudi. Kljub temu, da to mogoče zveni precej grdo, je na žalost realnost. Postavite se v vlogo sebe kot kupca. Želite kupiti štruco kruha v trgovini. Verjetno ne boste prostovoljno plačali dvakrat več za isto štruco v drugi trgovini, če jo lahko dobite nekje ceneje, sama kvaliteta kruha pa se ne razlikuje. Iste situacije ste deležni, ko želite investirati svoja privarčevana sredstva. V kolikor vam banka garantira visoke pripisane obresti je vaš denar za njih bistveno dražji kot denar ostalih strank in oba veva, da finačna ustanova ne bo nikoli plača več kot je minimalno potrebno.

 

Na tej točki se potem vprašate ali so visoki donosi sploh možni in kaj jih opraviči? Visoki donosi so seveda možni, ampak je zato potrebno tudi nekaj tvegati. Uspešni vlagatelji so pozorni, da izberejo naložbe, kjer je tveganje zmerno in možnost dobrega razpleta visoka. Poglejva še, kaj opraviči dobre donose. Naložba, pa naj bo to nepremičnina, zlato, sklad ali delnica, mora ustvarjati dejanske prilive (npr. najemnina, promet in posledično zaslužek podjetja), ki so višji od stroškov njenega obratovanja, ko odbijete vse stroške poslovanja, poplačane kredite z obrestmi, davke in ostale dajatve. V kolikor naložba ne ustvarja dejanskega profita je naivo razmišljati, da boste z njo zaslužili. Tu pride na plano pomembnost izbire naložbe. Če vlagate v podjetja kot so Microsoft, Apple, Amazon, Nestle in Johnson&Johnson, lahko realno pričakujete solidne donose, saj omenjena podjetja zelo dobro poslujejo, generirajo profite in vaša soudeležba na dobičku opravičeju donos, ki si ga želite ustvariti. Torej, vi ste nekaj tvegali s tem, ko ste poslati – sicer zelo majhen – solastnik uspešnih podjetji in to je tudi glavni razlog zakaj ste sploh upravičeni do donosa. Vsi dobro vemo, da uspešni podjetniki dobro služijo. S tem, ko svoje prihranke razpršite med uspešne upravljalce premoženja, ki bodo za vas izbrali naložbe v dobra podjetja, ste tudi sam del tega podjetniškega sveta. Prav, tako pa je naložba pametna tudi za vsakega lastnika podjetja, saj si s tem zniža riziko in razprši svojo odvisnost prilivov, ki v večini zavisijo samo na uspešnosti poslovanja njegovaga podjetja, nekega rezervnega načrta pa v večini primerov ni.

 

 

Koliko časa predvidevate, da svojih prihrankov ne boste potrebovali?

 

Zadnje vprašanje se navezuje predvsem na vašo potrpežljivost. Na žalost se svetovnih trgih dogaja ogromno stvari, na katere nimamo vpliva. Spreminja se politična situacija, dogajajo se vojne in naravne katastrofe in vsako podjetje ima svoje izzive. Posledično se vse to odraža na cenah delnic, ki lahko agresivno nihajo iz meseca v mesec, le ti nihaji pa v velikih primerih ne odražajo dejanskega stanja podjetih katere delnice predstavljajo. To pri nepotrpežljivih vlagateljih pomeni izgubo, saj v večini primerov prodajo svoje naložbe v prvem letu ali dveh negativnih donosov. In ker je res, da mora na trgu nekdo izgubiti, da drugi lahko zasluži, v tem primeru služijo vlagatelji, ki od prestrašenih ljudi kupujejo kvalitetne naložbe po bistveno nižjih cenah in so dovolj potrpežljivi, da pri njih vztrajajo 5-7 let. V tem času se tudi situacija umiri in ljudlje se začnejo zavedati, da so pretiravali s svojim strahom. Polagam vam na srce, da se držite reka »nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha«.

 

 

Kaj se trenutno najbolj »splača«?

 

Vsakega zanima kaj se trenutno najbolj »splača«, zato predlagam, da pogledamo trenutno situacijo v svetu. Inflacija se je sicer umirila, toda še vedno raste. Prav tako je denar čedalje dražji, saj se obrestve mere dvigajo in se bodo še vsaj do konca leta. V takem obdobju je dobro vlagati v podjetja, ki imajo močen tržni delež in dostop do čim cenejših oblik financiranja. To priložnost boste izkoristili, če del svojih sredstev razpršite v Top Brands Triglav skladov, ki je v zadnjem letu ustvaril 10,9% donosa, v zadnjih 10 letih pa kar 172,43%.

Drugi del sredstev lahko razpršite v Triglav Severna Amerika, saj ste s tem soudeleženi na dobičku podjetij kot so Microsoft in Nvidia, ki so v zadnjih mesecih glavni poganjalci trenda umetne inteligence, ki ima potencial, da zviša produktivnost in s tem na dolgi rok zniža višino inflacije, saj bodo lahko podjetja izboljšala prosvodnje procese in s tem potrošnikom zagotovila nižje cene. Naložba je v zadnjem letu prinesla 5,39%, v zadnjih 10 letih pa kar 196,40%.

 

Za tiste, ki pa želite več tvegati lahko manjši del sredstev vložite v Infond Megatrendi, ki je zadnjih 5 let posloval negativno (naredil je 5,86% izgube v zadnjih 5 letih), ampak se sestavi naložb kaže dolgoročni potencial. Med maložbami sta Palantir in ASML. Prvo podjetje se ukvarja s podatkovno analizo, drugo pa je ključno pri dobavi polprevodnikov. Rad bi pa pa opozoril, da je le ta naložba zgolj za potrpežljive.

 

naložba denarja

 


DISCLAIMER:  Pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Članek ni priporočilo, ponudba ali vabilo k sestavljanju ponudbe za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno namenjeno informiranju. Seznanitev z vsemi oblikami tveganj je pogoj za oblikovanje ustrezne investicijske odločitve o naložbah v finančne instrumente in izbiri vrste storitev. Informacije v sporočilu temeljijo na javno dostopnih podatkih.  FINANČNA HIŠA d.o.o. ne odgovarja za nobeno vrsto škode, ki bi nastala z uporabo podatkov in informacij, ki so vsebovani v tem članku in si pridržuje pravico do napak. Vsi podrobni podatki so v dokumentih, ki so na razpolago na spletu.
NaložbeVarčevanje
eIZRAČUN

Ocena finančnega stanja

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči