Karmen Darvaš Fister, dne 10. 9. 2020

Naša finančna prihodnost naj temelji na premišljenem načrtu in svoje finančne prihodnosti se lotimo strateško.

Ob tem pa ne pozabite na razpršenost svojih naložb in prihrankov.

Običajno posedujejo ljudje svoj portfelj prej raztresen kot pa razpršen.

To ni čudno, saj pri tako bogati in raznovrstni ponudbi na finančnem parketu, kot jo dandanes imamo, se vse zdi, kot da smo v tujejezičnem filmu, katerega jezika se nikoli nismo učili, podnapisi pa niso razumljivi.

Varčujemo v različnih oblikah, a naložbene strategije so enake pri vseh izbranih produktih.

Nekateri imajo pri različnih zavarovalnicah sklenjena samo življenjska zavarovanja, drugi imajo spet pri različnih upravljavcih samo delniške naložbe, geografsko usmerjene samo na razvijajoče se trge ali pa v samo tehnološko dejavnost.

Na ta način nismo dosegli razpršenosti.

Prava razpršenost naših prihrankov med različne naložbene strategije prinaša izravnavo: v določenih letih nam delniške naložbe prinašajo visoke donose, v slabi letini pa nam varne oblike naložb naše finance uravnovesijo z nizkimi zajamčenimi obrestmi.

Portfelj si predstavljajte kot torto, ki jo je treba razrezati na čim več kosov. Več si lahko privoščimo za varčevanje, na več kosov naj bo naša torta razrezana.

Zelo poenostavljeno ponazorjeno na sliki:

Pri portfelju je pomembna razpršitev tako med različne naložbene opcije, se pravi, da izberete različne produkte, od donosnejših do zajamčenih.

Ko izbirate naložbene produkte, kjer se bo vaš denar plasiral na delniške trge, je potrebno doseči globalno razpršitev, ne zgolj na majhnem trgu.

Pri pokojninskem portfelju nikoli ne špekulirajte in ne iščite zgolj donosnih naložb, saj le-te prinašajo s  seboj višji nivo tveganja.

Kaj pomeni »tveganje«?

Po slovenskem knjižnem slovarju:

tvégati  -am dov. in nedov. (ẹ̄ ẹ̑) 1. za dosego cilja iti v nevarnost a) da se doživi kaj nezaželenega, slabega: nikoli ne tvega, igra zelo previdno; drzni, pogumni tvegajo; kdor gre v gorečo hišo, tvega, da se zaduši / tvegati napad; ni tvegal priti / zdravniki operacije niso tvegali / tvegati pljučnico; tvegati poraz, posmeh / tvegati nevarnost izpostaviti se nevarnosti b) da se izgubi kaj: tvegati premoženje; tvegati življenje za prijatelja; ekspr. tvegati glavo 2. publ. biti v nevarnosti zmote, očitkov: tvegati napoved, trditev

V finančnem svetu je koncept tveganja isti.

Tveganje je pravzaprav vse, kar lahko prepreči doseganje določenih ciljev in ustvari izid, ki ni bil predviden.

Npr. tveganje je možnost, da bo dejanski donos naložbe drugačen, kot je bil predviden in pričakovan. To vključuje možnost stagnacije ter izgube dela ali celotne investicije.

Ker pa se na pokojnino pripravljamo praviloma enkrat v življenju, v mladosti, takrat, ko imamo še dovolj časa, da lahko po receptu ustvarimo dovolj visoko likvidno premoženje, ki nam bo seveda na stara leta omogočalo mesečne prilive v denarju, nimamo veliko možnosti za popravljanje napak. 

Preden ugotovimo svojo zmoto in izgubimo del denarja, poteče nekaj let.

Zaradi slabe izkušnje se nato običajno preusmerimo v drugačno obliko ustvarjanja pokojnine in izgubimo teh nekaj pomembnih let. Zato pravimo, da popravnega izpita za pokojnino nimamo.

Nauk tega je, da je potrebno skupaj s strokovnjakom skrbno načrtovati in oblikovati pokojninski portfelj.

Iz knjige Postani kreator svojih financ!

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj

  Za odličen nasvet brez kalorij si prenesite našo eKNJIGO o super pokojnini!

  Dobili boste odgovore:

  • Kako se pripraviti na prihodnost
  • Kako enostavno doseči visoko pokojnino
  • Največje napake pri načrtovanju rente

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.