Karmen Darvaš Fister, dne 1. 9. 2020

Na internetu sem zasledila oglas za delo in opazila, da se je McDonald’su pridružil tudi Obi, ki ponuja delo upokojencem.

Drugi dan pa sem posedela s prijateljem v pravkar na novo odprtem McDonald’su, pa mi reče: »Poglej, misliš, da je ta gospa, ki pospravlja odpadke za nami,  v pokoju?«

Takoj, ko jo pogledam, odvrnem: »Ja, seveda. Kaj ni to lepo, da je država dala možnost tudi upokojencem, da si lahko zaslužijo kak evro več?«

Pa dobim odgovor: »Lepo? Ali ni to žalostno, da morajo delati, da preživijo?«

Ja, žalostno, a resnično. Zaslediti je več tovrstnih oglasov za delo upokojenih.

Upokojenci delajo, da preživijo.

Če se ozremo okrog sebe, vidimo, da se danes že skoraj vsak drugi upokojenec ukvarja s priložnostnim delom, kot je čiščenje, likanje, varstvo otrok, vožnja kombijev, tovornjakov …

A tega ne počnejo iz užitka, ker bi tako ljubili delo, ampak zgolj zaradi finančnega preživetja, saj jim državna pokojnina v višini 560 EUR do 600 EUR ne zadošča za preživetje in pokritje vseh stroškov.

To sicer vsi vidimo, a po drugi strani delovno aktivni ljudje dandanes nič ne naredijo za svojo lepšo prihodnost.

Sprašujem se, ali si tudi vi želite takšno prihodnost zase. Da boste primorani delati, dokler vam bo zdravje služilo? Ali se sploh zavedate resnosti situacije, v kateri smo?

80 % Američanov obuboža pri 80. letu svoje starosti, saj živijo dlje od svojih prihrankov.

Pri nas pa se polovica upokojencev znajde na pragu revščine ali celo pod pragom revščine že z dnem, ko se upokojijo pri svojem 60. letu starosti. 

56 odstotkov današnjih upokojencev v naši državi prejema pokojnino, ki je nižja od 600 EUR.

Sicer se nam ni treba ničesar bati, če gremo pozno v pokoj in potem kmalu umremo.

Ampak – ali bomo računali na to?

Če se ne želimo prepustiti naključju, raje ponovno dobro premislimo o primernem investiranju za upokojitev.

Kako naj dosežem, da bom čez 35 let srečen/srečna upokojenec/ka?

Z dobrim pokojninskim načrtom na stara leta ne bomo životarili.

REŠITEV?

Predlagam, da se najprej ozremo po svojem premoženju, pogledamo, koliko imamo prihrankov, denarja in drugih naložb, iz katerih bomo na stara leta črpali mesečne prihodke. Kaj smo doslej ustvarili za boljši jutri? Po izračunih potrebujemo najmanj 100.000 kapitala za 378 EUR mesečne rente. To pa lahko postopno ustvarite, tudi če ste danes stari že 30 let ali celo 35 let.

10 let pred upokojitvijo bo žal prepozno.

Nihče si pa ne želi delati do smrti.

Zato danes investirajmo tudi za lastno prihodnost. Vse se prične s prvim korakom.

TVOJ POKOJNINSKI NAČRT

 [Starost prihaja počasi, neopazno.]

Ali pomislite kdaj, kaj vse v življenju načrtujete?

Kaj boste delali čez vikend, kako bomo jutri zaposlili otroka, kaj bomo skuhali za večerjo, kam bomo šli letos na dopust, celo nakupovalni seznam za trgovino načrtujemo.

Kaj pa finance?

Morda pa je zdaj pravi čas za načrtovanje financ za prihodnost. Zavedanje o nujnosti varčevanja za pokojnino je pri mnogih žal preslabo. Šele tik pred upokojitvijo začnejo ljudje razmišljati, kako bodo zdaj živeli. V zgolj nekaj letih je nemogoče nadomestiti izpad dohodka, ki ga bomo doživeli ob upokojitvi.

Zato je toliko bolj pomembno, da strateško načrtujemo svojo prihodnost.

Če hočemo biti finančno neodvisni 65-letniki, se moramo najprej vprašati, kako bomo živeli pri 65. letu.

Nato se vprašajmo, kaj lahko storimo danes. Ob tem je dobro, da se zavedamo, da lahko doba upokojitve traja tri ali več desetletja.

V pokoj ne bi smeli stopiti nepripravljeni in ne bi smeli dopustiti, da bi bilo to obdobje negotovo, da ne bi vedeli, kako bomo preživeli do smrti.

Zanašati se samo na javno pokojnino ni dobra ideja, saj že danes veliko upokojencev životari. Delovno aktivni prebivalci moramo razmišljati o dodatnih sredstvih, ki nam bodo na razpolago poleg javne pokojnine.

Običajno si ljudje ne znajo niti odgovoriti na osnovno vprašanje, koliko denarja na mesec bodo potrebovali, ko bodo stari 70 ali 80 let.

Za pokojnino se pripravljamo le enkrat v življenju, zato si napak ne moremo privoščiti, saj popravnega izpita ne bomo več imeli. Če se napačno lotimo reševanja tega problema, je lahko škoda nepopravljiva.

