mag. Karmen Darvaš, dne 17. 2. 2018

Roubini trdi: »Gre za največji balon v zgodovini človeštva, hujši kot tulipanski. Bitcoin je mati vseh balonov in njegova vrednost je nič.«

Mnogo svetovno priznanih finančnih strokovnjakov in analitikov, centralne banke, regulatorji po vsem svetu trdijo, da so kriptovalute balon, ki se bo zdaj zdaj ratreščil na koščke. Evropski regulatorji svarijo, da so kriptovalute ene najbolj tveganih naložb kar jih obstaja. Južna Koreja kot tretji največji kriptotrg na svetu se pripravlja, da bi prepovedala vse transakcije s kriptovalutami v svoji državi. Kitajci so že lani prepovedali ICO-te, letos pa napovedujejo tako kot Američani zaostrovanje na tem področju, celo prepoved kriptovalut. V Sloveniji opozarjajo, da če bi se obseg poslovanja s kriptovalutami pri nas povečal, bi lahko velike izgube velikega števila investitorjev v kriptovalute zamajale celo finančno stabilnost države.

Banka Merrill Lynch ne želi imeti opravka z kriptovalutami in svojim strankam ne ponuja nobenih kriptoposlov. Celo prepovedala jih je. Vsem dobro poznan in spoštovan Warren Buffett je že leta nazaj sporočil vlagateljem, naj se izogibajo bitcoinu. Tukaj si pa lahko pogledate njegov letošnji komentar, ki sporoča svetu, da bo zagotovo prišel slab konec: VIDEO OGLED.

Se kriptovalute že nahajajo v prostem padu?

Dobro je, če se zavedamo….

Kriptovalute niso sistemsko regulirane in seveda zato niso nadzorovane in vlagatelj ni zaščiten, saj ne obstaja nikakršna varnost. Če se zavedate, da kriptovalute lahko čez noč padejo tudi na nič, če ste pri trgovanju zares previdni, malo škrti in ne pohlepni ter naivni, potem tvegajte s kriptovalutami in kriptožetoni in upajte na lep zaslužek. Nikakor pa ne pretiravajte z večjimi zneski. Vložite majhen del svojega denarja, nikakor pa ne svojih življenjskih prihrankov, pa naj vam na pamet ne pade najeti kredit za nakup bitcoina ali kakšne druge v nebo leteče virtualne valute. Ne dovolite svojemu pohlepu, da vam skisa možgane.

Kriptovalute niso naložba.

Ker ne more nihče oceniti vrednost kriptovalut, kriptovalute ne spadajo med naložbe, kot jih danes marsikdo še vedno kategorizira.  Nihče ne ve koliko točno znaša vrednost določene kriptovalute, ampak jim vrednost dajemo ljudje. Več nas vplačuje, bolj cena raste.

Kako potem lahko napovemo balon, če ne vemo kdaj je precenjena neka vrednost? Torej ne vemo ali sledi balon ali bo pok ali zgolj korekcija. Gre za zgolj ugibanja in za primerjanje s podobnimi gibanji, dogajanji z drugimi naložbami v preteklosti. Tulipan? Balkan? Zlato? Nepremičninski balon? Leta 2008 kreditni balon? Kaj se bo zgodilo? In če nihče ne ve, zakaj vlagamo še kar naprej? Ker upamo, da bo cena rasla v nedogled in da bomo lahko nekoč prodali po višji ceni ter tako mastno zaslužili. Ko se bo dotok novega denarja zmanjšal, bo vrednost začela padati. In potem bo čreda drvela ven. In vrednosti bodo strmoglavile..Smo pripravljeni tudi na to?

V manj kot dveh mesecih izgubili več kot 60% denarja

Poglejmo samo zadnja dva meseca: 17. decembra 2017 je znašala vrednost Bitcoina 19.478 USD in samo v roku petih dni je padel na 12.997 USD in 6. februarja 2018 je bil vreden 6.175 USD (coninmarketcap). Nekako takole to izgleda za streznitev: če ste v Bitcoin vložili sredi decembra 2017 svojih 20.000 EUR, ste jih v roku manj kot dveh mesecev, v začetku februarja 2018  imeli samo še približno 6.000 EUR, saj vam je padec pobral kar 70% vrednosti vašega denarja.

