mag. Karmen Darvaš, dne 5. 10. 2017

Že vrabci na strehi čivkajo o kriptovalutah. In baje se zares splača. Obogatiš kar tako rekoč čez noč. In zakaj bi potemtakem sploh varčevali leta in leta, da bi nam neka druga naložba prinesla zgolj 6% letne donose? Se zares splača? Bodo vrednosti še zrasle? V katero kriptovaluto pa se splača vložiti denar? Koliko pa naj vložim?

Sto in eno vprašanje na to temo. Pa dajmo pogledati dejstva, katera nikar ne spreglejte, preden se podate na pot virtualnosti…

Vrednost kriptovalut ni vezana na nobeno državo ali centralno banko, ampak je odvisna le od ponudbe in povpraševanja. Nikakor ne boste mogli izračunati ali je kriptovaluta precenjena ali podcenjena ali bo še vrednost rasla ali ne, kajti v ozadju ne obstaja nobena fundamentalna vrednost, kot jo imamo na primer pri delnicah. Tako je lahko kriptovaluta vredna malo ali veliko in nihče ne more vedeti ali je to vrednotenje pravilno ali ne. Nihče vam ne bo mogel napovedati ali je določena kriptovaluta poceni ali ne, kdaj  bodo vrednosti strmoglavile in kako veliki bodo padci.

Prva in verjetno najbolj širši javnosti znana kriptovaluta je BitCoin, ki je nastala leta 2009. Če bi leta 2009 nekdo kupil za nekaj pičlih EUR BitCoina, bi danes, v letu 2017 imel milijonske zneske. A le redki so tisti, ki so na samem začetku, ko se je je BitCoin rodil, verjeli v njegov potencial, ga dejansko sploh spoznali in to kriptovaluto držali, ne glede na veliko volatilnost, nekaj let.

Na tržišču je danes že več kot tisoč različnih kriptovalut in  vsak dan nastajajo nove. Poleg BitCoina so najbolj znane in največje kriptovalute: Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Iota in LiteCoin.

Kriptovalute so sigurno brez dvoma valute prihodnosti. Težava je v tem, da smo trenutno v tako nesigurnem obdobju, ko lahko ena sama poteza institucij ali samega trga določeno kriptovaluto čez dan tudi odpravi. Potencial je brezmejno velik, ampak ne nujno za specifične kriptovalute in zaradi tega je trgovanje precej oteženo.

Običajno na spletu zasledimo veliko govora o potencialu, optimizmu in rasti pa naj bo to za delnice ali valute. Optimističnih napovedi in teorij za kriptovalute je nešteto, kar pa ni napačno. Obstaja potencialna verjetnost, da se optimistične napovedi tudi uresničijo. Negativnih prognoz je precej manj, a previdnost seveda ni odveč. Pred vsako odločitvijo za naložbo je potrebno analizirati vse strani in upoštevati različna mnenja, ob tem pa obdržati zdravo mero kmečke pameti. Pri tako začetni fazi kot je pri panogi kriptovalut je to še posebej za poudariti.

Torej se poraja vprašanje ali je naložba v kriptovalute primerna za naložbo za našo prihodnost. Vsekakor obstajajo veliki obeti za priložnost za velike zaslužke, a zaslužkov bodo deležni le tisti, ki bodo izbrali določeno kriptovaluto, v katero bodo verjeli in jo držali vrsto let ne glede na trenutna velika nihanja in padanja vrednosti. In ob tem naj vas spet spomnim na star pregovor, ki pravi, da ne nosi vseh jajc v eni košari. Naj kriptovalute postanejo del vašega naložbenega portfelja.

Z investicijskega vidika gre pri kriptovalutah za zelo tvegan naložbeni razred, če ga ne razumete, zato si mora vsak, ki želi vlagati v ta naložbeni razred, vzeti čas za izobraževanje s tega področja, saj gre za popolnoma novo naložbeno področje.

Dnevna nihanja dovolj dokazujejo, da gre za zelo nihajni naložbeni razred, kjer lahko pričakujete dnevno rast recimo 37% ali pa padec za 66% v enem samem dnevu. Če ste pripravljeni na to in  ne boste vsak dan spremljali gibanje vrednosti, si morda lahko privoščite majhen del premoženja naložiti tudi v kriptosvet. Tečaje lahko spremljate na spletni strani: www.coinmarketcap.com.

Na sliki lahko vidite tedensko gibanje vrendosti kriptovalute Ethereum, kjer so vidna velika nihanja:

Sprejmite, da razpršenost naložb ni slaba ideja. Naložba v kriptovalute je seveda smiselna, a le v tolikšni meri, kolikor je vlagatelj pripravljen tudi izgubiti. Predlagam, da vlagate v kriptovalute tisti del denarja, za katerega vas ne bo bolelo srce, če ga v celoti izgubite. Previdnost pri vlaganju v kriptovalute ni odveč, saj gre namreč za visokotvegano naložbeno obliko, ki je izjemno nihajno.

Naj vas ne premamijo veliki in hitri zaslužki. Nikar ne verjemite, da se lahko za svojo prihodnost privarčujemo na hiter in lahek način, kar čez noč. Saj poznate rek: hitro pridobljeno, hitro izgubljeno.

PREDNOSTI

 • Visoki donosi,
 • Dobiček, dosežen s trgovanjem s kriptovalutami, je neobdavčen, če seveda ne gre za poslovno pridobitno dejavnost,
 • Pri izbiri prave kriptovalute se lahko dosežejo na dolgi rok zares visoki donosi
 • Potencialno zelo donosna investicija.

 

 

SLABOSTI

 • Širši javnosti popolnoma novo in neznano področje, ki je posledično povezano z nezaupanjem, strahom,
 • Veliko nihanje vrednosti,
 • Možnost tržnih manipulacij,
 • Visoka stopnja tveganja,
 • Veliko kriptovalut, ki kotirajo na odprtem trgu, je narejenih samo iz čiste špekulacije z namenom hitrega in kratkoročnega zaslužka, zato ni odveč pogledati tržno kapitalizacijo in število uporabnikov posamičnih kriptovalut.

 

Imate kakšna vprašanja? Vprašajte nas: nalozbe@financnahisa.si

Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
eNAROČILO

Želim naložbeni načrt

Naroči

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

 • 10 zlatih pravil za modro investiranje
 • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
 • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.