Karmen Darvaš Fister, dne 24. 2. 2017

Finančna pismenost Slovencev je katastrofalna. Vse se zaustavi pri samem začetku pristopa. Še pokojninskega načrta si ne izdelajo. Vsi pričnejo z varčevanjem na repu. Običajno ljudje razmišljajo tako: na mesec si lahko privoščim 100 EUR za mesečno varčevanje. Ljudje ne vedo niti koliko bo približno njihova pokojnina nižja od dosedanjih prilivov, torej za koliko se jim bo življenjski standard znižal. Še manj se zavedajo, koliko bi morali mesečno varčevati, da bi si zapolnili to pokojninsko vrzel.

Zato v našem podjetju svetovalci najprej izdelajo temeljiti pokojninski načrt za posameznika, s pomočjo katerega lahko lažje privarčujejo sredstva. S pomočjo pravnika izberemo najustreznejšo obliko produkta za posameznika glede na finančne zmogljivosti in življenjski cikel, v katerem se posameznik trenutno nahaja.

Že ptički čivkajo, da bo moral vsak zase poskrbeti za svoje dostojno življenje na stara leta in da se ne smemo zanašati na državne pokojnine, ki so že danes prenizke in je polovica upokojencev na pragu revščine.

Kje vidite vi največji problem mladih generacij in generacij srednje starosti?

Ni potrebno biti finančni strokovnjak, da se zavedaš, da bo tvoja starost v pretežni meri odvisna od tvojih prihrankov in drugih virov, ki si jih boš zagotovil v aktivnem življenjskem obdobju, tam od svojega 25. leta starosti do 65. leta starosti. Moj nasvet mladim je: »Takoj, ko se zaposliš in prejmeš prvo plačilno listo, se discipliniraj in varčuj del plače za svojo starost.« Sploh ni toliko pomembno kako, pomembneje je, da takoj.

Nasvet starejšim: Poiščite usposobljene svetovalce in naj vam izdelajo pokojninski načrt in rešite, kar se rešiti še da.

Morda boste lahko še ujeli zadnji vlak in si delno pokrili svojo pokojninsko vrzel. Pri večini starejših je tako ali tako že prepozno, da bi si v celoti zagotovili polno dodatno rento. Skoraj nemogoče, saj bi morali mesečno odvajati velik del svojih prihodkov na rentne račune ali naložbene račune. Ta delež lahko znaša celo 50% plače, če gre za posameznika, starega 55 let. Generacija naših staršev bi nam morala biti v poduk in vzgled, da pričnemo čimprej varčevati. Če se ozremo ven in pogledamo skozi okno, lahko vidimo koliko današnjih upokojencev, ki so se upokojili lani in letos, si je prisiljenih poiskati dodatno delo, da zaslužijo nekaj denarja za preživetje. Pokojnine so že danes veliko nižje, kot so pričakovali. Ali želimo to tudi zase? Verjamem, da ne. Sama trdim, da naj mladi unovčijo svojo mladost, saj si prav na varčevalnem področju lahko zagotovijo visoko dodatno rento. Ne maram izgovorov, da ni denarja, da ljudem ne ostane dovolj rezerv. Vidim veliko finančnih rezerv za pokojninska varčevanja, le posamezniki bi mogli znati bolj kvalitetno upravljati s svojim premoženjem oz. denarjem.

Kakšna razlika nastane, če pričneš varčevati pri svojih 30ih ali pa pri 40ih?

Janko in Metka želita dobro pokojnino. Janko privarčuje 40.000 EUR manj kot pridna Metka, ki je pričela z varčevanjem 100 EUR na mesec 10 let pred Jankom.Naš nasvet bi bil, da  čim prej, tem bolje. Naj ne bo tudi vaš izgovor: »Varčeval bom za pokojnino, ampak jutri.«Če pogledamo po starostnih skupinah, priporočam, da pričnemo s pokojninskim varčevanjem že pri 25. letih, saj si lahko s 100 EUR na mesec pri 4% obresti privarčuje 435 EUR dosmrtne mesečne rente.

Če boste pričeli z varčevanjem 10 let kasneje pri 35. letu boste za isti znesek prejemali 261 EUR dosmrtne mesečne rente, pri 45. letu pa samo še 141 EUR, pri 55. letu pa neverjetnih 57,90 EUR.

Si predstavljate, da pričnete z mesečnim varčevanjem 100 EUR pri 55. letu in čez 10 let iz tega prejemate le 57,90 EUR pokojnine? Pri 55. letu starosti je žal prepozno za mesečno varčevanje, ampak pride v poštev le plemenitenje že prihranjene večje vsote za namen pokojnine. Pri odločanju za pokojninsko naložbo se držite osnovnega načela, da redno odvajate vsak mesec za svojo pokojnino vsaj 10% vseh svojih mesečnih prihodkov.

Koliko bi moral varčevati Janko, če želi 400 EUR mesečne pokojnine?

Janko mora imeti 100.000 EUR kapitala, če želi imeti 400 EUR pokojnine. Kako doseči ta znesek je odvisno predvsem od današnje starosti Janka. Je Janko mlad? Potem manj. Je star 45 let? Potem pa zajeten mesečni znesek.

Varčevanje
eIZRAČUN

Varčevanje za pokojnino

Izračunaj
eNAROČILO

Želim pokojninski načrt

Naroči

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.