Ste čustveno sposobni v tako kratkem času izgubiti toliko svojega denarja in kljub temu z jeklenimi živci in hladno glavo vztrajati naprej? Potem bi se lahko reklo, da so kriptovalute primerne za del vašega denarja, da ga vložite in stavite na visoke donose. Ne pozabite pa, da gre za stavo. Če pa si zatiskate oči pred to realnostjo in že pametujete kako gredo kriptovalute spet gor ali pa da ste med tistimi vizionarskimi srečneži, ki itak vse napovedo in so pravočasno dvignili svoj denar na vrhu najvišjih vrednosti in se sedaj bahate s svojimi napovedmi, pa ne pozabite, morda se vam je tokrat nasmehnila sreča. Boste jutri stavili spet na srečo?

Kriptovalute so špekulacija.

Kriptovalute so špekulacija in če želite špekulirati, špekulirajte z delčkom tistega kar imate. Ker ne more nihče oceniti vrednost kriptovalut, kriptovalute ne spadajo med naložbe, kot jih danes marsikdo še vedno kategorizira.  Nihče ne ve koliko  točno je vrednost določene kriptovalute, ampak jim vrednost dajemo ljudje. Več nas vplačuje, bolj cena raste.

Ste kdaj pomislili kaj dejansko pomeni špekulacija? Na prvi pogled ima v naših očeh ta beseda negativen prizvok. V slovarju slovenskega knjižnega jezika boste našli naslednjo pojasnitev: špekulacija je posel, ki izkorišča padanje in dviganje cen na tržišču za hitro pridobivanje velikega dobička. Torej z vlaganji v kriptovalute želimo na hiter način obogateti. Kaj pa pravi star rek? Hitro pridobljeno hitro izgubljeno…

Mediji so naredili svoje in opogumili, vzbudili pohlep ter potegnili trume ljudi v to kriptopravljico. Danes že mame govorijo o kriptovalutah, ki včeraj še sploh niso bile zainetersirane za kakršnokoli investiranje, kaj šele da bi bile primerne vlagateljice za kakšno tvegano naložbo, da na kriptovalute niti ne pomislimo… Tega nas mora biti strah. Moralo bi nas strezniti, da nekaj res ni v redu, ko že starejši ljudje, ki nikoli niso investirali v kakršnekoli druge naložbe, danes govorijo o tem kako se izplača kupiti kriptovalute. Običajno najprej to vodi do visokih, včeraj še nezamišljenih razsežnosti, nato pa sledi pok. In takrat govorimo o balonu. In vidimo ga šele kasneje, ko poči, prej ga nihče nikoli ne more napovedati.

Spomnite se samo ne tako oddaljene finančne krize, ki smo jo doživeli pred nekaj leti: je kdo takrat napovedal pok nepremičninsko -kreditnega balona, ki je pripeljal do svetovne gospodarske krize, ki je konkretno zajela tudi Slovenijo.

In kaj sploh pomeni balon? O balonu lahko govorimo takrat, ko cena, ki jo sredstva dosegajo na tržišču, močno presega objektivno vrednost teh sredstev. Večino balonov se zgodi zaradi špekulativne narave ljudi, saj pričakujejo da bodo cene še rasle in bodo lahko sredstvo v prihodnosti prodali po višji ceni. Cenovni baloni se končajo s strmim, tudi desetkratnim padcem cen. Padci so toliko večji kolikor dlje se je balon napihoval.

Zaradi teh razlogov bodimo previdni s svojim denarjem in s tistim delčkom denarja hazardirajte v kriptosvetu, za katerega vas srce ne bo bolelo, če ga boste izgubili. Lažje vam bo, če boste ta mamljiv kriptosvet sprejeli kot igro na srečo.

Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
  • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.