Naša prihodnost naj temelji na dobrem načrtu. Načrtujte! A pametno. Do želenih ciljev lahko pridemo le z dobro zastavljeno strategijo.

Pokojninski načrt pomeni soustvarjanje med finančnim svetovalcem in vami. Kajti vaše želje, potrebe, nuja, načrti in način življenja narekujejo končno podobo vašega pokojninskega načrta.

K načrtovanju lastne pokojnine je potrebno pristopiti načrtovano in sistematično. Pri tem vam pomagamo izkušeni finančni strokovnjaki s področja pokojninske problematike in vam izdelamo strateški pokojninski načrt.

Najpogostejša težava je, da si vsi lotijo varčevanja za svojo prihodnost na repu, torej popolnoma napačno, kar vodi do napačnih odločitev in do pomanjkljivega varčevanja.

Največji problemi, ki jih imajo ljudje:

 • Sploh ne vedo, koliko denarja bodo dejansko potrebovali za dodatno pokojnino.
 • Vsak mesec varčujejo določeni znesek in sploh ne vedo, ali varčujejo dovolj.
 • Ne zavedajo se, kolikšna bo njihova pokojninska vrzel in koliko nadomestila izpada dohodka dejansko potrebujejo.
 • Ne vedo, koliko časa bodo prejemali rento.
 • Običajno izberejo napačen produkt, običajno življenjsko zavarovanje, pa se sploh ne zavedajo, da jim življenjsko zavarovanje odžira pretežni del rente in prihrankov.

Vsi si želimo:

 • Finančno neodvisno starost.
 • Nihče si ne želi biti v breme svojim otrokom.
 • Vsi si želimo imeti enak standard, kot ga imamo danes, v času zaposlitve.
 • Nihče si ne želi na stara leta imeti finančnih skrbi.

V praksi je pogosto tako, da se posameznik odloči za mesečni znesek, ki ga lahko mesečno namenja za varčevanje. Ob tem pa sploh ne ve, koliko mora varčevati in koliko si lahko obeta iz tega varčevanja.

Rešitev je dobro zasnovan individualni pokojninski načrt, s katerim boste točno vedeli:

 • koliko bo znašala vaša pokojninska vrzel,
 • koliko potrebujete sredstev, da si v starosti zagotovite finančno varnost, kateri način varčevanja je najprimernejši za vas glede na vaš naložbeni profil in odnos do tveganja, glede na vaše letne dohodke in glede na časovno oddaljenost od vaše upokojitve,
 • koliko mesečno naj bi varčevali, da si zapolnite pokojninsko vrzel,
 • koliko lahko sploh pričakujete dodatne pokojnine iz vaših že obstoječih varčevanj.

Po zelo enostavni formuli si lahko izdelate pokojninski načrt.

 1. Najprej izračunajte vse svoje povprečne mesečno prihodke z vsemi dodatki, izrednimi prihodki. To storite tako, da celotne letne prihodke delite z 12 meseci in dobite povprečne mesečne prihodke.
 2. Po svoji plačilni listi ocenite svojo mesečno neto plačo brez dodatkov.
 3. Neto plačo prepolovite. Znesek, ki ga dobite, predstavlja vašo bodočo državno starostno pokojnino.
 4. Če odštejete vse mesečne prihodke vključno z vsemi dodatki (pod točko 1) od te pričakovane državne pokojnine, dobite mesečno vrzel ali pokojninsko luknjo, ki jo bo treba na nek način zakrpati.
 5. Ta mesečni primanjkljaj služi kot izhodišče za pokojninsko varčevanje. Šele sedaj lahko greste na trg iskat alternativne rešitve, ki jih ponujajo zavarovalnice, pokojninske družbe, družbe za upravljanje s skladi in banke. Tako boste izhajali iz tega, da potrebujete npr. 500 EUR dodatne rente in vam ponudniki izračunajo, koliko morate varčevati po njihovem produktu, da si zagotovite vsak mesec 500 EUR do konca življenja.

Pa poglejmo zgoraj opisane korake še v številkah:

 1. Mesečna plača s prehrano, prevozom na delo in potnimi stroški znaša 1.530 EUR. Letno to znaša 18.360 EUR. K temu prištejemo letni regres 800 EUR in 13. plačo v višini 560 EUR, kar vse skupaj znaša 19.720 EUR. Tako znaša povprečni mesečni prihodek posameznika 1.643 EUR.
 2. Neto plača po plačilni listi znaša mesečno 1.150 EUR.
 3. Pričakovana pokojnina bo znašala 575 EUR.
 4. Mesečni primanjkljaj z dnem upokojitve bo znašal 1.068 EUR.
 5. Poiskati je treba rešitev, kako si zagotoviti 1.068 EUR od svojega 65. leta starosti pa do smrti.

Iz knjige Postani kreator svojih financ!

PokojninaVarčevanje
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj
KNJIGA Postani kreator svojih financ!

Postani kreator svojih financ!

Oplemenitite svoje finančno znanje na zabaven in enostaven način! Povečajte svoje prihodke!


VEČ O KNJIGI

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.